Kom ind i maskinrummet bag Løkkes kontrollerede græsrodsbevægelse og veltrimmede organisation

Lars Løkke har siden nytår opbygget en professionel organisation, der skal hjælpe det kommende parti i Folketinget og den tidligere statsminister tilbage i centrum af dansk politik. Altinget inviterer med ind i maskinrummet.  

Der er endnu ikke stiftet et parti, men Lars Løkke har allerede tænkt over økonomi, vælgererklæringer og politikudvikling.
Der er endnu ikke stiftet et parti, men Lars Løkke har allerede tænkt over økonomi, vælgererklæringer og politikudvikling.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Andreas ArpKatrine Falk LønstrupChris Lehmann

Lars Løkke Rasmussen skal bare trykke på knappen, så har hans kommende parti et unikt afsæt til at kapre midten i dansk politik.

I de seneste fem-seks måneder har den tidligere statsminister i kulisserne skabt en veltrimmet, professionel organisation, der er klar til at hjælpe partiet i gang, så snart han officielt præsenterer det.

Det mener flere eksperter, som Altinget har præsenteret for detaljerne i Lars Løkkes politiske netværk og organisation.

”Organisationen indikerer, at partidannelsen sker med en vis omtanke. Det viser, at manden mener det alvorligt,” siger tidligere særlig rådgiver for Anders Fogh Rasmussen og politisk kommentator Michael Kristiansen. 

”Han har læst udfordringerne klogt, og det er helt klart en ny måde at etablere et nyt parti på. Det er smart set,” supplerer Christina Egelund, der er tidligere folketingsmedlem for Liberal Alliance og medstifter af det nu droppede parti Fremad.

Lars Løkke Rasmussen har nemlig skabt et setup, der lynhurtigt vil kunne samle de cirka 20.000 vælgererklæringer, indsamle penge til en valgkamp og udvikle politik med hjælp fra borgere uden at miste kontrollen.

Organisationen omkring Løkke består af tre enheder, der tilsammen udgør motoren bag Løkkes kommende parti.

Det er helt klart en ny måde at etablere et nyt parti på. Det er smart set.

Christina Egelund
Tidligere MF'er (LA) og medstifter af partiet Fremad

‘Det Politiske Mødested’, hvor medlemmer med samme grundværdier som Løkke kan diskutere politik. ‘Foreningen af 8. januar 2021’, der med Løkkes egne ord skal få Det Politiske Mødested til at vokse. Og ‘Det Erhvervspolitiske Mødested’, hvor man som betalende medlem “kan være med til at skabe fremtidens erhvervspolitik”.

I Løkkes netværk er den kendte mediemand Jeppe Søe en allestedsnærværende person. Han har været med fra start og sidder i dag i bestyrelsen i ‘Foreningen af 8. januar 2021’, er moderator på webinarerne i ‘Det Politiske Mødested’ og kommunikationschef for Løkke.

Desuden er det tidligere V-folketingsmedlem Jakob Engel-Schmidt ansat som sekretariatschef for ‘Det Politiske Mødested’, mens den gamle ven af Løkke og direktør for Team Rynkeby Fonden Carl Erik Dalbøge sidder for bordenden i bestyrelsen i ‘Foreningen af 8. januar 2021’.

Altinget har kortlagt menneskene og organisationen bag det, som kan blive Lars Løkke Rasmussens største politiske comeback til dato eller hans sidste dans i den politiske manege.

Denne gang handler det ikke om at gribe og fastholde magten i et etableret parti, hvor der allerede er en organisation på plads. Det handler om, hvorvidt Løkke kan klare sig som politisk iværksætter.

Og meget tyder på, at han har taget den opgave dybt alvorligt.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

 

Foreningen, bestyrelsen og pengene

Et unikt element i dannelsen af Løkkes kommende parti er, at der allerede er etableret et indsamlingsforum, som man ellers kun kender fra etablerede partier på Christiansborg.

Under ‘Foreningen af 8. januar 2021’ har man nemlig stiftet et tilhørende erhvervspolitisk netværk med navnet ‘Det Erhvervspolitiske Mødested’, som det koster 20.000 kroner om året at blive medlem af.

Ifølge lektor og partiforsker ved Københavns Universitet Karina Kosiara-Pedersen er konstruktionen et udtryk for en høj grad af professionalisme.

“Erhvervsnetværket er et step op i forhold til traditionel partidannelse. Jeg har ikke før hørt om partier, der har haft det som en del af deres etablering. På den måde er det et projekt, som ikke går direkte fra 0 til 100, men har en rullende start,” siger partiforskeren. 

