Debat

DF: Socialøkonomiske virksomheder skal hjælpe borgere videre

DEBAT: Vi kan ikke undvære socialøkonomiske virksomheder, der afklarer borgere og hjælper dem videre til et job. Hvis de ikke gør dette, kommer de til at virke som et opbevaringsted og har ikke deres berettigelse, skriver Bent Bøgsted (DF).

Foto: Altinget
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bent Bøgsted (DF)
Beskæftigelsesordfører

Socialøkonomiske virksomheder er til gavn for især borgere, der har problemer. De er gode til at afklare, om den enkelte kan klare et arbejde, og hvor meget den enkelte kan klare. De er gode til at hjælpe med de problemer, som den enkelte har.

De er gode til at vejlede den enkelte, når de ikke rigtigt forstår hvad de skal gøre. De er gode til at sætte sig ind i de problemer, en ung mand eller kvinde kan have. Det gælder både privat, helbredsmæssigt og i et arbejde.

Virksomhederne skal få medarbejderne i videre
Men der er forskel på socialøkonomiske virksomheder. Mange er gode til at få deres klienter afklaret og hjælper dem ud i et arbejde, mens andre ikke har samme succes. Derfor er det vigtigt at se på, om de får deres klienter afklaret og i arbejde.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det kan være et almindeligt arbejde, eller fleksjob. Det kan også ende med en afklaring til førtidspension. Arbejdet kan være hos en privat arbejdsgiver eller i den socialøkonomiske virksomhed. Men det må ikke blive sådan, at det kun er i den socialøkonomiske virksomhed, der kan skaffes arbejde. Jo flere de får ud på det private arbejdsmarked, jo bedre er det.

Ikke konkonkurrenceforvridende
Når den socialøkonomiske virksomhed byder ind på opgaver, skal det være cirka til markedspris og dermed i konkurrence med andre virksomheder. Fordelen ved socialøkonomiske virksomheder er, at de kan byde ind på småopgaver, som andre virksomheder måske ikke vil have.

Vi kan ikke undvære gode socialøkonomiske virksomheder. Hensigten er jo også, at de med tiden skal blive mere eller mindre selvfinansierende, da kommunerne jo betaler for at få hjælp til afklaring af borgeren, og der er indkomst ved de opgaver, de løser i en produktion.

Bent Bøgsted (DF)
Beskæftigelsesordfører

Men man skal være klar over, at det måske tager lidt længere tid, og det skal deres kunder være klar over, og det kan måske komme til at påvirke, hvad deres kunder skal give for at få løst en opgave.

Dermed ser jeg det ikke som konkurrenceforvridende, men en god hjælp til at borgere med problemer kan komme videre med deres liv.

Rigtige socialøkonomiske virksomheder har deres berettigelse
De kan også finde nye arbejdsopgaver, som der ikke er andre, der har etableret sig med. Der skal der så bydes ind med en pris på opgaven, der er omkring markedspris. Det er disse socialøkonomiske virksomheder, der vil overleve og har deres berettigelse.

Derfor er det også vigtigt, at kommunerne ser på, hvilke socialøkonomiske virksomheder der fungerer godt, og at de så også bruger dem frem for at oprette flere, der først skal i drift.

Vi kan ikke undvære gode socialøkonomiske virksomheder. Hensigten er jo også, at de med tiden skal blive mere eller mindre selvfinansierende, da kommunerne jo betaler for at få hjælp til afklaring af borgeren, og der er indkomst ved de opgaver, de løser i en produktion.

Hvis ikke der skabes arbejdspladser og afklaring, og de ikke får nogen ud på det private arbejdsmarked, kommer de til at virke som et opbevaringssted og har ikke deres berettigelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

0:000:00