Wammen efter første møde med regionerne: Det vigtigste bliver at dække udgifter til flere ældre

SÆTTEMØDE: Regeringen er klar til at dække regionernes udgifter til flere ældre i sundhedsvæsenet, men vil ikke på forhånd love ekstra penge ud over det. Det sagde finansministeren efter første møde om, hvor mange penge regionerne skal have næste år.

Den vigtigste opgave bliver at dække udgifterne til, at danskerne lever længere, og at flere ældre derfor har brug for behandling i sundhedsvæsenet.

Det siger Nicolai Wammen (S), som i dag tog hul på sine første økonomiforhandlinger som finansminister. Onsdag formiddag holdt han sættemøde med formand for Danske Regioner Stephanie Lose.

Lose og regionerne beder om godt en milliard til at dække udgifterne til flere ældre – det såkaldt demografiske træk – og derudover godt en milliard til et bedre sundhedsvæsen, blandt andet udgifter til bedre og dyrere medicin.

Det første krav er regeringen med på, mens det andet bliver sværere, lod Wammen forstå efter mødet, som han kaldte ”godt og konstruktivt”.

”Den allerstørste opgave, vi står med nu, er, at der heldigvis kommer flere ældre. Derudover er der diskussioner om medicin, administration og andet, og det kommer vi til at tage,” sagde han.

Altså intet løfte om at give regionerne ekstra penge ud over til at dække udgifter til flere ældre?

”Det er et løfte om, at vi vil diskutere demografi, medicin og administration, men først og fremmest har vi et fælles mål om at styrke vores sundhedsvæsen og sikre, at når der kommer flere ældre, så kommer der også flere penge til at dække det,” sagde Nicolai Wammen.

"Regionerne er vigtige"
Efter et forår, hvor de borgerlige partier lagde an til at nedlægge regionerne, var der andre toner fra den socialdemokratiske finansminister.

”Regionerne er vigtige for det danske samfund,” sagde han.

Stephanie Lose sagde, at det første møde ”foregik i en god atmosfære og god tone”.

Hun gik ind med hovedkravet om to milliarder ekstra til regionerne næste år.

”Jeg fornemmer, at regeringen har en vilje til at prioritere sundhedsvæsenet, og vi har selvfølgelig tænkt os at teste dem på, hvor langt den vilje rækker,” sagde hun efter sættemødet.

Ønsker penge til bedre psykiatri
Lose blev spurgt, om regionerne selv har forslag til, hvor de kan spare?

”Vi er som altid indstillet på at bidrage til, at vi har et sundhedsvæsen, hvor man får så meget som muligt for pengene,” sagde hun og nævnte blandet andet, at regionerne i de senere år har høstet markante besparelser på deres indkøb.

Også psykiatrien blev nævnt ved forhandlingsbordet.

”Vi har gjort klart, hvad vi synes, man skal kigge på i en psykiatriplan, men en tiårig plan bliver ikke afgjort ved økonomiforhandlingerne. Men vi forventer en økonomi næste år, der giver mulighed for at prioritere også psykiatrien,” sagde Stephanie Lose.

Forrige artikel Regeringen vil håndplukke nye kvoteflygtninge Regeringen vil håndplukke nye kvoteflygtninge Næste artikel Mette Frederiksen: Der er ingen krise i forholdet mellem Danmark og USA Mette Frederiksen: Der er ingen krise i forholdet mellem Danmark og USA