Civilt overblik: Køkkenkunst for millioner og andre civile forkælelser

UGEREVY: Mens Aarhus gør klar til at indhylle resten af Danmark i duften af civil køkkenkunst, går LMS i gang med en større hovedrengøring. Og Frivilligrådets formand kræver et stop for bureaukrati.

Food Maker i Aarhus har succes med at få unge i køkkenet. Nu skal projektet udbredes til resten af landet. 
Food Maker i Aarhus har succes med at få unge i køkkenet. Nu skal projektet udbredes til resten af landet. Foto: Nordea-fonden
Carsten Terp Beck-Nilsson

Godmorgen, og velkommen til et af årets kortere civile overblik. Længden er der en helt naturlig forklaring på: Arbejdsugen var kort, så det er begrænset, hvor meget ballade I har kunnet nå at lave.

Men når I render rundt og spiller fandango i hawaiishorts og stråhat, må vi jo få nogle andre til at stå for balladen. Og der har vi heldigvis Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, Anders Vistisen.

I en klumme i hovedlandsavisen, Jyllands-Posten, opfordrer han til at få taget et opgør med godhedsindustrien. Og ja, det er jer, han mener – hvis I skulle være i tvivl.

For mens hjælpeorganisationer som Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp og andre taler højt og gerne om deres uafhængighed, modtager de millioner i støtte fra staten. For Røde Kors’ vedkommende næsten 1,1 milliarder kroner. Og det er et problem, når de samtidig politiserer, skriver DF-politikeren.

”Jeg har intet problem med, at Folkekirkens Nødhjælp kaster sig ind midt i en glohed politisk debat og så klart vælger side. De skal bare ikke gøre det for mine skattekroner,” skriver han i klummen, som kan læses i sin helhed her.

I det sociale hjørne af den såkaldte godhedsindustri er det sager, der giver grå hår. For det frivillige sociale arbejde bliver kvalt i bureaukrati, lød meldingen fra Frivilligrådets formand, Mads Roke Clausen, i den forgangne uge.

”Politikere og embedsmænd i staten vil gerne være sikker på, at der er ’value for money’, når der deles penge ud til det frivillige sociale arbejde. Men iveren for at kunne dokumentere risikerer at ødelægge den brogede og mangfoldige mosaik af frivillige sociale organisationer, som vi ikke kan undvære. Det er selvsagt vigtigt, at skatteydernes penge bliver brugt ordentligt. Men der skal altså være en balance og en rimelighed i de krav, der bliver stillet. Den balance er der ikke i dag,” skriver han i en kommentar i Berlingske.

I kommentaren opfordrer han regeringen til et fuldt stop på bureaukratiet. Det kan I læse her, hvis I vel at mærke abonnerer på Berlingske.

Det er ikke bureaukrati, men rendyrket magelighed, der står i vejen for frivilligheden i idrætslivet. 27 procent af medlemmerne af de danske idrætsforeninger. Og det bringer os ind på en næstsidsteplads i en undersøgelse foretaget blandt 35.790 sportsklubber i Holland, Belgien, Tyskland, Danmark, England, Norge, Polen, Ungarn, Schweiz og Spanien.

Det manglende frivillige engagement beskriver Johanne Berg, formand for DBU Jyllands børneudvalg, således:

”Der er en tendens til, at man ser en Volvo trille op foran idrætsforeningen, så går klappen op, og et barn springer ud. En time efter kommer den samme Volvo, bagageklappen kører op, og så kan barnet selv hoppe ind. Det eneste tidspunkt, man ser forældrene, er, når de har noget at brokke sig over,” siger hun til Jyllands-Posten.

Også i denne uge skal vi gøre status på sagen om LMS, Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

I husker formentlig, at foreningen for lidt over en uge siden meddelte, at den kritiserede generalsekretær, Steen Andersen, havde indgivet sin opsigelse.

Men der er stadig nogle udeståender om bestyrelsens rolle i det ledelsesmæssige kaos, der har medført, at hele 39 medarbejdere er stoppet i foreningen i løbet af tre år. Og det er også stadig et åbent spørgsmål, om bestyrelsen evner at trække foreningen op af moradset.

Mandag i sidste uge vedtog bestyrelsen en 13-punkts plan, som den nyudnævnte ledelse i foreningen har udarbejdet. Den indebærer blandt andet flere ressourcer til trivslen og mere inddragelse af medarbejderne. Det kan I læse i detaljer her.

Men er det nok?

Ikke hvis man spørger fire eksperter i ledelse, som opfordrer til at tage langt mere drastiske redskaber i brug.

”Der trænger til ny luft på gangene og nye øjne i såvel daglig ledelse som bestyrelse. Det kalder på en ordentlig gang hovedrengøring i ordets bogstaveligste forstand,” siger professor Flemming Poulfeldt fra CBS. Han mener, bestyrelsen bør stille sit mandat til rådighed.

Og adjungeret professor på CBS Bøje Larsen tilføjer, at der er brug for, at nogen udefra undersøger forholdene i LMS.

