Debat

DUF: Foreningsfrivillige drukner i bureaukrati

Halvdelen af de foreningsfrivillige, der har deltaget i ny undersøgelse, overvejer at stoppe. Hvis vi vil beholde vores ildsjæle, må vi sætte alt ind på afbureaukratisering, skriver Christine Ravn Lund.

Foreningslivet er limen i vores stærke danske demokrati. Derfor har vi akut brug for, at kulturministeren sætter handling bag ordene og går i gang med at fjerne bureaukratiet, skriver Christine Ravn Lund.
Foreningslivet er limen i vores stærke danske demokrati. Derfor har vi akut brug for, at kulturministeren sætter handling bag ordene og går i gang med at fjerne bureaukratiet, skriver Christine Ravn Lund.Foto: Frederik Andreas Jørgensen/Ritzau Scanpix
Christine Ravn Lund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når man melder sig som frivillig, så gør man det for at skabe sjove og meningsfulde aktiviteter for børn og unge og bidrage til sit lokalsamfund.

Man gør det ikke for at gennemskue komplicerede tilskudsmodeller, tolke svære breve fra kommunen eller bøvle i månedsvis med at få adgang til en bankkonto. Men det er desværre virkeligheden for rigtig mange frivillige i foreningslivet.

Derfor er vi i DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd – enormt glade for, at kulturministeren har lyttet til foreningslivets opråb og igangsat det vigtige arbejde med at afbureaukratisere det frivillige foreningsliv.

Temadebat

Ny temadebat: Hvordan lemper vi de love og regler, som får frivillige til at flygte fra foreningerne?

Bureaukratisk bøvl skræmmer frivillige ildsjæle væk fra civilsamfundet. Derfor spørger Altinget Idræt nu:

  • Hvilke love og regler besværliggør jeres arbejde mest?
  • Hvor er det helt konkret vigtigst at sætte ind først? 

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive et indlæg og sende det til debatansvarlig Ida Elmdal Thagesen på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected]

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Kulturministeriet har netop offentliggjort undersøgelsen af omfanget af bureaukrati i landets lokalforeninger. Tallene taler sit tydelige sprog.

Næsten halvdelen af de 2470 foreningsaktive svarer, at de inden for det seneste år har gjort sig overvejelser om at stoppe som frivillige, og halvdelen af dem begrunder svaret med ”for meget administrativt arbejde”.

Det er i den grad alarmerende. Nu kan alle se – sort på hvidt – at bureaukrati er med til at dræne frivillige ildsjæle for motivation. Og at mange endda overvejer at stoppe deres frivillige engagement.

Det er ikke, hvad foreningslivet har brug for efter en opslidende coronaperiode. Vi har i stedet brug for, at patruljeleder Peter fra den lokale spejderforening får mere tid og overskud til at hjælpe tiårige Petra med at bygge et raftetårn.

Bankbureaukrati udfordrer frivilligheden  

Bureaukratiet findes både i kommunen, hos bankerne og fra statslige regler. GDPR-regler og bankbureaukrati er topeksempler på bureaukratiske benspænd for foreningslivet.

Mange foreninger oplever også, at kommunens komplicerede regler og forskelligartede praksisser er en hæmsko for frivilligheden.

Det kræver, at vi sætter turbo på den digitale udvikling, så foreninger i fremtiden kan swipe sig til et kassererskifte.

Christine Ravn Lund
Forkvinde, DUF

I 2020 lavede vi i DUF vores egen medlemsundersøgelse, hvor vi spurgte ind til medlemsorganisationernes oplevelse af bureaukratiske benspænd. Her svarede 27 procent af lokalforeningerne, at de oplever bureaukrati i deres kommune.

Og over en tredjedel, 34 procent, af lokalforeningerne svarede, at de havde oplevet udfordringer med deres bank i forbindelse med kassererskifte.

Noget af det vi hører mest fra foreningerne er, at mange kommuner har komplicerede tilskudsmodeller og regnskabspraksis.

Det er sådan nogle ting, som kan være nemmere at gennemskue, hvis man har været kasserer igennem mange år, men kan være en stor barriere hvis man er en ny ung kasserer, som prøver kræfter med det for første gang.

Foruden kommunikationen med kommunen opleves bankerne som særdeles langsommelige, dyre og bureaukratiske.

Vi modtager næsten dagligt eksempler fra foreninger, som ikke har kunne få adgang til deres bankkonto i flere måneder, fordi det er så besværligt at skifte kasserer. Det kan ikke være rigtigt.

I DUF mener vi, at det skal blive nemmere, billigere og mindre bureaukratisk at være foreningskunde i en bank. Det kræver, at vi sætter turbo på den digitale udvikling, så foreninger i fremtiden kan swipe sig til et kassererskifte.

Og det kræver, at bankrådgiveren i den lokale filial gør brug af den vejledning for risikoklassificering af foreninger, der skulle være lige på trapperne.

Læs også

Mange af de udfordringer, som foreningerne har med banker, stammer fra de såkaldte ’hvidvaskregler’. Det er et EU-direktiv, som er blevet implementeret i Danmark.

Foreningslivet i Danmark er noget helt særligt og kan ikke sammenlignes med andre EU-lande. Derfor mener vi i DUF, at man i fremtiden bør lave en konsekvensvurdering af, hvordan implementering af ny EU-lovgivning i Danmark påvirker det frivillige foreningsliv.

På den måde kan vi komme uhensigtsmæssige EU-regler i møde, inden de rammer hverdagen hos kassereren i en den lokale spejderforening eller politiske ungdomsorganisation.

Nu skal vi i gang med afbureaukratisering

Vi har mere end nogensinde før brug for stærke foreninger med dygtige og engagerede frivillige. For fællesskaber er et af de bedste midler mod ungdommens mistrivsel.

Og fordi foreningslivet er limen i vores stærke danske demokrati. Derfor har vi akut brug for, at kulturministeren sætter handling bag ordene og går i gang med at fjerne bureaukratiet for foreningerne.

Mit sidste opråb er, at et folketingsvalg ikke må bremse det vigtige arbejde med afbureaukratisering af det frivillige foreningsliv. Arbejdet må og skal fortsætte, uagtet hvilket parti der sætter sig i Kulturministeriet efter et valg.

Det vil DUF i hvert fald kæmpe for med næb og klør.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Ravn Lund

Forkvinde, Dansk Ungdoms Fællesråd, medlem, Børnerådet, medlem, Trivselskommissionen, næstforkvinde, Center for Ungdomsforskning
BA international business and politics (CBS 2020), Cand.scient.pol (KU)

0:000:00