Debat

Nyt debatpanel: Er socialøkonomiske virksomheder konkurrenceforvridende?

PRÆSENTATION: Altinget: civilsamfund har samlet et nyt hold af debattører, der i løbet af december vil sætte fokus på socialøkonomiske virksomheder, og om hvorvidt de er konkurrenceforvridende.

I Sociale Entreprenører i Danmarks oversigt over socialøkonomiske virksomheder finder man Kofoed Skolen i København (billede) og 272 andre
I Sociale Entreprenører i Danmarks oversigt over socialøkonomiske virksomheder finder man Kofoed Skolen i København (billede) og 272 andre Foto: /POLFOTO/Per Folkver
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ifølge tal fra Sociale Entreprenører i Danmark eksisterer der i dag 400 socialøkonomiske virksomheder i Danmark. Nogle mener, at de er nøglen til at gøre arbejdsmarkedet mere inkluderende, mens andre peger på, at de er konkurrenceforvridende. Sidstnævnte emne vil et debatpanel tage under kærlig behandling på Altinget: civilsamfund i løbet af december. 

Debattørerne, som du kan læse mere om nedenfor, har fået frie hænder til at behandle temaet: Socialøkonomiske virksomheder og konkurrenceforvridning. 

Husk, at du altid er velkommen til at blande dig i debatten ved enten at benytte kommentarfeltet i bunden af artiklen eller ved at sende en mail til olesen@altinget.dk.

Mød panelet her

 

Lars HulgårdLars Hulgård
Professor ved Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet.

Lars Hulgård er professor i social entreprenørskab ved Roskilde Universitet. Han var med til at starte Center for Social Entreprenørskab på Roskilde Universitet. Han underviser og forsker i blandt andet social innovation, socialarbejde, socialøkonomi og social entreprenørskab. Han skrev tilbage i 2008 en bog, der hed "Social entreprenører - en kritisk indføring".

 

Jon KrogJon Krog
Branchedirektør i Selveje Danmark
Jon Krog har siden 2012 været branchedirektør i Selveje Danmark, som er en en brancheforening for selvejende non-profit organisationer. Som branchedirektør er han ansvarlig for den løbende organisationsudvikling, arbejdet med interessevaretagelse på selvejeområdet, rådgivning af medlemmer, og så holder han oplæg om området. Han har tidligere været velfærdspolitisk fagchef i Dansk Erhverv, direktør for Center for socialøkonomi og vicedirektør i Den Sociale Udviklingfond.

 

Susanne WesthausenSusanne Westhausen
Administrende direktør i Kooperation

Susanne Westhausen har igennem de sidste ti år været administrerende direktør i Kooperationen, der er en arbejdsgiver- og interesseorganisation for kooperative og socialøkonomiske virksomheder i Danmark. Hun er uddannet jurist fra Købehavns Universitet og har tidligere arbejdet i Københavns Kommune.

 

Per BachPer Bach
Bestyrelsesformand i Sociale Entreprenører i Danmark

Per Bach er master i socialt entreprenørskab og har siden 2010 været formand i foreningen Sociale Entreprenører i Danmark. Til dagligt arbejder han som konsulent i social entreprenørskab og holder løbende foredrag om blandt andet social entreprenørskab og bæredygtig udvikling. Han har tidligere arbejdet på Dansk Center for Byøkologi, projektleder for Timebankprojektet i Aarhus og været leder af den danske del af den internationale miljøkampagne Global Action Plan. 

 

Johnnie KraghJohnnie Kragh
Administrerende direktør for Specialisterne

Johnnie Kragh er administrererende direktør i den socialøkonomiske virksomhed Specialisterne, som skaber jobmuligheder for mennesker med autisme og lignende udfordringer. Han overtog ansvaret som administrerende direktør fra Steen Thygesen i 2013. 

 

Maria Bille Høeg Maria Bille Høeg
Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening

Siden 2013 har Maria Bille Høeg været chefkonsulent ved Dansk Arbejdsgiverforening. Hun har tidligere været fuldmægtig og senere chefkonsulent i Arbejdsmarkedsstyrelsen, ligesom hun også har arbejdet i Personalestyrelsen og Integrationsministeriet. Hun er også medlem af Det Centrale Handicapråd som repræsentant for Dansk Arbejdsgiverforening.

 

Karsten HøngeKarsten Hønge
Politisk ordfører, SF

Siden august har Karsten Hønge været politisk ordfører for SF. Han blev landskendt, da han som stedfortræder for Anne Baastrup, og senere Annette Vilhelmsen, sagde sin klare og uforbeholdne mening om SFs deltagelse i daværende SRSF-regering. Før han blev politisk ordfører, har han været retsordfører, beskæftigelsesordfører, transportordfører, landdistrikts- og øordfører, grønlandsordfører og færøerneordfører.

 

Bent BøgstedBent Bøgsted
Beskæftigelsesordfører, Dansk Folkeparti

Bent Bøgsted har siden 2001 været folketingsmedlem for Dansk Folkeparti. Han har siden 2015 været formand for Beskæftigelsesudvalgt. Han er uddannet maskinarbejder, oversergent og våbenmekaniker i hæren og har tidligere arbejdet som specialarbejder, skibsværftsarbejder og landmand.

 

Torsten GejlTorsten Gejl
Social- og beskæftigelsesordfører, Alternativet

Har siden 2015 været medlem af Folketinget, hvor han er beskæftigelses-, kommunal-, social-, cannabis- og ungeordfører hos Alternativet. Han er uddannet kaospilot og har tidligere været direktør i Open College Network Danmark. Før det har han arbejdet i Proventor og Frontløberne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Torsten Gejl

Politisk ordfører, MF (ALT)
journalistkursus (Frontløberne 1989), kaospilot (KaosPiloterne 1993)