Vilde stemmetal og profiler på vej ud? Her er dramaerne, vi holder øje med

Hvem bliver valgets store stemmeslugere, og hvilke folketingsmedlemmer kommer til at miste deres plads i Folketinget? Om lidt ruller de personlige stemmer ind og giver svar på nogle af valgets største dramaer.  

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau, Christian
Vilmann/Ritzau ScanpixMathias Svold/Ritzau
Scanpix

S
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau, Christian Vilmann/Ritzau ScanpixMathias Svold/Ritzau Scanpix S
Morten ØyenNinna Gøbel Rønberg

En lang valgkamp er ovre, og nu er fintællingen i gang.  

Folketingsvalget tirsdag var så tæt, at få hundrede stemmer stadig kan flytte mandater mellem partierne. Og ser man på, hvem der bliver valgt ind for de enkelte partier, kan det være ganske få stemmer, der bliver udslagsgivende.  

Altinget giver her et overblik over nogle af de mange små og store dramaer, der er værd at holde øje med, i takt med stemmerne bliver talt op i storkredsene i løbet af onsdag eftermiddag og aften.  

Østjyllands Storkreds  

  • Der er tegner sig til et skidt valg for de Radikale i Morten Østergaards gamle valgkreds. Kampen om det ene mandat står mellem tre nuværende folketingsmedlemmer: politisk ordfører Andreas Stenberg, Katrine Robsøe og Susan Kronborg, Østergaards stedfortræder. 
  • Jakob Ellemann-Jensen (V) og Alex Vanopslagh (LA) kæmper head to head om de blå vælgere i Danmarks næststørste by, men hvem af de to klarerede sig bedst? I valgkampen har Vanopslag selv joket med, at den dårligste nyhed for Ellemann i den her valgperiode er, “at jeg stiller op i samme kreds som dig”.  
  • Venstre står til en halvering af mandaterne fra seks til tre. Jakob Ellemann-Jensen får med største sandsynlighed det ene, mens de tre folketingsmedlemmer Troels Lund Poulsen og Michael Aastrup Jensen og Heidi Bank kæmper om de sidste to pladser. 
  • For første gang var Enhedslistens politiske ordfører opstillet i Østjylland og ikke København. Var det en klog beslutning af rykke partiets spidskandidat Mai Villadsen til Aarhus? Umiddelbart tyder det på status quo siden folketingsvalget i 2019, hvor partiet fik et mandat.  
  • SF nyder fremgang i det østjyske, hvilket bør give sikre valg til Kirsten Normann Andersen og Rasmus Nordqvist, der startede den seneste folketingsperiode som folketingsmedlem for Alternativet. 
  • Og så er der stort konservativt drama: Et mandat skal fordeles mellem profilerne Mona Juul, Marcus Knuth, der er skiftet fra Venstre, og Isabella Arendt, der er tidligere formand for Kristendemokraterne.  

 

Vestjylland Storkreds  

  • Søren Pape Poulsen (C) har cyklet op ad bakke hele valgkampen. Og nu tegner der sig også et skidt valgresultat i Papes egen valgkreds, hvor Konservativ kun får et mandat mod to mandater i 2019.  
  • Der er også drama hos Venstre. Partiet går fra fem til tre mandater. V-profilen Søren Gade får med sikkerhed et af mandaterne, og formentligt et højt personligt stemmetal. Men det bliver en gyser, om det bliver Venstres gruppeformand, Thomas Danielsen, folketingsmedlemmerne Carsten Kissmeyer, Kristian Pihl Lorentzen eller Mads Fuglede, ny i kredsen, der kommer i Folketinget.  
  • Det tyder på, at det var et klogt partiskifte af folketingsmedlem Dennis Flytkjær, som rykkede fra Dansk Folkeparti til Danmarksdemokraterne. DF får nemlig nul mandater, mens Danmarksdemokraterne står til at sende et medlem i Folketinget fra det vestjyske.  
  • Radikale Venstre mister sit ene mandat, hvilket rammer folketingsmedlem Kathrine Olldag. 
  • Socialdemokratiet går et mandat tilbage til fire mandater. Derfor forventes et drama mellem Mogens Jensen, som har haft en turbulent valgperiode som fødevareminister under minkskandalen, Annette Lind, Anne Paulin, Thomsen Jensen og Karin Gaardsted.  

