Wermelin: Jeg vil bekæmpe geografisk ulighed

NYVALGT: Bornholm har fået et nyt socialdemokratisk folketingsmedlem i 30-årige Lea Wermelin, der på Christiansborg vil kæmpe for bedre vilkår for yderområderne i Danmark - herunder øen, hvor hun er født, opvokset og nu også valgt.

Placeholder image
Lea Wermelin er nyvalgt folketingsmedlem for Socialdemokraterne på Christiansborg.  Foto: Folketinget

Folketingsvalget bød på både nederlag og sejr for Socialdemokraterne. Partiet tabte regeringsmagten, men fik fremgang i forhold til sidste valg.

Siden er Mette Frederiksen blevet formand. Og i folketingsgruppen, der er blevet tre mand større efter valget, er der også kommet nye kræfter til.

30-årige Lea Wermelin er en af de nye socialdemokrater på tinge. Hun er valgt på Bornholm, og fødeøen danner også grobund for Lea Wermelins politiske engagement. Det var netop levevilkårene på øen - og i andre af Danmarks yderområder - der fik hende til at stille op til Folketinget.

Lea Wermelin formulerer sin mærkesag meget klart:

Fakta
48 nyvalgte folketingsmedlemmer kan efter folketingsvalget 18. juni se frem til en hverdag på Christiansborg. Altinget har taget en snak med nogle af de nyvalgte medlemmer om, hvorfor de gik ind i politik, og hvad de forventer af de næste års arbejde i Folketinget.

Læs også interview med følgende:
Jakob Sølvhøj fra Enhedslisten
Marcus Knuth fra Venstre
René Gade fra Alternativet
Claus Kvist Hansen fra Dansk Folkeparti
Laura Lindahl fra Liberal Alliance

“Der er behov for en stærkere og mere retfærdig regionalpolitik,” siger hun og fortsætter:

“Vi skal lade os inspirere af vores nabolande, Sverige og Norge, hvor man gennem mange år mere aktivt har arbejdet for, at det skal være godt at leve og bo, uanset hvilket postnummer man har.”

Bornholmer og socialdemokrat
Centraliseringen op gennem 00’erne har skabt en forkert udvikling i yderområderne, mener Lea Wermelin. Hun peger på, at yderområderne har meget at byde på.

“På Bornholm er vi for eksempel gode til at give unge en ungdomsuddannelse. Og det er de også i det vestjyske, så der er mange kvaliteter,” siger hun.

Hun lægger ikke skjul på, at hendes bormholmske ophav betyder meget for hendes politiske engagement. Men man skal heller ikke tage fejl af partibogen.

“Det fylder rigtigt meget, at jeg er bornholmer. Det er en af de erfaringer, jeg tager med. Men jeg er også socialdemokrat,” siger Lea Wermelin.

Som 17-årig meldte hun sig ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom under den daværende borgerlige regering. Og hendes mærkesager om yderområderne ligger i direkte tråd med den sociale indignation, der fik hende til at blive politisk aktiv.

“Det er socialdemokratisk at bekæmpe ulighed, uanset om det er geografisk ulighed eller andre former for ulighed.”

Lea Wermelin dannede sin politiske identitet meget tidligt i livet. Som barn brugte hun meget tid i køkkenet hos sin mormor, der boede i Rønne. Mormoren var oprindeligt fra Sverige, men tog som 13-årig til Bornholm for at tjene i huset, fortæller Lea Wermelin.

“Mange af hendes livserfaringer gjorde dybt indtryk på mig, og hun var med til at forme mig som socialdemokrat fra barnsben af.”

Folkemøde på Christiansborg
Også i sin tilgang til det politiske arbejde på Christiansborg vil Lea Wermelin lade sig inspirere af Bornholm.

Hun mener nemlig, at den politiske kultur, hun oplever hvert år på Folkemødet i Allinge, skal tages med til Slotsholmen. Demokratiet skal tættere på folket, og debatterne skal tages der, hvor danskerne befinder sig, mener Lea Wermelin.

“Ikke kun i Socialdemokratiet, men i alle partier er der blevet færre medlemmer. Så man skal sørge for, at politik ikke er noget, der er fjernt for folk.”

For Lea Wermelin er det vigtigt, at hun for vælgerne er et folketingsmedlem, man altid kan få fat på.

“Det gælder både i min valgkreds på Bornholm, men også i de udvalg, jeg kommer til at sidde i. Der skal være en oplevelse af, at jeg er lettilgængelig og lytter til de bekymringer, som folk har.”

Dokumentation

Blå bog: Lea Wermelin
Født 10. maj 1985

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Bornholms Storkreds fra 18. juni 2015.
Kandidat for Socialdemokratiet i Rønnekredsen fra 2014.
Kandidat for Socialdemokratiet i Aakirkebykredsen fra 2014.

Uddannelse og erhverv
Cand.scient.pol, Københavns Universitet, fra 2005 til 2011.
Semester, Statskundskab, Lund Universitet, 2009.
Student, Bornholms Gymnasium, fra 2001 til 2004.

Politisk medarbejder, Socialdemokratiet, Christiansborg, fra 2012 til 2015.
Praktik, planlægger, Deadline, DR2, 2010.
Studentermedhjælper, Udenrigsministeriet, fra 2008 til 2010.
Praktik, udvikling af lokaldemokrati, Mellemfolkelig Samvirke, Tanzania, 2008.
Studentermedhjælper for Thomas Adelskov, Socialdemokratiet, fra 2006 til 2008.
Afdelingsmedarbejder, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, fra 2004 til 2006.
Lærervikar, Søndermarksskolen, Frederiksberg, fra 2004 til 2005.

Tillidshverv
Medlem af hovedbestyrelsen for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom 2003-2004. Medlem af forretningsudvalget for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom 2006-2010. Medlem af projektpuljeudvalget for Dansk Ungdoms Fællesråd 2010-2012, formand 2012-2014.


Omtalte personer

Lea Wermelin

Miljøminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser