Debat

Debattør: Krigen i Ukraine er en brat opvågning for min generation. Nu skal vi kæmpe for freden

Ruslands invasion er en øjenåbner for den generation, der vokset op i et fredligt Europa. Nu er det vores tur til at stille os i spidsen for at sikre, at freden består i fremtiden, skriver Claes Kirkeby Theilgaard.

Det politiske arbejde for at sikre freden består af at gøre Danmark økonomisk uafhængig af slyngelstater og at styrke samarbejdet i EU og i resten af den frie verden, skriver Claes Kirkeby Theilgaard.
Det politiske arbejde for at sikre freden består af at gøre Danmark økonomisk uafhængig af slyngelstater og at styrke samarbejdet i EU og i resten af den frie verden, skriver Claes Kirkeby Theilgaard.Foto: Nacho Doce/Reuters/Ritzau Scanpix
Claes Kirkeby Theilgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Efter Ruslands invasion af Ukraine er vi vågnet op til en ny virkelighed. Personligt har invasionen været et wakeupcall, og det tror jeg gælder mange andre unge.

Jeg er del af en generation, der har levet hele vores liv i et Europa præget af fred. Det betyder i hvert fald i mit tilfælde, at jeg har taget freden for givet.

Jeg har altid tænkt, at friheden skulle jeg nok slås med nogle socialdemokrater om, men freden ville ingen tage fra mig. Men hvor er jeg blevet smerteligt meget klogere på meget kort tid.

Invasionen har lært mig en vigtig lektie: Vi kan ikke have frihed, hvis ikke vi har fred - og vi kan ikke tage nogle af delene for givet.

Håber diskussionen forsætter

Hvis ikke vi sikrer os mod russernes - og eventuelle andres - fremfærden, er det underordnet, om SU'en bliver sat op eller ned, eller om regeringen lykkedes med at forbyde køb af cigaretter for unge født efter 2010. Det tror jeg, at mange unge indser i disse dage.

Hvad der end bliver nødvendigt at gøre, bør min generation være klar

Claes Kirkeby Theilgaard
Chefredaktør, Indblik

På den baggrund håber jeg også, at sikkerhedspolitik vil være et emne, der fremover vil fylde mere i bevidstheden hos såvel unge som ældre vælgere.

På de få uger der er gået siden invasionen, har jeg i hvert fald fået en helt ny forståelse for vigtigheden af sikkerhedspolitik. Jeg har lært, hvor afgørende det er, at Danmark som det lille land vi er, indgår helhjertet i det sikkerhedspolitiske samarbejde i Nato, hvis vi ønsker at leve i fred og fordragelighed.

Altafgørende med samarbejde

Jeg har således førhen i forbifarten noteret mig, at Danmark formelt har været forpligtet til at bidrage til Nato ved at bruge to procent af BNP på forsvaret siden 2014, men at vi ikke har formået at leve op til dette.

Men ligesom politikerne er det først efter invasionen af Ukraine, at jeg har fået øjnene op for, at det er tvingende nødvendigt at leve op til denne forpligtelse og opruste militært.

"Ikke for at ruste os til krig, men for at sikre os til fred", som Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen så fint udtrykte det i sin tale til den nylige demonstration til støtte for Ukraine foran Ruslands ambassade i København.

I løbet af de sidste uger har vi alle måtte gøre os nogle dyrekøbte erfaringer på ukrainernes bekostning. Jeg håber, at vi hver især vil tage disse erfaringer med os videre, så vi i det mindste kan omsætte vores ukrainske åndsfællers lidelse til en dybere forståelse og respekt for det altafgørende samarbejde på tværs af landegrænser i såvel Nato som EU, der har sikret den fred, vi hidtil har taget for givet.

Ny generation skal træde til

Samtidig er det mit håb, at min generation, der har nydt godt af tidligere generationers ofre og derfor har kunnet leve et helt liv i et Europa præget af fred, vil gøre sig til bannerfører for det politiske arbejde, der skal til for at sikre, at freden består.

Et politisk arbejde, der som minimum bør bestå i at opruste forsvaret og leve op til vores Nato-forpligtelse, gøre os økonomisk uafhængige af såvel Rusland som andre slyngelstater og styrke det interne sammenhold og samarbejde i EU og i resten af den frie, vestlige verden.

Hvad der end bliver nødvendigt at gøre derudover, bør min generation være klar. Det skylder vi både de ukrainere, der i disse dage kæmper for freden og friheden og de generationer før os, der har ofret så meget for selvsamme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claes Kirkeby Theilgaard

Debattør og reporter, 24Syv
bachelorstuderende i kommunikation og digitale medier (Aalborg Uni.)

0:000:00