 

Sydjyllands Storkreds  

  • Enhedslisten mister partiets ene mandat. Søren Egge bliver altså ikke genvalgt, og raser over det på twitter: “Jeg tilgiver aldrig Radikale for valg i utide,” skriver den tidliger klima- og energiordfører. 
  • Danmarksdemokraterne får tre mandater. Og det bliver sikkert godt nyt for de to tidligere DF’er Søren Espersen og Karina Adsbøl, der tog hoppet til Inger Støjbergs nye parti.  
  • For DF gik det mindre godt. De mister to ud af tre mandater. Det ene mandat går formentlig til DF-profilen Peter Kofod. 
  • Pernille Vermund får Nye Borgerliges ene mandat i Sydjylland, og det bliver spændende at holde øje, hvor godt et personligt valg, hun fik.  
  • Moderaterne scorer også et mandat. Det får Henrik Frandsen sikkert. Han er tidligere borgmester for Venstre i Tønder, men efter ballade meldte han sig ud af partiet og stiftede Tønderlisten. Til kommunalvalget i 2021 blev han stemmesluger i Tønder. 
  • Også i det sydjyske er Venstre halveret, og partiet får kun tre mandater. Det er sandsynligt, at Eva Kjer, Anni Mathiesen og Hans Chr. Schmidt kommer i Folketinget, men man skal udelukke Christoffer Aagaard Melson, som en dark horse. Tidligere har Venstre haft både Ellen Trane og Ulla Tørnæs på stemmesedlen i Sydjylland, men de genopstillede ikke.   
  • Hos SF står slaget om det ene mandat mellem Karine Lorentzen og Nanna Bonde.  

 

Sjællands Storkreds  

  • Dansk Folkeparti får kun et mandat sammenlignet med 2019, hvor de fik tre. Opgøret om det ene mandat, står mellem DF’s partistifter Pia Kjærsgaard og DF’s næstformand og finansordfører René Christensen.  
  • Flere kendte Venstre politikere står til at ryge ud af Folketinget, da partiet er gået fra syv til tre mandater. Det betyder derfor et farvel til en af Morten Dahlin, Sten Knuth, Louise Schack, og Jacob Jensen. 
  • Anne Sophie Callesen og Zenia Stampe kæmper om Radikale Venstre ene mandat på Sjælland. 
  • Hvor godt personligt et valg får Lars Løkke Rasmussen i spidsen for Moderaterne efter sit farvel til Venstre? Moderaterne står til at få lige så mange mandater på Sjælland som Venstre og SF, som også får tre mandater.  
  • Også hos Socialdemokratiet er der spænding, da det store parti går et mandat tilbage. Man må formode, at de tre ministre Astrid Krag, Magnus Heunicke og Kaare Dybvad er sikre. Imens må Rasmus Horn Langhoff, Mette Gjerskov, Kasper Roug, Jeppe Kofod og Frederik Vad kæmpe om de sidste fire mandater.  

 

Nordsjællands Storkreds  

  • Venstre går fra tre til to mandater, og selvom Claus Hjort Frederiksen ikke genopstiller, er det værd at holde øje med kampen om det andet mandat.  Sophie Løhde ventes at tage det første, men kan den unge Marianne Lynghøj true den erfarne Hans Andersen? 
  • Konservatives tilbagegang rammer også i det nordsjællandske, hvor partiet kun får et mandat. Det går nok til Mette Abildgaard, hvilket betyder et farvel til kommunalordfører Birgitte Bergman. 
  • Både Moderatere og Radikale får et mandat, men mon ikke der bliver holdt godt øje med stemmetallet til Jakob Engel-Schmidt (M) og Martin Lidegaard (R)? 

