Kommentar af 
Victor Boysen

Victor Boysen: Kære Venstre-medlem. Vil du ikke nok træde i karakter?

KLUMME: Det skriger til himlen, at ikke et eneste af Venstres 34 folketingsmedlemmer slår i bordet og siger fra over for Støjbergs pinlige adfærd i sagen om de unge asylpar, skriver Victor Boysen.

TEAM STØJBERG: Jeg nægter at tro, at alle Venstres medlemmer af Folketinget finder sig godt tilpas, skriver Victor Boysen.
TEAM STØJBERG: Jeg nægter at tro, at alle Venstres medlemmer af Folketinget finder sig godt tilpas, skriver Victor Boysen.Foto: Polfoto/Philip Davali
Victor Boysen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Støjberg-sagen har for rullende kameraer udstillet et sommerudsalg på liberalt tankegods hos Venstre, der næsten er for godt til at være sandt. Troen på en stærk retsstat og individualisme er allerede komplet udsolgt, og de sidste principper på den liberale varehylde ser ud til at gå samme vej. Aldrig havde jeg troet, at jeg skulle opleve en så mageløs ideologisk nedsmeltning hos et af landets mest traditions- og indflydelsesrige partier.

Jeg nægter at tro, at alle Venstres 34 medlemmer af Folketinget finder sig godt tilpas på Team Støjberg i hele misæren om de unge asylpar. Til jer er der kun én ting at sige: Træd i karakter. For demokratiet og retsstatens skyld. Hvis I bare har et gram liberalt tankegods tilbage i posen, er det også i jeres interesse at sige nej til Støjbergs magtarrogance.

Det havde i tidernes morgen været helt utænkeligt, at en liberal minister handlede som Støjberg har gjort. Partiets ideologiske identitetsmarkør nummer 1 er troen på, at folk skal ses og behandles som individer. Mennesket er unikt og har krav på frihed og respekt. I 2017 betyder det åbenbart, at man sætter asylansøgeres ret til en individuel sagsbehandling over styr og i stedet bekender sig til gruppetænkning og kollektive domsafgørelser. Håbløst.

Læs mere: Eksperter slår fast: Støjbergs ministerium begik administrative fejl

Venstre-lokalformand Tommy Beck fra Norddjurs har allerede brugt Støjberg-sagen som anledning til at tage sit gode tøj og gå. Man kan kun håbe, at flere lader sig inspirere af hans mod.

Venstres liberale selvmål bliver ikke bedre af, at Støjberg ikke har givet fem flade for de internationale menneskerettigheder gennem hele forløbet. Den personlige frihed, borgernes retssikkerhed og fraværet af illegitim magtudøvelse udgør ikke bare kernen i de internationale konventioner; de er også bærende principper for den liberale tænkemåde. Alligevel har de været komplet fraværende i Støjbergs behandling af de unge asylpar.

Man kan i det hele taget holde adskillige kapitler i det liberale værdikatalog op imod Støjbergs håndtering af asylpar-sagen og konstatere, at de to størrelser på ingen måde flugter med hinanden. Venstres forsøg på at modernisere liberalismen er på sørgeligste vis blevet kvalt af frygten for at blive overhalet højre om af Dansk Folkepartis islamkritik, og Megafons meningsmålinger er udnævnt til ny chefideolog.

Pludselig er det venstrefløjen, der må forklare sig, for modsætter de sig virkelig Venstres kamp imod det afskyelige fænomen ’barnebrude’, hvor en lille pige bliver tvangsgift med en gammel stodder? Det er jo det, sagen i virkeligheden handler om – ifølge spinneriet.

Victor Boysen
Landsformand, Radikal Ungdom

Det værste ved det hele er næsten, at Venstre oven i udsalget af den liberale idéarv har sat fart under en af de mest usympatiske modkampagner, der har sat sine ben i dansk politik. Formålet er selvfølgelig at vende partiets forsvarsopstilling til en offensiv og omdirigere vælgernes opmærksomhed fra Støjbergs ulovlige sagsbehandling til den slemme opposition.

Pludselig er det venstrefløjen, der må forklare sig, for modsætter de sig virkelig Venstres kamp imod det afskyelige fænomen ’barnebrude’, hvor en lille pige bliver tvangsgift med en gammel stodder? Det er jo det, sagen i virkeligheden handler om – ifølge spinneriet.

Læs mere: Her er de fem vigtigste links i sagen om Støjberg og de adskilte asylansøgere

Helt ærligt. Venstre er et stort, gammelt og hæderligt parti. Finder de 33 øvrige medlemmer af Folketinget sig virkelig i så usympatisk et forsøg på at dreje fokus væk fra det ubehagelige instrukskoks og hen på oppositionens nederdrægtighed? Hvor blev den demokratiske ordentlighed af?

På mange måder minder Støjberg-sagen om den ikoniske Tamil-sag fra 1990’erne. Dengang var oppositionen også på frustrationens rand, da det blev mere og mere tydeligt, at justitsminister Erik Ninn-Hansen havde forbrudt sig mod loven ved systematisk at lægge ansøgninger om familiesammenføringer fra tamilske flygtninge nederst i bunken.

Men lige som i dag kunne regeringen se bort fra lovens bestemmelser, så længe man havde et flertal i Folketinget. Og det havde man – lige indtil Centrum-Demokraternes Mimi Jakobsen fik nok og krævede, at sagen blev gransket ved en dommerundersøgelse. Resultatet er i dag velkendt: De Konservative trak sig fra regeringen, og Erik Ninn-Hansen blev dømt ved Rigsretten. Mon det samme kunne ske i dag?

Læs mere: Paula Larrain: Støjbergs lovbrud afslører demokrati i krise

Det kræver som minimum, at nogen slår i bordet og siger fra. Dansk Folkeparti bliver de sidste til at løfte pegefingeren, og Konservative bilder angiveligt sig selv ind, at de har opbrugt deres mistillidskvote efter Eva Kjer-sagen. Liberal Alliance er tavse som graven. Derfor ligner det, at oprøret skal komme indefra. Men hvorfor skulle det ikke også kunne det?

Den første lokalformand fra Venstre – Tommy Beck fra Norddjurs – har allerede brugt Støjberg-sagen som anledning til at tage sit gode tøj og gå. Man kan kun håbe, at flere lader sig inspirere af hans mod. Og der skal jo som bekendt blot en enkelt stemme i Folketingssalen til, før flertallet vender og Støjberg kan blive stillet til ansvar for sine handlinger.

Det ville klæde Venstres liberale partihistorie, hvis de krøb til korset og indrømmede bare nogle af de eklatante fejltagelser, der er blevet begået i håndteringen af de unge asylpar. For der er vitterligt intet liberalt i at sløjfe individuel sagsbehandling og se stort på de frihedsbaserede menneskerettigheder.

Det tror jeg også, at Venstres folketingsgruppe et sted dybt inde i maven er klar over. Det er nu, I skal træde i karakter.

......

Victor Boysen er landsformand i Radikal Ungdom og bachelor i statskundskab fra Københavns Universitet. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Victor Boysen

Pressechef, Udenrigsministeriet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2020)

0:000:00