PROSA: Moderne teknologi kan genopfinde civilsamfundet

DEBAT: Moderne teknologi burde bruges på skabe flydende demokrati, hvor it-platforme skal fungere som mødesteder, hvor medlemmer af civilsamfundet kan mødes og fremsætte forslag, diskutere og stemme, skriver Niels Bertelsen.

Af Niels Bertelsen
Formand for PROSA – fagforbundet af it-professionelle

Hver dag mødes forældre, aktivister, ildsjæle, gode naboer og almindelige arbejdende mennesker i foreninger, netværk og bevægelser. Deres aktiviteter, møder, handlinger, fællesskab og demokrati er en stor del af det samfund, som vi alle bevæger os rundt i, især når civilsamfundet og de aktive borgere i landet er med til at udfordre og diskutere de spilleregler, rammer og styrkeforhold, som vores demokrati fungerer efter.

Samfundet står ikke stille. Virksomhedsformer, politiske tendenser og teknologiske landvindinger er hele tiden i forandring og med til at ændre den måde, vi bevæger os omkring, interagerer med hinanden og skaber mening i tilværelsen. Alligevel har vores forestilling om demokratiet stået næsten stille de sidste mange år, måske er det tid til en opdatering?

I PROSA er vi optaget af teknologien og de muligheder, de giver for at gøre tingene på en anden måde. Fra neden, i øjenhøjde med medlemmer og borgere, så vi hele tiden får flere engageret i stedet for at administrere magten hen over hovederne på dem. Det gør vi ikke kun, fordi vi er fageksperter, men fordi vi simpelthen mener, at det er afgørende for vores demokrati.

Flydende demokrati ved hjælp af it-platforme
Politikerleden er tårnhøj. Politikere ligger og slås med bilforhandlere og ejendomsmæglere i den absolutte bund af tillidsmålingerne, hvor de i øvrigt har følgeskab af journalister og embedsmænd. Altså store dele af dem, der forvalter vores demokratiske institutioner. Når vi diskuterer med hinanden som borgere, så sker det på platforme, som er ejet af store multinationale virksomheder.

Vores data bliver brugt af analyseinstitutter og reklamefirmaer til at påvirke vores stemme til næste valg eller målrette reklamer ud fra vores adfærd. Kort sagt, vores demokrati er lettere udfordret, og lige nu arbejder teknologen ikke for almindelige mennesker på jobbet, i civilsamfundet og i bevægelserne.

Vi skal udfordre demokratiet udadtil og indadtil og finde på nye måder at skabe deltagelse, magt og indflydelse for de helt almindelige mennesker, som følger sig fremmedgjorte lige nu.

Flydende demokrati er måske en lille del af svaret. Og her kan teknologien faktisk hjælpe os. Tænk hvis vi udviklede og brugte it-platforme som et mødested, hvor medlemmer og borgere kunne fremsætte forslag, diskutere og stemme – altså være med helt ind i kernen af den demokratiske proces i en blanding af direkte og indirekte demokrati.

Lad os gøre tingene anderledes
Der er lavet forsøg flere steder i verden, hvor organisationer benytter sig af platforme til løbende at stemme om handlinger, strategi eller politiske forslag. De enkelte medlemmer og aktive kan selv foreslå nye initiativer, og embedsværket kan komme med baggrundsinformation, som kvalificerer beslutningerne.

Her kan man som oftest enten tage stilling direkte eller delegere sin stemme til en, man stoler på i den slags spørgsmål. Modsat Folketinget kan man så trække det mandat, man har givet en betroet kollega eller medborger tilbage, hvis man af en eller anden grund mister tilliden til ham eller hende igen.

Flydende demokrati løser ikke alle problemer, og der skal arbejdes med det, så det aktive, fremmødende og deltagende initiativ stadig fungerer. Det er vigtigt, at vi bruger teknologien til at sikre, at borgerne og medlemmerne får reel indflydelse på udviklingen, når vi nu kan gøre det, i stedet for at bruge teknologien til at tage initiativet fra dem og fylde dem med apati.

Mon ikke flere ville opsøge fællesskabet aktivt i fagbevægelsen og melde sig til at forme vores samfund, hvis de reelt havde noget at skulle have sagt over flere områder af deres liv. I PROSA vil vi gerne stille og roligt se, om man kan eksperimentere med at gøre tingene anderledes.

Forrige artikel Udsatte: Lokale initiativer må ikke glemmes i civilsamfundsstrategi Udsatte: Lokale initiativer må ikke glemmes i civilsamfundsstrategi Næste artikel Rådgiver: Flyt dog det folkemøde til august! Rådgiver: Flyt dog det folkemøde til august!