Velfærdsaftaler er ”en klar succes”, ”de små skridts" politik og et ”puf" i en ny retning

Holbæk, Langeland, Rebild Kommune har arbejdet med frisættelse gennem velfærdsaftaler på hvert deres område. Alle tre steder melder borgmestre om positive erfaringer, som dog ind til nu har sat et varierende aftryk på virkelighedens velfærd.

Borgmestrene i Langeland, Holbæk og Rebild Kommune har i halvandet år arbejdet med større frihed på hver sit velfærdsområde. Det er der kommet både samstemmende og forskellige erfaringer ud af.<br>
Borgmestrene i Langeland, Holbæk og Rebild Kommune har i halvandet år arbejdet med større frihed på hver sit velfærdsområde. Det er der kommet både samstemmende og forskellige erfaringer ud af.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix og Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Efter halvandet års arbejde med såkaldte velfærdsaftaler på centrale velfærdsområder, begynder de involverede borgmestre nu at røre på sig i forhold til de foreløbige erfaringer.

Mens regeringen overvejer sine første skridt i den store plan om frisættelse af den offentlige sektor, der ifølge regeringsgrundlaget skal være den mest omfattende i ”velfærdssamfundets historie”, så arbejder syv kommuner videre med de velfærdsaftaler, som den tidligere S-regering rullede ud.

Vive forventes at offentliggøre en længe ventet midtvejsevaluering næste uge. Men inden da har de syv borgmestre selv taget fat på de foreløbige konklusioner med syv ”erkendelser”, de har gjort sig på baggrund af deres arbejde med frihedsforsøgene.

{{toplink}}

Både på rådhuset i Holbæk, Rebild og på Langeland er der enighed om, at deres arbejde ind til nu har været en succes. Men med resultater af varierende omfang.

”Vi afventer stadig konkrete resultater i forhold til eksempelvis karakterer og de ting. Men det der er så tydeligt her i Holbæk, når vi taler med vores skoler, og alle dem der er en del af skolen, det er, at skolen er blevet mere nær, og at den mere tager udgangspunkt i det, der er det rigtigt for eleverne.”

”Der er langt højere lokalt ejerskab til skolen, end der har været før. Vi kan se, at medbestemmelse på skolen skaber en stolthed, som heller ikke har været at spore før.”

”Noget af det, vi har gjort, som man kan gøre uden en lovændring, det er at lægge beslutningskraften ud på de enkelte skoler. Men det er jo bare ikke så sjovt at gøre det, hvis man så ikke har noget at beslutte over.”

Det vi oplever på skoleområdet mener jeg helt alvorligt, at alle skoler i hele landet fortjener at opleve.

Christina K. Hansen (S)
Borgmester i Holbæk Kommune

0:000:00