Tørnæs ny EU-spidskandidat for Venstre

VALG: Venstres forretningsudvalg har indstillet Ulla Tørnæs som ny spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget. Hun afløser Ellen Trane Nørby, som er gravid. Valget af Tørnæs viser, at konkurrencen har været lille, vurderer analytiker.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Morten Øyen

Ulla Tørnæs bliver ny frontfigur for Venstre til Europa-Parlamentsvalget i maj. Hun erstatter Ellen Trane Nørby, som har valgt at trække sig, da hun er gravid.

"Jeg er utrolig glad for den tillid, som Venstres Forretningsudvalg har vist mig ved at indstille mig til at blive Venstres spidskandiat til Europa-Parlamentsvalget. Jeg glæder mig til at komme i gang med valgforberedelserne, og ser frem til en spændende opgave," skriver Ulla Tørnæs på Facebook.

Ellen Trane Nørby har selv ønsket at trække sit kandidatur, men fortsætter som medlem af Venstres folketingsgruppe:

"Jeg kan ikke se, hvordan jeg skal få et liv med et lille barn til at hænge sammen med et liv som europapolitiker med flere dage om ugen i Bruxelles eller Strasbourg. Derfor har jeg meddelt, at jeg ikke længere er til rådighed som spidskandidat," siger Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse.

Selvom Tørnæs er kompetent nok, illustrerer valget af hende også, at der ikke lige frem er blodig konkurrence for at komme i Parlamentet blandt toppolitikerne.

Erik Holstein
Politisk analytiker, Altinget.dk

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, er glad for løsningen med, at Ulla Tørnæs kan erstatte Ellen Trane Nørby:

"Jeg har kendt Ulla i mange år, og jeg ved, at hun er optaget af og interesseret i europæisk politik. Hun bliver en stærk kandidat, der kan sikre Venstre et godt valg," skriver Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, på Facebook.

Spidskandidat nummer tre
Det er anden gang, at Venstre skifter spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget. Første gang måtte Jens Rohde give afkald på posten efter en meget EU-pro kronik og et turbulent landsmøde. Derefter indledte partiet et langstrakt forløb, inden Ellen Trane Nørby blev spidskandidat. 

Denne gang er processen gået noget hurtigere, noterer Altinget.dks politiske analytiker Erik Holstein:

"Vi er meget tæt på Europa-Parlamentsvalget, og Venstre skulle have lukket hullet meget hurtigt. Ud fra den betragtning er det fint, at man kan finde en kandidat med et kendt navn med en vis tyngde så hurtigt," siger Erik Holstein og fortsætter:

"Når det er sagt, har Ulla Tørnæs ikke været på skinner de senere år. Hun blev undervisningsminister i 2001, men blev siden degraderet til udviklingsminister og røg sidenhen helt ud af regeringen. Hendes forsøg på at blive borgmester i Holstebro var heller ikke en tindrende succees. Så selvom hun er kompetent nok, illustrerer valget af hende også, at der ikke lige frem er blodig konkurrence for at komme i Parlamentet blandt toppolitikerne."

51-årige Ulla Tørnæs har siddet i Folketinget siden 1994. Hun blev undervisningsminister, da Anders Fogh (V) i 2001 kom til magten. Her sad hun indtil 2005, hvor hun blev rykket til posten som minister for udviklingsbistand. En post, hun besad indtil 2010.

Ved kommunalvalget i efteråret forsøgte hun at blive borgmester i Holstebro Kommune, men tabte med et brag til den siddende socialdemokratiske borgmester, H.C. Østerby. Han fik 10.042 personlige stemmer, mens Tørnæs måtte nøjes med 3.303 krydser ud for sit navn.

Valget til Europa-Parlamentet foregår søndag 25. maj.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)









0:000:00