”Sagens omfang gør, at jeg vil vurdere, at der er brug for en ekstern undersøgelse. Det tyder på, at der er noget, der er gået helt galt i foreningen, og det kan man selvfølgelig ikke undersøge internt,” siger han i artiklen her.

Og hvad siger bestyrelsen så til det?

Det korte svar er nej til begge dele. Den lange udgave kan du læse her, hvor Altinget stiller ikke færre end 45 spørgsmål til bestyrelsesformand Anne Minor Christensen.

Vil du huse en ung hjemløs i tre måneder?
Rolig, vi er ikke ude efter bindende tilsagn. Det er bare introduktionen til den næste historie, der handler om, at Hjem til Alle-alliancen i sidste uge lancerede et nyt initiativ, der skal bremse stigningen i antallet af unge hjemløse.

Planen er, at 40-60 familier over de kommende tre år skal åbne deres hjem for unge, som er i farezonen for at ende på gaden. De skal så opholde sig hos familierne i tre-seks måneder, indtil der er en mere permanent bolig i udsigt. Samtidig får de unge et netværk, der betyder, at de måske lettere kan tage hånd om årsagerne til deres ulykkelige situation.

Det er Røde Kors, der skal finde familierne. Og også tre af landets store kommuner, København, Aarhus og Roskilde, er med i indsatsen. Den kan I læse mere om her

I det kulinariske hjørne har projektet Food Maker i Aarhus netop fået et (g)astronomisk beløb til at udbrede deres koncept. Food Maker får hevet unge ind i køkkenet og vakt deres interesse for mad og sundhed. Og det har gjort så effektivt, at Nordea-fonden har bevilget 8 millioner kroner til at få konceptet bredt ud i resten af landet.

"Food Maker har vist sig som en succesfuld opskrift på at styrke unges madglæde og håndelag gennem nye fællesskaber. Derfor er vi glade for, at flere unge rundt om i landet nu bliver engageret i bevægelsen," siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

Og det kan I læse mere om her.

Mad er ikke det eneste, Nordea-fonden bruger penge på. Fonden har også bevilget 21 millioner kroner til Istidsruten, en 250 kilometer lang cykelrute gennem Sjællands unikke istidslandskab fra Odsherred i nord til Sorø i syd. Ruten åbner i foråret 2020. Og I kan læse mere om den her.

Det er blevet tid til at klatre op i det sociale udkigstårn – igen i denne uge med en hestesko fra Sociale Entreprenører i Danmark.

Og vi starter med en tur på café i Paris. En ny hip kæde af caféer har nemlig ramt den franske hovedstad. Og det særlige ved kæden er, at samtlige ansatte har Downs Syndrom eller en grad af autisme.

Og der er ikke tale om at stuve dem af vejen ved opvasken. På Joyeux varetager de ansatte med handicap helt almindelige arbejdsopgaver som kokke og tjenere.

”Jeg er så glad. Jeg har ønsket mig at lave mad i så lang tid, så det er en drøm, der bliver til virkelighed. Jeg var dødtræt af bare at være opvasker,” siger 36-årige Charles i artiklen her fra The Local.

Og i videoen her fra BBC kan I se mere om den innovative cafékæde.

I Sverige har Ashoka Scandinavia og Raoul Wallenberg Academy lanceret en platform for unge sociale entreprenører, som vil forandre verden. Ideen er at støtte op om unge med revolutionerende ideer og hjælpe dem til at skabe forandring.

I kan læse mere om platformen, Changemakers Yard, her.           

Og husk, der er mere nyt om socialt entreprenørskab og deslige hos Sociale Entreprenører i Danmark.

I ugen, der kommer, er der tre arrangementer, I kan forlyste jer med. Mandag fra 18 til 20 er der fokus på katastrofehåndtering og klimaforandringer – og ikke mindst på, hvordan man kan forberede sig på katastrofen. Det sker ved et arrangement hos Danmarks Røde Kors på Blegdamsvej 27 i København.

Onsdag stiller oplysningsforbundet DEO spørgsmålet: Kan EU skabe fred i verden?

Det sker ved en konference, hvor eksperter, interessegrupper, politikere og analytikere vil debattere forsvarssamarbejde og ikkemilitær udenrigspolitik. Arrangementet foregår fra 17 til 18.30 i Dokk1 i Aarhus.

Og torsdag er der årsgilde for frivillighedsnørder med temaet adfærdsdesign og frivillighed i en digitaliseret hverdag. Årsgildet starter klokken 9 og varer næsten til midnat. Og det finder sted på Musholm i Korsør.

Og således kom vi til vejs ende. Vi er tilbage med en ny samling af stort og småt fra civilsamfundet om en uge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Vistisen

Medlem af Europa-Parlamnetet (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

Mads Roke Clausen

Direktør, Landsorganisationen for sociale tilbud, bestyrelsesmedlem, Bikubenfonden og Liljeborgfonden
cand.scient.adm. (RUC 1997), Diploma in Organisational Leadership (University of Oxford 2017)

0:000:00