Altinget har ikke kunnet få svar på, hvem der er medlem af erhvervsnetværket, eller hvor mange medlemmer netværket består af.

Det er ikke normalt for et nyt parti. Men det er jo heller ikke normalt, at en tidligere statsminister starter et nyt parti.

Karina Kosiara-Pedersen
Lektor og partiforsker ved Københavns Universitet

Med kontingentet i ‘Det Erhvervspolitiske Mødested’ får man adgang til fire årlige møder, hvor man blandt andet kan være med til “at skabe fremtidens erhvervspolitik”.

På møderne kan medlemmerne desuden møde “store kapaciteter og fageksperter, som sammen med Lars Løkke” vil give dem “indsigt i et aktuelt erhvervspolitisk emne,” står der på erhvervsnetværkets hjemmeside.

Ifølge Karina Kosiara-Pedersen er der store ligheder mellem mødestedet og de etablerede partiers pengeindsamlende erhvervsklubber.

“Det er ikke normalt for et nyt parti. Men det er jo heller ikke normalt, at en tidligere statsminister starter et nyt parti,” siger partiforskeren. 

Hun bakkes op af professor emeritus i forvaltningsret Jørgen Albæk Jensen.

“Det øjeblik, Løkkes nye forum bliver et parti, er der ikke en forskel. Så har det samme funktion,” siger han.

I partiernes erhvervsklubber får medlemmerne invitationer til lukkede møder med centrale figurer i partierne, herunder også ministre, hvis partiet er i regering.

Erhvervsklubberne er blevet diskuteret heftigt den seneste tid og bliver kritiseret for, at de med de danske regler om partistøtte fungerer som pengetanke for donorer, der kan skjule deres støtte til politiske partier.   

Fakta

Foreningen af 8. januar 2021  

Den 28. januar 2021 blev ’Foreningen af 8. januar 2021’ stiftet – Lars Løkke Rasmussen oplyser selv, at han var med til at tage initiativ til dette.

På dens hjemmeside står der, at foreningens overordnede formål er ”at sikre økonomisk støtte til at drive og udvide netværket ’Det Politiske Mødested’ skabt af Lars Løkke Rasmussen”. Løkke forklarer dog også, at foreningen har frihed til at støtte de værdier, som ’Det Politiske Mødested’ er startet på, og at den derfor også kan støtte andre, der måtte matche de værdier – dermed også et fremtidigt parti.

I foreningens bestyrelse sidder:

  • Carl Erik Dalbøge, direktør i Team Rynkeby Fonden (Formand)
  • Brian Nielsen, festivalchef for Northside og Tinderbox (Kasserer)
  • Jeppe Søe, kommunikationschef for Lars Løkke Rasmussen
  • Ulf Helgstrand, formand for Dansk Ride Forbund
  • Julie Glarvig, iværksætter
  • René Hansen, organisationsmand

’Foreningen af 8. januar 2021’ har siden sin stiftelse selv etableret det erhvervspolitiske netværk ’Det Erhvervspolitiske Mødested’.

I mødestedet afholdes der fire årlige møder, og det er både muligt at deltage anonymt og officielt. Som medlem kan man blandt andet komme med input, der ”kan være med til at skabe fremtidens erhvervspolitik”, står der på hjemmesiden. Lars Løkke Rasmussen deltager i øvrigt til hvert møde og giver ”indsigt i et aktuelt erhvervspolitisk emne”.

Det koster 20.000 kroner + moms at blive medlem af ’Det Erhvervspolitiske Mødested’. Pengene indbetales til ’Foreningen af 8. januar 2021’.

Altinget har ikke kunnet få svar på, hvem der er medlem af erhvervsnetværket, eller hvor mange medlemmer netværket består af.

Læs mere på hjemmesiden her.

Pengene følger værdierne

I et stort interview med Altinget om ambitionerne og tankerne bag organisationen anerkender Lars Løkke, at det erhvervspolitiske netværk minder “ret meget” om erhvervsklubberne.

Men han køber alligevel ikke helt sammenligningen.

“Det er jo ikke projektets bærende element. Det er dels et forsøg på at bygge nogle erhvervskontakter op, og så er det helt ærligt også et forsøg på at genere noget økonomi, som kan få projektet til at lette,” siger Løkke. 

Han påpeger også, at ‘Foreningen af 8. januar 2021’ har frihed til at støtte hvem som helst, der fremmer de værdier, som ‘Det Politiske Mødested’ bygger på.

