Zilmer-Johns: Vi behøver et ministerium for samfundssikkerhed

Tidligere Nato-ambassadør Michael Zilmer-Johns, der stod i spidsen for regeringens sikkerhedspolitiske analysegruppe, mener, at samfundssikkerhed er politisk hjemløst. Med den nuværende sikkerhedssituation er det uholdbart, påpeger Zilmer-Johns, der vil opruste med både pjece, styrelse og ministerium.

Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

"Om krisen eller kriget kommer".

Det er titlen på en pjece på 20-sider, som den svenske beredskabsstyrelse, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), i 2018 sendte til alle svenske husstande i en ny opdateret version.

Sådan en pjece burde de danske myndigheder også lave og få husstandsomdelt. Det mener tidligere Nato-ambassadør Michael Zilmer-Johns, der stod i spidsen for regeringens sikkerhedspolitiske analysegruppe, som i oktober sidste år udgav en rapport om Danmarks sikkerhed frem mod 2035. Rapporten kaldes populært "Zilmer-Johns rapporten".

"Jeg synes, man skylder at gøre borgerne opmærksom på, hvilken sikkerhedssituation vi står i i dag. Som er helt anderledes end for bare få år siden. Der er en skærpet trussel, og der kunne være nogle forholdsregler, som det ville være klogt for borgerne at tænke over," påpeger Michael Zilmer-Johns og fortsætter:

{{toplink}}
Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

"Man skal selvfølgelig ikke begynde at skræmme livet af folk og sige, at vi skal blive "prepere". Men det kunne være, at det beroligede nogle af dem, der kunne være bekymrede. Ved at sige ja, vi har et skærpet trusselsniveau. Ja, der er en større risiko for, at der kan komme angreb, som kunne lægge vigtige dele af vores infrastruktur ned. Samtidig ville det vise, at vi er forberedt på det, og vi tager skridt til at styrke sikkerheden.

Jo mere og jo bedre borgerne er informeret, jo større er også chancen for, at de har tillid til myndighederne, og at de rent faktisk vil rette sig efter de vejledninger, man som myndigheder måtte komme med."

Michael Zilmer-Johns er ikke i tvivl om, hvem der skal udarbejde og husstandsomdele brochuren. Det skal den nye styrelse for samfundssikkerhed, som han ser et stort behov for at få etableret.

Det skal ske ved at samle nogle af de myndigheder, som arbejder med samfundssikkerhed, under en hat.

"Vi har en masse, der arbejder med samfundssikkerhed, men det er ikke en fornuftig organisering. Det er alt for spredt, og man kunne med fordel samle nogle af de her kompetencer," påpeger Michael Zilmer-Johns.

0:000:00