Utålmodige støttepartier efterlyser udspil om kontanthjælpsloft

Et halvt år efter Ydelseskommissionen fremlagde sine anbefalinger til nye kontanthjælpsregler, er regeringen endnu ikke kommet med sit udspil. Nu kræver de tre støttepartier handling, for regeringen bryder forståelsespapiret, hvis ikke der kommer en aftale, lyder det.  

Det var d. 31. maj, at Ydelseskommissions formand Torben Tranæs fremlagde anbefalingerne til et nye kontanthjælpssystem. 
Det var d. 31. maj, at Ydelseskommissions formand Torben Tranæs fremlagde anbefalingerne til et nye kontanthjælpssystem. Foto: Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Vil regeringen afskaffe kontanthjælpsloftet og give børnefamilier med forældre på kontanthjælp flere penge mellem hænderne?  

Det spørgsmål står stadig ubesvaret et halvt år efter Ydelseskommissionen fremlagde sine anbefalinger.

Derfor skal beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) som noget af det første fremlægge et udspil og indkalde til forhandlinger, når han om få uger er retur fra orlov, lyder det fra støttepartierne. 

”Det er frustrerende, at regeringen end ikke er kommet med sit udspil. Vi kan selvfølgelig ikke leve med, at det nuværende kontanthjælpsloft fortsætter, for det fastholder børn i fattigdom,” siger Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velasquez.

Hendes partiformand truede i foråret med at vælte regeringen, efter Peter Hummelgaard havde udtalt, at det ikke var et prestigeprojekt overhovedet at få lavet en aftale.

 

Skal bruge pengene fra midlertidigt børnetilskud

Den trussel står ved magt ifølge ordføreren, som nu kræver, at regeringen afskaffer kontanthjælpsloftet og tilfører de 250 millioner kroner, der i dag er afsat til det midlertidige børnetilskud, til området.  

Samme krav lyder fra Radikale og SF.  

"Vi har en klar forventning om, at regeringen kommer med et egentlig udspil, så vi kan få reelle forhandlinger. Forståelsespapiret binder regeringen, og Ydelseskommissionens anbefalinger før gennemføres, samtidig med at pengene til børnetilskuddet skal være en del af en aftale," siger beskæftigelsesordfører Samira Nawa fra Radikale.  

Udlændingespørgsmålet kan blokere

Det er pissefarligt at gøre det her til udlændingepolitik. 

Victoria Velasquez
Beskæftigelsesordfører, Enhedslisten

Mens støttepartierne presser på, har Venstre og Dansk Folkeparti afvist at erstatte kontanthjælpsloftet med Ydelseskommissionens model.

Den går i korte træk ud på, at man indfører en lavere grundsats og en forhøjet sats, som man kan få, hvis man har en grundskole eller erhvervsuddannelse og har været i Danmark i syv ud af de sidste otte år. 

Men alle landets børnefamilier vil samtidig kunne få en række ekstra tillæg.

Og det betyder, at 34.000 indvandrerfamilier vil få 1.200 kr. mere før skat, mens 25.000 vil få mindre med kommissionens forslag. Det er uden de 250 mio. kr, som støttepartierne nu kræver lagt oveni modellen.  

Støttepartierne advarer dog regeringen mod at undlade en aftale af frygt for at lempe udlændingepolitikken. 

"Hvis regeringen og de borgerlige gør det her til udlændingepolitik, må jeg sige, at det er pissefarligt. Det handler om børn, og det må børnenes statsminister også kunne se," siger Victoria Velasquez. 

Også SF advarer mod at lave en aftale, der ikke sikrer flere penge til børnefamilierne.  

"Jeg så jo gerne en bred aftale, men jeg hjælper altså hellere de fattige børn end de borgerlige partier. Vi laver ikke en aftale, som ikke afskaffer kontanthjælpsloftet," siger beskæftigelsesordfører Karsten Hønge.  

Går stadig efter bred aftale

Det fremgår af regeringens lovprogram, at beskæftigelsesministeren til februar vil tage stilling til, hvad der skal ske i med kommissionens anbefalinger efter drøftelser med Folketingets partier.

Altinget har spurgt fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye, om det betyder, at regeringen vil komme med et udspil inden da, og om den vil indkalde til egentlige forhandlinger.

Det svarer ministeren ikke på, men oplyser, at regeringen ikke er færdig med drøftelserne og fortsat går efter en bred aftale. 

"Vi har hele tiden sagt, at der skal være en grundig proces. Det kræver tid. Ydelseskommissionen har blandt andet anbefalet at fjerne kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen. Vi har efterfølgende haft drøftelser med Folketingets partier, og det arbejde er vi ikke færdige med," skriver han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Victoria Velásquez

Kandidat til Europa-Parlamentet (EL), MF (EL)
cand.soc. i arbejdslivsstudier og socialvidenskab

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00