“Den vil også helt legitimt kunne støtte folketingskandidater fra Venstre, Radikale, Konservative eller Socialdemokratiet, hvis de i højere grad matcher værdigrundlaget,” siger han og bekræfter desuden, at foreningen og erhvervsnetværket derfor også vil kunne støtte hans nye parti.

Når man som medlem i ‘Det Erhvervspolitiske Mødested’ kan være med til at “skabe fremtidens erhvervspolitik”, adskiller det sig i øvrigt ikke fra muligheden for at være med til at skabe politik i ‘Det Politiske Mødested’, forklarer Løkke. 

“Det betyder fuldstændig som i de andre grupper, at man kan være i en dialog med mig og hinanden om, hvad det er for nogle udfordringer, som det her samfund står med.” 

Det koster bare 20.000 kroner at være med i erhvervsnetværket? 

“Ja, men man kan også lade være, og så kan man bare være gratis med i 'Det Politiske Mødested', hvor vi har en erhvervspolitisk gruppe,” siger Løkke. 

Læs hele interviewet med den tidligere statsminister her.  

Det er dels et forsøg på at bygge nogle erhvervskontakter op, og så er det helt ærligt også et forsøg på at genere noget økonomi, som kan få projektet til at lette.

Lars Løkke Rasmussen
MF (løsgænger), tidligere statsminister og stifter af 'Det Politiske Mødested'

Underskrifter på rekordtid

Når Løkke vælger at stifte sit nye parti, kan han formentlig på rekordtid skaffe de 20.182 vælgererklæringer, som det kræver at komme på stemmesedlen til det næste folketingsvalg.

Kernen i den tidligere statsministers organisation er nemlig ‘Det Politiske Mødested’ - et netværk, hvor man “forpligter hinanden på en samtale om folkestyre fremfor folkestyring,” men som derudover er relativt uforpligtende.

Det er gratis at være medlem, men ved sin indmeldelse skal man blandt andet angive sin e-mailadresse og øvrige oplysninger, så man kan modtage Løkkes nyhedsbrev.

Det har over 16.000 danskere med potentielle vælgererklæringer indtil videre gjort. Lars Rebien Sørensen, formand i Novo Nordisk Fonden, og Niels Aage Kjær, indehaver af AVK og en af Danmarks rigeste mænd, er to af medlemmerne.

Men det er antallet af medlemmer, der viser, at mødestedets uforpligtende karakter har været et “rigtigt smart” træk i Løkkes organisation.

Det mener Christina Egelund, der er tidligere folketingsmedlem for Liberal Alliance og medstifter af det nu droppede parti Fremad, der selv kun fik samlet 3.610 ud af de påkrævede 20.182 underskrifter ind.

“Den dag, hvor man beslutter sig for at lave et parti, vil det formentlig være relativt let at aktivere de næsten 20.000 medlemmer til at skrive under på en vælgererklæring - og dermed er den første store barriere ved at starte et nyt parti nærmest klaret på forhånd,” siger hun. 

Fakta

Vælgererklæringer  

Det kræver i dag 20.182 underskrifter at blive opstillingsberettiget til Folketinget – og vælgererklæringerne indsamles hovedsageligt digitalt. 

Før et nyt parti kan begynde at indsamle vælgererklæringer, skal partinavnet dog godkendes af det uafhængige Valgnævn.

Det specifikke antal vælgererklæringer varierer mellem hver valgperiode, da det skal svare til 1/175 af alle gyldige stemmer ved det seneste folketingsvalg.

Alle stemmeberettigede borgere kan afgive én vælgererklæring ad gangen til folketingsvalg og én til europaparlamentsvalg. Den gælder som udgangspunkt i 18 måneder.

Man kan altid trække sin vælgererklæring tilbage, mens partiet stadig er ved at samle underskrifter. Men hvis et parti bliver opstillingsberettiget, vil alle partiets vælgererklæringer blive låst i resten af perioden. Derefter vil man igen kunne afgive en ny vælgererklæring.

Partierne på Christiansborg har i årtier mistet medlemmer år efter år. Derfor håber Christina Egelund også, at medlemssuccessen i ‘Det Politiske Mødested’ kan vise vejen til at engagere danskere i politik på ny.

“De klassiske partier er i medlemskrise, men samtidig har de politiske partier enormt stor demokratisk magt. Derfor er det også spændende at se, om vejen frem for de etablerede partier kunne være at tænke i mere uforpligtende og løsere medlemskaber,” siger hun. 

Lars Løkke Rasmussen problematiserede selv de faldende medlemstal i sin afskedstale til Venstre, og han håber nu på, at Det Politiske Mødested kan blive en løsning på problemet i hans nye parti. 

