Om  
Karen Ellemann
Mette Frederiksen

Venstres Karen Ellemann forlader Folketinget

"Det er med stort vemod og et kæmpe stik i hjertet, at jeg forlader Folketinget," siger Karen Ellemann efter 15 år på Christiansborg for Venstre.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Én af Venstres erfarne profiler stopper i Folketinget knap to uger efter valgdagen.

Der er tale om Karen Ellemann, som skal være ny generalsekretær for Nordisk Ministerråd.

Hun kalder det en drømmeopgave.

"Jeg er umådelig stolt over at få muligheden for at stå i spidsen for Nordisk Ministerråd," siger det mangeårige folketingsmedlem i en pressemeddelelse fra Venstre. 

Læs også

"Men det er også med stort vemod og et kæmpe stik i hjertet, at jeg forlader Folketinget, hvor jeg har været så privilegeret at være folkevalgt medlem for Venstre i 15 år."

Karen Ellemann har blandt andet været social- og indenrigsminister og minister for nordisk samarbejde. Netop den baggrund hæfter fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) sig ved.

"Hun har med sin store erfaring fra det nordiske samarbejde den helt rigtige profil til at stå i spidsen for det nordiske regeringssamarbejde," lyder det i en pressemeddelelse fra Statsministeriet.

Kim Valentin overtager pladsen i Folketinget

Karen Ellemann begynder den 1. januar 2023, og dermed træder hun også ud af Folketinget. Hendes mandat overlader hun til Kim Valentin, der ikke opnåede genvalg 1. november. Han var i stedet på vej til Bruxelles for at tage over fra Linea Søgaard-Lidell, som er nyvalgt MF'er. 

"Jeg overlader trygt mit mandat til Kim Valentin, som er en dygtig og erfaren politiker," siger Karen Ellemann i Venstres pressemeddelelse.

Altinget er ved at undersøge, hvem der skal overtage pladsen i Parlamentet efter Kim Valentin.

Karen Ellemann har siddet i Folketinget i 15 år for Venstre, hvor hun også har været gruppeformand for Venstre og medlem af Folketingets Præsidium og næstformand for Folketinget. Hun afløser Paula Lehtomäki fra Finland, der har været generalsekretær siden marts 2019.

Nordisk Ministerråd er det officielle samarbejdsorgan for de nordiske regeringer. Nordisk Ministerråds sekretariat i København har ansvaret for den daglige drift af det nordiske regeringssamarbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00