V og S til danske medier: Fremlæg cheflønnen eller glem støtten

MEDIEFORLIG: Beskeden er klar fra Venstre og Socialdemokratiet: Danske medier skal offentliggøre ledelsens lønninger, ellers mister de mediestøtten.

Flere af de danske dagblade modtager mediestøtte. Hvis de vil fortsætte med det, skal de fremlægge ledelsens løn. Sådan lyder det fra Venstre og Socialdemokratiet.
Flere af de danske dagblade modtager mediestøtte. Hvis de vil fortsætte med det, skal de fremlægge ledelsens løn. Sådan lyder det fra Venstre og Socialdemokratiet.Foto: /ritzau/Sisse Dupont
Kristoffer Kvalvik

Fremlæg chefens løn, eller vi tager jeres mediestøtte.

Sådan lyder den klare besked fra Venstre og Socialdemokratiet i kølvandet på den seneste tids debat og kritik af Danmarks Radios lønforhold på chefgangene. 

Nu efterlyser de to partier åbenhed og gennemsigtighed hos alle medier, der modtager offentlig støtte. Partierne ønsker, at ledelsen på de private medier skal presses til at fremlægge deres løn, hvis de vil beholde støtten fra staten.

”Der har ikke været nogen debat om dagbladene, fordi de ikke er offentlige. Når man modtager 17 millioner i demokratistøtte, som nogle af dagbladene gør, så har offentligheden krav på at vide, hvad de penge bliver brugt på,” siger Britt Bager, medieordfører for Venstre.

Hun slår fast, at offentligt tilgængelige lønforhold for ledelserne i danske medier er et krav fra Venstre i de kommende forhandlinger om et nyt medieforlig.

”Det bliver et krav fra vores side. Men der skal være flertal for at det bliver til noget,” siger Britt Bager.

Det var især Gitte Rabøls ansættelse som mangfoldighedskonsulent til en årsløn på to millioner kroner, der fik kritikken af DR til at eksplodere i august. Hun trak sig fra posten 13. august 2017.

Muligt flertal
Og flertallet er måske ikke så fjernt endda. I hvert fald er Mogens Jensen, medieordfører for Socialdemokratiet, er glad for Britt Bagers forslag, der ifølge ham stammer fra Socialdemokratiet.

”Jeg er super glad for, at Venstre er enige i det her. Det håber jeg også, at mine øvrige kolleger fra de andre partier vil være. Så bliver det jo et af de første punkter i et kommende medieforlig, vi kan blive enige om. Så det tegner jo godt.”

Mogens Jensen henviser til, at han tidligere har forsøgt at få Kulturministeriet til at gennemse danske mediers lønninger. 

"Jeg har bedt kulturministeren om at indhente oplysninger på private mediers lønniveau, som DR skal måles op imod. Det har man ikke villet oplyse, og så bliver DR’s lønniveau svært at vurdere i forhold til resten af medierne,” siger Mogens Jensen.

DF afventer
Morten Marinus, medieordfører for Dansk Folkeparti, er varm på idéen, men han venter på et samlet udspil fra regeringen.

”Idéen er god, men den skal ses i sin helhed. Og vi venter stadig på, at regeringen kommer med et samlet udspil til, hvordan fremtidens mediestøtte skal se ud,” siger han til Altinget. 

Som chefradaktør på Ekstra Bladet er Poul Madsen en af de topchefer i mediebranchen, der kan blive ramt af forslaget. Han peger på, at det kan ramme meget bredt.

"Det betyder vel så også, at politikerne vil kræve, at landmænd, privat praktiserende læger, kvotekonger og alle andre, der måtte modtage skattekroner som tilskud skal oplyse deres løn. Det kan blive yderst omfattende,” skriver han i en mail til fagbladet Journalisten.

Dokumentation

Hvilke mediebosser vil oplyse deres løn?

De fem, der gerne vil fortælle deres løn:
Christian W. Larsen, Dansk Markedsføring – 65.000 kroner om måneden

Lea Korsgaard, Zetland – 43.000 kroner månedligt

Jørgen Ramskov, Radio24syv – 1,249 millioner kroner årligt

Rune Lykkeberg, Information – 115.000 kroner månedligt

Jakob Elkjær, Magisterbladet – 74.250 kroner månedligt

De 15, der ikke vil fortælle deres løn:
Stig Kirk Ørskov, JP/Pol

Anders Krab-Johansen, Berlingske

Poul Madsen, Ekstra Bladet

Christian Jensen, Politiken

Jacob Nybroe, Jyllands-Posten

Erik Bjerager, Kristeligt Dagblad

Troels Mylenberg, Jysk Fynske Medier

Tom Jensen, Berlingske

Jens Grund, BT

Martin Krasnik, Weekendavisen

Gitte Hejberg, FOA

Morten Jest, Gymnasieskolen

Hanne Birgitte Jørgensen, Folkeskolen

Linda Overgaard, Djøfbladet

Morten Kjær Petersen, TV 2/Lorry

Administrerende direktør i TV 2 Danmark Merete Eldrup, nyhedsdirektør i DR Sandy French og generaldirektør i DR Maria Rørbye Rønns løn kan ses i TV 2 og DR’s årsrapporter. 

Kilde: Fagbladet Journalisten


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britt Bager

Seniorrådgiver, Kraka Advisory, fhv. MF (K), fhv. politisk ordfører 2018-19 (V), fhv. statsrevisor 2018-21
master i journalistik (SDU 2011), cand.jur. (Aarhus Uni. 2012), cand.soc. (CBS 2013)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00