“Ambitionen er at finde en metode, hvor man har en mere eksklusiv dialog med den del af danskerne, der sådan set støtter din politik uden at tage det fulde skridt og melde sig ind,” siger Løkke.

En smart balance

Med ‘Det Politiske Mødested’ har Løkke også skabt en form for kontrolleret græsrodsbevægelse.

På den ene side bestemmer Løkke selv rammerne for politikudviklingen, men på den anden kan han “lade de 1.000 blomster blomstre” og skabe et forum, hvor medlemmer kan byde ind med input og erfaringer.

Og det udgør en “smart” balance, mener Christina Egelund.

“Medlemmer bliver ofte mere ivrige efter at få lige præcis deres forslag skrevet ind, når man ved, at diskussionerne skal munde ud i noget konkret politik. Her har det mere karakter af en fri holdningsudveksling,” siger hun og uddyber: 

“Der kan komme noget nyt ud af, at folk tænker og taler mere frit, og så er det potentielle konfliktniveau også meget mindre, fordi man ikke har lovet nogen noget på forhånd. Det er to store fordele i politikudvikling.” 

‘Det Politiske Mødested’ består af cirka 30 selvstændige diskussionsgrupper, der har fokus på hver deres politiske område, og som medlemmerne indtil nu har kunne blive inviteret med i.

Medlemmer bliver ofte mere ivrige efter at få lige præcis deres forslag skrevet ind, når man ved, at diskussionerne skal munde ud i noget konkret politik.

Christina Egelund
Tidligere MF'er (LA) og medstifter af partiet Fremad

Der er eksempelvis grupper for emner som Sundhed, Integration, Skolepolitik, Social Udsatte og Erhvervspolitik, og de består hver især af i gennemsnit 150-200 medlemmer. 

Siden januar er der startet én ny gruppe hver torsdag, som efterfølgende har diskuteret udfordringer og løsninger på deres område ugentligt. 

Hver gruppe har derudover en eller flere tovholdere, som sørger for at facilitere dialogen og notere de vigtigste pointer. 

“Nogle af forslagene er gode, andre er knapt så gode, men så er det på den måde, at vi ligesom bygger politikken op,” fortalte Nikolaj Gam-Pedersen, der er tovholder for to af mødestedets grupper, i podcasten “Den Blå Time” i april.

Et one-man-show

Løkke mangler nu kun en sidste brik før, at han for alvor kan fuldføre sit største politiske comeback til dato og erobre midten af dansk politik.

Det vurderer tidligere særlig rådgiver for Anders Fogh Rasmussen og politisk kommentator Michael Kristiansen. 

“Hvis det virkelig skal have flyvehøjde, mangler det de der 3-5 kandidater, som får det til at ligne et holdprojekt. Lige nu er det et one-man-show,” siger han.

Løkke fortæller da også selv, at han ikke ønsker, at projektet bliver et “soloprojekt”, og at det netop er én af grundene til, at partiet kommer som det sidste i organisationsfasen.

Det Politiske Mødested er på den måde heller ikke kun en blomstermark fuld af politiske idéer. Der kan også gemme sig politiske talenter i blandt.

“Jeg er helt sikker på, at der kommer folketingskandidater, som jeg ikke anede eksisterede før den 8. januar,” siger Løkke.

Lige nu er det et one-man-show.

Michael Kristiansen
Politisk kommentator

Den tidligere statsminister ønsker ikke, at partiet alene fyldes med partihoppere, og det er derfor heller ikke nogen selvstændig ambition, at kandidaterne skal være kendte i offentligheden.

"Jeg tror ikke, at det rækker, hvis det bare bliver en masse, som I har set før som medlemmer af andre partier,” uddyber han.

Når kandidaterne er på plads, er maskinen, der på ny skal give den tidligere statsminister en nøglerolle i dansk politik, stort set bygget færdig.

Direkte adspurgt ønsker Løkke fortsat ikke svare på, hvornår det nye parti kommer. Derfor er der nu kun ét spørgsmål tilbage: Hvornår trykker han på knappen? 

Løkke har fået hjælp med at organisere sig af en broget skare af mennesker. Læs mere om dem og få yderligere overblik over organisationen her.

Læs også hele interviewet med Løkke her, eller få flere vurderinger fra Michael Kristiansen og Altingets magasinredaktør Esben Schjørring om Løkkes muligheder her.  
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Michael Kristiansen

Direktør, Kristiansen+Partners, journalist, tv-vært, fhv. særlig rådgiver, statsminister Anders Fogh Rasmussen (V)
journalist (DJH. 1989)

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

0:000:00