Debat

SF's boligordfører: Vi skal have et boligmarked for beboerne, ikke for kapitalfondene

Boliger er i dag ikke bare et sted, folk bor. Det er i høj grad også blevet et investeringsobjekt for ikke mindst udenlandske kapitalfonde, som ofte kommer med en meget aggressiv tilgang til at få skruet op for huslejerne. Det skal vi have dæmmet op for, skriver Sigurd Agersnap.

Vi har brug for en grøn
boligpolitik, som fordrer blandede byer og styrker sammenhængskraften i Danmark, skriver Sigurd Agersnap (SF).
Vi har brug for en grøn boligpolitik, som fordrer blandede byer og styrker sammenhængskraften i Danmark, skriver Sigurd Agersnap (SF).Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Sigurd Agersnap
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En god bolig er udgangspunktet for et godt liv. Det er en base, hvor man selv og ens familie kan leve og ikke mindst også opleve livet. Men de seneste år har vi set et mere opdelt boligmarked, stor spekulation i boliger og at flere og flere oplever, at inflationen presser dem ud af deres hjem.

De udviklinger må vi levere politiske svar på, samtidig med at vi ikke må glemme, at vi skal omstille byggebranchen til mere grønt byggeri og sikre flere energirenoveringer.

Vi bor mere og mere opdelt. De geografiske forskelle er blevet større, og en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at din adresse har fået stadigvæk større betydning for dine børns resultater i folkeskolen.

Temadebat

Hvad vil ordførerne med boligpolitikken i 2023?
Et nyt Folketing har sat sig til rette på Christiansborg, og med nytåret er vi ikke kun gået ind i 2023 men også en ny regeringsperiode.

Derfor starter Altinget By og Bolig året ud med en temadebat, hvor fokusset er rettet mod boligordførerne. For hvilken politik vil de kæmpe for at få ført igennem i det kommende år?

Hvad står i toppen af deres politiske prioriteringsliste? Hvad er ikke lykkedes i den sidste regeringsperiode? Og hvad er første skridt til at nå målet nu?  

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Har du et vigtigt input til debatten og vil deltage? Kontakt Altingets debatredaktion på [email protected] 

Det er en udvikling, som kræver et vedholdende politisk fokus. En af løsningerne er, at vi skal have mere alment boligbyggeri i de rigeste kommuner i landet. Konkret foreslår SF, at kommunerne skal have mulighed for at stille krav om 33 procent almene boliger, når nye områder skal lokalplanlægges.

Vi foreslår ligeledes, at man kan stille krav om, at det almene boligbyggeri opføres parallelt med privat byggeri i området.

Samtidig er vi nødt til at sikre en prisdæmpning i de private lejemål, hvor huslejen står til at eksplodere. Derfor er SF fortaler for huslejelofterne og et mere reguleret privat udlejningsmarked.

Regeringen holder skattehul åbent
Boliger er i dag ikke bare et sted, folk bor. Det er i høj grad også blevet et investeringsobjekt for ikke mindst udenlandske kapitalfonde. For nogle år siden diskuterede vi flittigt Blackstone’s indtog på det danske boligmarked, men selvom der har været vedtaget flere gode forslag, som skulle dæmpe den værste spekulation, så er udviklingen ikke stoppet.

Ifølge Nordicals Danmark stod udenlandske investorer i 2021 bag op til 70 procent af handlen på boligmarkedet. De udenlandske kapitalfonde kommer ofte med en meget aggressiv tilgang til at få skruet op for huslejerne. Det skal vi have dæmmet op for. Vi skal have et boligmarked for beboerne, ikke for kapitalfondene.

Vi skal have mere alment boligbyggeri i de rigeste kommuner i landet

Sigurd Agersnap (SF)

Desværre er regeringen på det forkerte spor. Regeringen har besluttet, at den ikke vil gennemføre den ellers besluttede lagerbeskatning på ejendomsselskaber, og dermed ikke vil lukke det, som den forhenværende skatteminister, Morten Bødskov (S), kaldte ’en skattefinte som blandt andet udenlandske kapitalfonde har anvendt flittigt’.

Dermed vil et skattehul nu forblive holdt åbent. Det resulterer i, at vi alle går glip af en retfærdig finansiering af vores velfærd, skoler, børnehaver, sundhedsvæsen og plejehjem.

Mere præcist mister fælleskassen 1,2 milliarder kroner, og samtidig vil skattefinten skævvride vores boligmarked, medføre prisstigninger og give udenlandske kapitalfonde en konkurrencefordel i forhold til danske ejendomsselskaber og pensionskasser.

Boligsektorens grønne omstilling
Hos boligselskaberne KAB, Domea og Boligkontoret Danmark steg antallet af lejere, der blev sendt til inkasso, med knap 20 procent fra 2021 til 2022. En analyse fra BL - Danmarks Almene Boliger - viser, at det særligt er enlige med og uden børn, som rammes hårdt af inflationen.

Faktisk var der i efteråret 50.000 lejere i almensektoren, der havde et såkaldt negativt rådighedsbeløb og dermed flere faste udgifter end indtægter hver måned.

I en rundspørge hos landets fem største almene boligorganisationer ses en stigning på hele 15 procent i opsigelser af lejere fra de almene boligselskaber –  dette blot fra 2021 til 2022. Det er høje tal og et signal om, at inflationen har tydelige konsekvenser. Konsekvenser vi som samfund må reagere på. Vi må sikre inflationshjælp til de hårdest ramte ejere.

Læs også

En sidste og mere positiv dagsorden er at sikre den grønne omstilling af byggeriet og vores boliger. Boligområdet kan levere et stort bidrag til den grønne omstilling. Hele 30 procent af Danmarks CO2 udledning kommer fra energiforbruget i vores bygninger og fra byggeprocessen.

Der findes altså enormt potentiale for CO2-besparelser, når det kommer til vores boliger og bygninger. Derfor skal vi sikre, at vores bygningsmasse er i god energimæssig stand, og så skal et ambitiøst CO2 krav til nybyggeri fremme brugen af bæredygtige byggematerialer som eksempelvis træ.

Boligpolitikken er vigtig for rigtig mange danskere, og lige nu ser vi nogle stærke dynamikker, som kræver et vedholdende fokus. Det vil vi forsøge at bidrage med i SF. Vi har brug for en grøn boligpolitik, som fordrer blandede byer, styrker sammenhængskraften i Danmark, og som sikrer, at boliger først og fremmest er et sted at bo – ikke et spekulationsobjekt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sigurd Agersnap

MF (SF)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2020)

0:000:00