Valg kan spænde ben for børnetilskud til kontanthjælpsmodtagere fra januar

Det midlertidige børnetilskud udløber ved udgangen af året, og Mødrehjælpen efterlyser, at lovforslaget om at forlænge det i 2023 bliver hastebehandlet.

Forældre på kontanthjælp, som er ramt af kontanthjælpsloftet, har siden 2019 fået et ekstra børnetilskud. I sommer besluttede regeringen og støttepartierne at fjerne kontanthjælpsloftet og i stedet indføre nogle nye indkomsttrapper. Det træder dog først i kraft i 2040, og derfor ønsker partierne at fortsætte det midlertidige tilskud næste år. 
Forældre på kontanthjælp, som er ramt af kontanthjælpsloftet, har siden 2019 fået et ekstra børnetilskud. I sommer besluttede regeringen og støttepartierne at fjerne kontanthjælpsloftet og i stedet indføre nogle nye indkomsttrapper. Det træder dog først i kraft i 2040, og derfor ønsker partierne at fortsætte det midlertidige tilskud næste år.  Foto: /ritzau/ Maria Fonfara
Rikke Brøndum

Godt 12.000 kontanthjælpsmodtagere med børn kan risikere at miste det midlertidige børnetilskud fra nytår, hvis valget bliver udskrevet til Folketingets åbning, som Radikale har krævet.

Regeringen og støttepartierne besluttede i sommer at forlænge tilskuddet i et yderligere et år, mens et nyt kontanthjælpssystem bliver udviklet hos Udbetaling Danmark.

Men lovforslaget, som skal forlænge ydelsen til næste år, er endnu ikke fremsat.

Hos Mødrehjælpen peger direktør Ninna Thomsen på, at det særligt med den høje inflation kan blive svært for familierne at få økonomien til at hænge sammen.   

"Efter en lang periode med inflation og stigende priser hænger det ikke længere sammen for rigtig mange af dem. Vores rådgivere taler hver dag med dybt rådvilde forældre på overførselsindkomster, hvor pengene ikke længere rækker til basale fødevarer, el og sågar husleje. Derfor er det ikke i orden, at familierne også skal bekymre sig om, hvorvidt børnetilskuddet kommer til januar," siger hun.

Det midlertidige børnetilskud blev indført kort efter valget i 2019, og i sommer besluttede regeringen at forlænge det, indtil et nyt kontanthjælpssystem er på plads i 2024. 

I øjeblikket modtaget omkring 12.000 kontanthjælpsmodtagere tilskuddet, som udgør omkring 700 kroner per barn.