 

Nordjyllands Storkreds  

  • Fintællingsdrama har allerede givet cirka 800 ekstra stemmer til Danmarksdemokraterne fra Enhedslisten. Men selvom det ikke er nok til at vippe nogle mandater, så er det et varsel om, hvor godt Inger Støjberg står i det nordjyske. Bliver hun et af valgets allerstørste stemmeslugere?  
  • Alternativet henter et mandat, hvilket kunne give valg til Theresa Scavenius, der tidligere har bejlet til partiets øverste post og er en hårdtslående klimaprofil i det ellers empatiske parti.  
  • Dansk Folkeparti rammes hårdt i Nordjylland, hvor partiet slet ikke står til at blive valgt. Det vil betyde et farvel til Christian Langballe i folketingsgruppen.  

 

Københavns Storkreds 

  • I 2019 var Pernille Skipper (EL), Tommy Ahlers (V) og Ida Auken de største stemmeslugere i København. Men denne gang var to at dem ikke på stemmesedlen og Ida Auken er hoppet fra Radikale til Socialdemokratiet. Mange vil nok også skele til, hvor mange stemmer SF’s Pia Olsen Dyhr, Enhedslistens Pelle Dragsted og Alternativets Franciska Rosinkilde får.  
  • Venstre får kun to mandater, hvorfor enten Martin Geertsen, Jan E. Jørgensen eller Linea Søgaard-Lidell ikke bliver valgt.  
  • Moderaterne stryger ind med to mandater i hovedstaden, hvilket måske giver valg til tidligere teaterdirektør Jon Stephensen.  

 

Københavns Omegns Storkreds  

  • Socialdemokratiet går frem fra fire til fem mandater, hvilket kunne give et varsel om et rigtig godt valg til blandt andet justitsminister Mattias Tesfaye. Det er også værd at holde øje med om både Gunvor Wibro, der er medlem byrådet og rådmand på Frederiksberg, eller Maria Gudme, der er suppleant for Nick Hækkerup og en af initiativtagerne bag dansk politiks MeToo-bevægelse "En Blandt Os", kan blive valgt.  
  • Konservative får kun et mandat, så man må enten sige farvel til Rasmus Jarlov eller Britt Bager, som var stemmesluger for Venstre i Østjylland ved valget i 2019.  
  • Radikales politiske leder Sofie Carsten Nielsen bør tage det ene radikale mandat, men det vil så betyde Stinus Lindgreen, der var en fremtrædende sundhedsordfører under coronakrisen, ikke bliver valgt.  
  • Venstre går fra tre til et mandat. Det er tidligere minister og Venstre-adelig Karen Ellemann favorit til at tage foran Kim Valentin. Det tredje mandat gik i 2019 til Mads Fuglede, der i stedet er flyttet til Vestjyllands Storkreds, hvor han i dag også må se nervøst på stemmeoptællingen.  

 

Fyns Storkreds  

  • Venstre bliver halveret fra fire til to mandater, og dermed skal der siges farvel til enten Lars Chr. Lilleholt, Erling Bonnesen eller Marlene Ambo-Rasmussen.  
  • Radikale mister sit mandat. Det vil betyde et farvel til klimaordfører Rasmus Helveg Petersen.  
  • Moderaterne får et fynsk mandat. Det kunne meget vel gå til Rosa Eriksen, der blandt andet var med til at fremlægge partiets sundhedspolitik sammen med Lars Løkke Rasmussen og Monika Rubin under valgkampen.  
  • Socialdemokratiet bliver klart det største parti med seks mandater. Det giver helt sikkert valg til klimaminister Dan Jørgensen, forsvarsminister Trine Bramsen og retsordfører Bjørn Brandenborg, men da Jan Johansen og Julie Skovsby ikke genopstiller, kommer der også flere helt nye ansigter ind, som er værd at holde øje med. 

 

Bornholms Storkreds  

  • Maler miljøminister Lea Wermelin (S) Bornholm helt rødt? Den første tælling viste, at kun cirka 350 stemmer kan give Socialdemokratiet to mandater i stedet for et på Bornholm for første gang. Måske kan sagen om, at Lea Wermelin ikke lever op til bopælspligten koste en socialdemokratisk drøm. Til gengæld vil Venstre så kunne ånde lettet op, og Peter Juel-Jensen (V) genvinde et blåt mandat.  

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00