Venstre kræver halv milliard til hjælpepakker til udsatte og ældre

CORONAHJÆLP: Regeringen vil bruge 340 millioner kroner på at hjælpe særligt sårbare grupper. Partier kræver flere penge på bordet forud for forhandlinger, som fortsætter fredag eftermiddag. 

Social- og indenrigsminister Astrid Krag og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke mangler penge, hvis de skal stille de øvrige partier tilfreds i forhandlingerne om hjælpepakker til udsatte og ældre.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke mangler penge, hvis de skal stille de øvrige partier tilfreds i forhandlingerne om hjælpepakker til udsatte og ældre.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog FriisSimon Lessel

Regeringens udspil forslår ikke til at opfylde ambitionerne, hvis sårbare børn og unge, socialt udsatte og ældre skal hjælpes gennem coronakrisen.

Sådan lyder det fra flere partier forud for forhandlingerne om hjælpepakker til særligt sårbare grupper, som fortsætter sent fredag eftermiddag.

Venstre kræver, at regeringen øger den økonomiske ramme fra 340 millioner kroner til en halv milliard.

"De udsatte borgere er i denne svære tid ekstra udsatte. Og hvis ikke vi handler nu, bliver de syge mere syge. Det skal vi tage dybt alvorligt. Hvis vi for alvor skal løse nogle af udfordringerne, skal der mere til, end regeringen lægger op til," siger Venstres socialordfører, Anni Matthiesen.

Regeringen har blandt andet foreslået at afsætte 30 millioner kroner til at understøtte sårbare børn og unge i 10-15 udvalgte kommuner. Her ønsker Venstre at afsætte 60 millioner kroner for at brede indsatsen ud på flere kommuner.

Forhandlinger splittet op
Regeringen og Folketingets partier har siden i mandags forhandlet om hjælpepakker, der kan støtte særligt sårbare gennem coronakrisen.

Først foregik forhandlingerne under Social- og Indenrigsministeriet, men er nu splittet op i to spor, så ældre forhandles for sig under Sundheds- og Ældreministeriet.

Ifølge Altingets oplysninger har regeringen spillet ud med en økonomisk ramme på 200 millioner kroner til initiativer på socialområdet, mens der er afsat 140 millioner kroner til ældreområdet.

Selv om regeringen samtidig drøfter genåbning af plejehjem med sundhedsmyndighederne, KL og de faglige organisationer, forventes en betydelig del af udgifterne i forbindelse med lempelse af besøgsrestriktioner på plejehjem og ældrecentre at skulle hentes i hjælpepakken til ældre.

"Nu er man så småt begyndt at åbne op på plejehjemmene, men man skal nok ikke forvente, at tingene bliver som før lige foreløbig. Så der er brug for en omfattende og målrettet indsats i forhold til ensomhed, både i forhold til ældre på plejehjem og i eget hjem. Og der skal simpelthen nogle flere penge til, hvis vi skal i mål," siger Jane Heitmann, der er ældreordfører for Venstre.

Uenighed om ensomhedsstrategi
Også Dansk Folkeparti mener, at regeringens budget er i underkanten, men mangler klare sundhedsfaglige retningslinjer for både plejehjem og bosteder, før de kan sætte beløb på.

"Vi er helt klar på at sætte flere penge af. Men vi mangler en positivliste fra sundhedsmyndighederne over, hvad der kan lade sig gøre på en forsvarlig måde, før vi kan sige, hvor meget mere der skal til," siger ældre- og socialordfører Karina Adsbøl.

Som Altinget tidligere har beskrevet, foreslår flere partier at afsætte penge til en national ensomhedsstrategi gennem hjælpepakkerne.

Enhedslisten foreslår, at der afsættes 100 millioner kroner til formålet.

Radikale mener dog, at ensomhedsstrategien bør være et projekt længere ude i fremtiden.

"Vi bliver nødt til at dele det op i to. I første omgang må vi tage de tiltag, der er akutte i forhold til covid-19," siger ældreordfører Nils Sjøberg.

Socialordfører Rasmus Helveg Petersen er dog ikke afvisende over for at hæve den økonomiske ramme.

"Hvis der er noget fornuftigt at bruge pengene til, så er vi selvfølgelig tilhængere af det. Jeg har ikke købt nogen samlet økonomisk ramme fra start, vi har kun forhandlet efter, hvad der er fornuftigt at få gennemført. Vi æder ikke på nogen måde, at der skulle være en fast pulje penge til rådighed," siger han.

Løfte til kommuner formilder venstrefløjspartier
SF har tidligere i forløbet foreslået at øge hjælpepakken til ældre til 300 millioner kroner. Både SF og Enhedslisten er dog nu mere afdæmpede i deres krav, fordi regeringen har givet tilsagn om, at kommunerne vil blive kompenseret for ekstra udgifter til personale i forbindelse med genåbning af plejehjem.

"Både socialministeren og ældreministeren forsikrer, at kommunerne har mulighed for at ansætte mere personale, hvis det er coronarelateret. Så det er et svar, der skal tages med i betragtning i forhold til, hvad der er brug for i forhold til ekstraordinære udgifter," siger Kirsten Normann Andersen, der er ældreordfører for SF.

Ifølge beregninger fra FOA vil det koste 450 millioner kroner at sikre faciliteter til, at ældre på plejehjem kan få besøg under sundhedsmæssigt forsvarlige vilkår.

"Den del er ikke så afgørende, fordi regeringen har lagt op til, at alle de udgifter, som kommunerne har, der er corona-relaterede, vil de blive kompenseret for krone for krone. Så det handler om, at kommunerne skal gøres opmærksomme på, at ekstra udgifter til personale vil blive kompenseret,” siger Peder Hvelplund, der er ældreordfører for Enhedslisten.

Forhandlingerne på socialområdet fortsætter fredag eftermiddag klokken 16.30, mens der først forhandles videre om hjælpepakken til ældre på tirsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, handicap- og turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

Karina Adsbøl

MF (DD), 4. næstformand, Folketingets Præsidium
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Fredericia 2005), social sundhedshjælper

Nils Sjøberg

Fhv. MF (R), fhv. medlem, Europaudvalget og Nordisk Råd
cand.pæd., BA i teologi og religionshistorie (Københavns Uni.), lærer

0:000:00