Debat

Borgmester: Vi skal sikre starthjælp til 5G-projekter

DEBAT: Aabenraa Kommune og Padborg Transportcenter vil gøre transportcenteret til et teststed for 5G. Vi skal give starthjælp til 5G-projekter gennem en øremærkning af midler fra frekvensauktioner, mener Aabenraas borgmester.

5G bliver ganske enkelt rygraden i fremtidens transportmateriel, lagerhuse og logistiksystemer, mener borgmester Thomas Andresen (V).
5G bliver ganske enkelt rygraden i fremtidens transportmateriel, lagerhuse og logistiksystemer, mener borgmester Thomas Andresen (V).Foto: Pressefoto/Aabenraa Kommune
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Andresen (V)
Borgmester, Aabenraa Kommune

Både private og offentlige aktører er enige.

Danmark har brug for at få udrullet 5G hurtigst muligt, hvis vi fortsat skal være konkurrencedygtige med omverdenen.

Sådan kan Dansk Erhvervs og IT-Branchens 5G-høring 28. februar på Christiansborg i samarbejde med Venstre og Socialdemokratiet kort koges ned til, og som jeg havde fornøjelse at deltage i.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Det var dejligt at se og høre, at vi er mange, der har store ambitioner om at give 5G-dækning til hele landet og ikke kun i de store byer.

Men hvis ord også skal føres til handling, så borgere og virksomheder har adgang til 5G-teknologien inden for en overskuelig fremtid og ikke sagter agterud i forhold til landene omkring os, så er det ved at være tid til, at private og offentlige aktører sætter sig sammen og får udarbejdet en konkret 5G-strategi med konkrete investeringsprojekter – heriblandt smart mobility.

Jeg tænker, at starthjælpen blandt andet kan komme fra øremærkning af midlerne fra frekvensauktioner.

Thomas Andresen (V)
Borgmester, Aabenraa Kommune

Flere aktører skal vise vejen
Det er nemlig særdeles afgørende, at vi i fællesskab får sat os sammen for at få udbredt 5G bedst muligt og uden for mange børnesygdomme.

Virksomhederne har brug for 5G-infrastrukturen, som bliver lige så vital som motorveje og banestrækninger, mens telebranchen ved, hvor det strategisk vil være bedst at opsætte 5G, som, melder branchen, potentielt kan blive mange gange hurtigere end 4G.

Samtidig skal det offentlige vise vejen ved at skabe de rette rammer og betingelser på 5G-området.

Her har vi i Aabenraa Kommune allerede budt os til og sagt, at vi er klar sammen med Padborg Transportcenter og Gatedenmark til at få gjort transportcenteret til et teststed for 5G, da det er et perfekt afgrænset geografisk område at få afprøvet forskellige 5G-teknologier.

Kundernes krav til virksomhederne bliver at få data i realtid samt at få adgang via cloud-portaler, og at fremtidens transportmateriel bliver forbundet via internettet.

5G bliver ganske enkelt rygraden i fremtidens transportmateriel, lagerhuse og logistiksystemer.

Læs også

Giv starthjælp til testcentrene
En markedsbaseret udrulning er principielt fornuftig, men regeringen og Folketinget bliver nødt til at se på, hvordan de kan yde økonomisk starthjælp til test- og udviklingscentre som for eksempel i Padborg.

Der skal øremærkes midler fra de kommende frekvensauktioner, og det bliver også nødvendigt at tænke digital infrastruktur og 5G ind i de igangværende forhandlinger om trafikinvesteringer i Danmark, så vi undgår mere kødannelse på motorvejene.

For hvis internettet er sløvt, når de selvkørende lastbiler, busser og personbiler er klar om ganske få år, så kan det betyde forsinkelse i forbindelse med for eksempel nødbremsninger og ende galt.

Jeg opfordrer derfor til, at vi kommer i gang og giver starthjælp til 5G-projekter, som vi er fælles om – og gerne i samarbejde med innovative unge fra landets universiteter.

Jeg tænker, at starthjælpen blandt andet kan komme fra øremærkning af midlerne fra frekvensauktioner.

Det er vi klar til, og vi har det perfekte testområde til 5G ved Padborg Transport.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Andresen

Projektudvikling, Ommen, byrådsmedlem (V), Aabenraa Kommune
diplomingeniør (Ingeniørhøjskolen i Horsens 2003)

0:000:00