Venstre-bastion leder efter Lundes afløser: “Jeg håber flere melder sig”

KANDIDATVALG: Indtil videre har blot en enkelt kandidat meldt sig til at afløse Esben Lunde Larsen som Venstres folketingskandidat i Ringkøbing-Skjern. “Jeg håber flere melder sig,” lyder det fra Venstres formand i Ringkøbing-Skjern.

Indtil videre er der ikke udsigt til, at der skal være kampvalg om, hvem der skal afløse Esben Lunde Larsen som Venstres folketingskandidat i Ringkøbing-Skjern.

I den traditionelle Venstre-bastion har blot en enkelt kandidat meldt sig på banen til at overtage pladsen fra den tidligere miljø- og fødevareminister, der netop har annonceret, at han starter nyt job i Washington til oktober.

Deadline for nye kandidater til at meddele deres kandidatur er den 1. august. Men selvom skæringsdatoen nærmer sig med hastige skridt, håber formand for Venstre i Ringkøbing-Skjern, Hans Christian Tylvad, at flere kandidater når at melde sig på banen.

“Jeg håber, der er nogle flere, der går og tænker over det her i sommerferien, at det kunne være et spændende job at få. Så jeg håber, der er nogle flere, der melder sig, så Venstres medlemmer kan få lov til at tage stilling til, hvem der skal være folketingskandidat for Midt- og Vestjylland i Ringkøbing-Skjern-kredsen for Venstre,” siger Hans Christian Tylvad til Altinget.

V-formand: Håber på flere kandidater
Indtil videre er den tidligere erhvervsdirektør i Ringkøbing-Skjern erhvervsråd, Kenneth Mikkelsen, den eneste, der har annonceret sit kandidatur. Venstre-formand Hans Christian Tylvad mener ikke, at der er særlige årsager til, at Kenneth Mikkelsen er den eneste kandidat.

“Men det er klart, at man skal være klar til den valgkamp, der kommer. Og det er jo et jobskifte, hvor der ikke er nogen garantier bortset fra, at Ringkøbing-Skjern-kredsen normalt er rimelig sikker som valg, hvis man først bliver opstillet,” siger Venstre-formanden.

Tror du, at det ville give kandidaten et stærkere rygstød, hvis vedkommende blev valgt som en blandt flere kandidater?

“Det tror jeg såmænd ikke. Den kandidat, der har meldt sig pt. er en dygtig og arbejdsom kandidat, og han har både evnen, lysten og viljen til det. Så han kan sagtens klare det job. Men det er der også andre, der kan”.

Én i tænkeboks - flere har sagt nej
De seneste uger har der været skriverier i lokalpressen om de mulige kandidater til Esben Lundes plads.

Flere byrødder har allerede afvist at stille op.

Således har de tre byrådsmedlemmer Jens Højland (V), Svend Boye Thomsen (V) og Erik Viborg (V) alle over for JydskeVestkysten afvist, at de stiller op. Derudover har også Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer, afvist at stille op.

“Jeg har større indflydelse for de 18 procent i Ringkøbing, som arbejder indenfor landbrugserhvervet, end jeg ville have på bagerste række i Folketinget. Og jeg er simpelthen ikke klar til at slippe det arbejde, jeg er i fuld gang med,” siger Lone Andersen til JydskeVestkysten.

Et andet Venstre-byrådsmedlem, Lennart Qvist, overvejer ifølge Herning Folkeblad fortsat om, at han skal melde sig som kandidat. Indtil har Venstre i Ringkøbing-Skjern ikke hørt fra Lennart Qvist, om han agter at stille op. Altinget har forsøgt at træffe Lennart Qvist for en kommentar, men han er ikke vendt retur på vores henvendelser.

Nuværende kandidat havde regnet med flere udfordrere
Og så er vi tilbage ved den 46-årige tidligere erhvervsdirektør i Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, Kenneth Mikkelsen, der annoncerede sit kandidatur for mere end en måned siden.

Beslutningen blev taget tilbage i maj, da Esben Lunde Larsen annoncerede, at han ville forlade Folketinget ved næste valg. Dér så erhvervsdirektøren sit snit til at forfølge drømmen om at komme i Folketinget, fortæller han. Men han havde regnet med, at der ville komme flere kandidater, der kunne udfordre ham til posten. Faktisk vurderede han sine chancer ud fra andre potentielle kandidater, som han ikke ønsker at sætte navn på.

“Jeg har selvfølgelig qua mit kendskab til Ringkøbing-Skjern og de mennesker, jeg har i mit netværk, forsøgt at forholde mig til, hvem der kunne komme af modkandidater og set på, om jeg har en realistisk chance for at slå dem på et opstillingsmøde. Og der har jeg vurderet, at muligheden er til stede,” siger Kenneth Mikkelsen.

Han har den seneste måned været i gang med at hente opbakning til sit kandidatur ude i lokalforeningerne. Her har han blandt andet holdt tre “hilse på”-møder i Sønder Bork, Spjald og Kloster med deltagelse af Venstre-medlemmer for at hente opbakning til sit kandidatur.

Og selvom han understreger, at han endnu ikke vil komme med de store politiske udmeldinger, lægger han ikke skjul på, at erhvervslivets rammevilkår og konkurrencevilkår ligger ham på sinde. Og skulle han komme på tinge, fortæller han, vil han gerne indtage rollen som liberal vagthund.

“Jeg har undervejs ikke lagt skjul på, at jeg er liberal. Det betyder, jeg synes, man skal passe på ikke at skabe et samfund i Danmark, hvor vi begrænser borgere og virksomheders frihed for meget. Der er en tendens til, at vi bygger for mange kasser op, hvor vi skal have både borgere og virksomheder til at passe ind i de kasser. Der vil jeg gerne ind og være vagthund for, at vi ikke går for langt den vej,” siger han.

Forrige artikel Dagens overblik: Esben Lunde stopper i Folketinget Dagens overblik: Esben Lunde stopper i Folketinget Næste artikel Prøv quizzen: Hvor meget ved du om fiktive danske politikere? Prøv quizzen: Hvor meget ved du om fiktive danske politikere?