Wermelin om ny luft-aftale: Den kommer til at redde menneskeliv, men vi ved ikke hvor mange

Regeringen og rød blok har indgået aftale om ren luft i byerne. Det vil gøre en forskel for tusindevis af danskere, lyder det fra miljøministeren.  Radikale havde dog gerne gået længere.

Lea Wermelin præsenterer ny luftaftale foran Københavns Rådhus.
Lea Wermelin præsenterer ny luftaftale foran Københavns Rådhus.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. KragesteenSøren Dahl

Nye nulemissionszoner, skærpede miljøzoner og forbud mod brændeovne.

Det er hovedelementerne i en ny aftale, som regeringen og resten af rød blok kunne præsentere tirsdag formiddag.

”Den her aftale kommer til at redde menneskeliv. Det kommer til at gøre en forskel for de tusindvis af danskere, der bliver syge og dør for tidligt,” siger miljøminister Lea Wermelin (S) og fortsætter:

”Men det er svært at regne på den præcise effekt.”

Dagens aftale tager afsæt i det udspil til grønnere byer, som regeringen præsenterede før sommer. Partierne er enige om at give kommunerne en række værktøjer til at sikre renere luft til borgerne. Konkret er man enige om, at kommunerne skal have lov til at etablere nulemissionszoner, hvor der ikke må kører biler med brændselsmotor. Derudover bliver de nuværende miljøzoner skærpet, så der stilles krav om, at alle dieselbiler skal have monteret et partikelfilter.

Og så griber man også ind over for brændeovnsforurening, der er den største kilde til luftforurening herhjemme. Her er man enige om, at kommunerne skal have mulighed for at forbyde brændeovne, der er ældre end 2008. Der er dog den betingelse, at der er adgang til kollektiv varmeforsyning.

Jeg er ikke imponeret over den her aftale. For det giver ikke nogen særlig stor miljøforbedring.

Kåre Press-Kristensen
Seniorrådgiver, Rådet for Grøn Omstilling

Partierne erkender i aftaleteksten, at der vil bære brug for en yderligere indsats for at nedbringe partikelforureningen, hvis Danmark skal leve op til EU-krav i 2030. Derfor vil man oprette et nationalt partnerskab, der skal komme med anbefalinger til nye tiltag, der kan nedbringe luftforureningen. Få overblik over hele aftale her.

Kunne ikke få regeringen med på højere krav
Miljøministeren arbejdede hård på at lande en aftale før sommer, men i slutningen af juni meldte Radikales miljøordfører Zenia Stampe ud, at ambitionerne for at nedbringe forureningen fra brændeovne var alt for lave.

Læs også

Og hun havde da også gerne set, at man var kommet længere med dagens aftale.

”Vi havde gerne stillet højere krav til, hvilke brændeovne der kan forbydes, men det kunne vi ikke få regeringen med på. Det har vi måtte acceptere,” siger Zenia Stampe.

Når hun alligevel skriver under på aftalen, er det fordi det nationale partnerskab skal arbejde videre med at skærpekravene.

”Vi har fået sikret os, at brændeovne bliver et tema i det nationale partnerskab. At vi løbende følger med i udviklingen og herefter skærper kravene,” siger Zenia Stampe.

Råd er ikke imponeret
Rådet for Grøn Omstilling er ikke tilfreds med det regeringen har lagt op til. Her mener seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen, at man skulle have leveret langt mere på brændeovne.

”Hvis vi tager de positive briller på, må vi jo håbe, at det her vil betyde at rigtigt mange danskere vil skrotte deres brændeovne, og ikke bare udskifter til en nyere. Det rigtige havde været at forbyde brændefyring i de her områder fuldstændigt,” siger han og fortsætter:

”Så jeg er ikke imponeret over den her aftale. For det giver ikke nogen særlig stor miljøforbedring.”

Luftforurening er et af de største bidrag til sundhedsproblemer i Danmark, og det vurderes, at det årligt fører til 4.600 for tidlige dødsfald.

Aftalen sikrer også tiltag, der skaber mere bynær skov, samt indførsel af sprøjteforbud på visse offentlige og private arealer. Få overblik her. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Zenia Stampe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Kåre Press-Kristensen

Sekretariatsleder, Green Global Future, sekretariatsleder, Rådet for Godt Indeklima
cand.polyt. (DTU 2002), ph.d. (DTU 2007), HD(A) (2006)

0:000:00