V og LA får kritik fra egne ungdomsrækker: Burkaforbud er ren symbolpolitik

KRITIK: Venstre og Liberal Alliances støtte af Dansk Folkepartis forslag om et burkaforbud får kritik fra partiernes ungdomsorganisationer.

Foto: Ritzau/ Jacob Ehrbahn
Emma Qvirin Holst

Venstre og Liberal Alliance giver afkald på deres liberale værdier til fordel for symbolpolitik.

Sådan lyder kritikken fra Venstres Ungdom og Liberal Alliances Ungdom, der langer ud efter moderpartiernes beslutning om at støtte et forslag om et maskeringsforbud, der vil ramme muslimske kvinder, der bærer niqab og burka.

”Forslaget er symbolpolitik af værste skuffe,” siger Jakob Sabroe, formand for Venstres Ungdom, i en pressemeddelelse.

Han bliver bakket op af Liberal Alliances Ungdoms formand, Søren Nielsen.

”Det er meget sørgeligt, at regeringen støtter et forslag, der forbyder en bestemt form for religiøs beklædning. Det er stik imod vores fælles, liberale værdier,” siger han og tilføjer:

”Der er dog ikke nogen tvivl om, at burkaen er et symbol på et middelalderligt menneskesyn, og at jeg helst så dem væk. Men det er et udtryk for en autoritær politik, når staten bestemmer, hvordan borgerne skal klæde sig, og hvordan de ikke skal klæde sig.”

Begge formænd understreger, at et forbud ikke løser problemet med kvindeundertrykkelse.

”Det er meget tvivlsomt, om forslaget overhovedet vil hjælpe de kvinder, der er undertrykt – i værste fald vil de blive endnu mere undertrykte og ikke få lov til at forlade hjemmet. De kvinder, der er tvunget til at gå med burka, skal styrkes til at søge hjælp og til at komme ud af den undertrykkelse – ikke mødes af betjente, der giver dem bøder,” siger Jakob Sabroe.

Intern debat op til landsmøde
Støtten til det omdiskuteret forbud kommer lige op til en weekend, hvor Venstre mødes i Vejle til sit årlige landsmøde.

Og Jakob Sabroe kunne godt have ønsket sig en bedre start på en weekend i selskab med moderpartiet.

"Det er en rigtig ærgerlig måde at starte weekenden på inden landsmødet i Danmarks Liberale Parti. Jeg gør mig ikke nogen forhåbning om, at Venstre kommer til fornuft om burkaforbuddet, men jeg håber, at de har andre liberale forslag med til landsmødet – ellers bliver det en lang weekend," siger Jakob Sabroe til Altinget.

Forslaget om et maskeringsforbud kommer fra Dansk Folkeparti, der fremsatte det i Folketinget onsdag. Konservative har længe støttet idéen om et burkaforbud, og torsdag under åbningsdebatten meddelte Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, at hun også ville støtte et forbud.

Liberal Alliance har derimod længe afvist det, mens der har været store interne uenigheder i Venstres folketingsgruppe. Her har især udlændinge- og integrationsordfører Marcus Knuth været fortaler for et forbud, og Jan E. Jørgensen og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind har været imod at lave et beklædningsforbud.

Læs også: V er klar: Nu kommer burkaforbuddet

Men fredag morgen meddelte begge partier, at de nu er klar til at støtte forslaget, og dermed er der flertal for forslaget i Folketinget.

Efterfølgende har tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ifølge TV 2 fortalt, at hun kommer til at stemme imod sin folketingsgruppe.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Sabroe

Fhv. landsformand, Venstres Ungdom
stud.merc.(IB)

Søren Nielsen

Fhv. landsformand, Liberal Alliance Ungdom

0:000:00