FOA: Vi repræsenterer også medlemmerne, når de har fri

DEBAT: Fagbevægelsen repræsenterer medlemmerne på arbejde ved at sikre løn- og arbejdsforhold, og når de har fri ved at kæmpe for et velfærdssystem, der sikre medlemmerne pædagoger, sygeplejersker og hjemmehjælpere, skriver Karen Stæhr.

Af Karen Stæhr
Formand i FOA's social- og sundhedssektor

Onsdag den 4. oktober mødtes over 3.400 tillidsvalgte til stormøde om et Danmark for velfærd.

Danmark for Velfærd er et initiativ, der forsøger at samle de omkring 66 procent af danskerne, som hellere vil investeringer på velfærdsområdet end skattelettelser. Bag initiativet står 15 fagforbund og lokale LO- og FTF-afdelinger.

Det er historisk, at fagforbund på tværs af den offentlige og private sektor står sammen om en velfærdsdagsorden.

For lige meget om du er selvstændig eller lønmodtager – om du er tømrer eller social- og sundhedsassistent, får du brug for velfærden.

Alligevel blev jeg i et interview i forbindelse med mødet med de tillidsvalgte spurgt: ”Er det fagbevægelsens rolle at agere så politisk?”

Ja, er det korte svar.

Fagbevægelsen repræsenterer medlemmerne døgnet rundt 
Det lidt længere svar er, at fagbevægelsen ikke kun skal repræsentere medlemmerne, når de er på arbejde ved at sikre løn- og arbejdsforhold, men også når de har fri, eller når de trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet, ved at sikre, at der er nok pædagogisk personale til at give omsorg til børnene, nok personale på sygehusene til at man kan føle sig tryg ved indlæggelse, og at der er tid i ældreplejen til at sikre hjemmehjælpsmodtagerne et værdigt liv.

Samtidig er det fagbevægelsens rolle at sige fra, når samfundet bevæger sig i en skæv retning. Det har vi gjort, når en siddende regering har indført forringelser af dagpengesystemet, og det gør vi nu, hvor regeringen giver skattelettelser til de rigeste, mens borgerne spises af med ringere velfærd.

”Men der kan jo være nogle af jeres medlemmer, som stemmer på Liberal Alliance. Hvorfor går fagbevægelsen ind og giver indirekte støtte til de røde partier med den her kampagne?” lød et opfølgende spørgsmål i interviewet.

En lidt besynderlig vinkel, når man tænker på, at to tredjedele af danskerne ifølge en rundspørge fra Epinion ønsker bedre velfærd og kun 18 procent ønsker skattelettelser.

Da den tidligere SR-regering gav skattelettelser og strammede dagpengereglerne, var fagbevægelsen de første til at kritisere beslutningen.

Der er sikkert en del af FOAs medlemmer, som er glade for at få en større del af deres løn udbetalt, men når fagbevægelsen bringer velfærden på dagsordenen, er det for samfundets bedste for at sikre, at der er et velfungerende velfærdssystem i 10, 20 og 50 år – ikke for at føre partipolitik.

Forrige artikel Ny videodebat: Unge civile stemmer Ny videodebat: Unge civile stemmer Næste artikel Ingerfair om ny strategi: En regering i gavehumør med forkert ønskeliste Ingerfair om ny strategi: En regering i gavehumør med forkert ønskeliste