DareDisrupt: Vi bliver rigere, hvis vi tør dele vores data

DEBAT: Vi skal vende datadeling til noget positivt og lade staten, virksomheder, ngo’er og startups bruge den – ansvarligt – som grundlag for bedre løsninger for samfundet og borgerne. Det skriver Hjalte Osborn Frandsen og Anders Hvid fra DareDisrupt.

Af Hjalte Osborn Frandsen og Anders Hvid
Partnere, DareDisrupt 

Privatliv er vigtigt. Men vores privatlivsbegreb har udviklet sig over tid – og det skal have lov til at udvikle sig fremad.

Vi kommer til at kæmpe en desperat og ultimativt ufrugtbar kamp, hvis vi vil holde fast i et stivnet privatlivsbegreb, der kendetegner den offentlige debat i dag.

Vi skal i stedet åbne for diskussionen af, hvorfor og hvordan privatliv er vigtigt. Vi skal turde have samtalen og ikke gøre det risikabelt at udfordre det bestående.

En gylden middelvej
Danmark er ikke Kina, og vi er ikke Silicon Valley.

Vores privatlivsdebat behøver derfor ikke handle om, hvordan vi beskytter vores data fra en diktatorisk, overvågende stat, eller hvordan vi bedst undgår, at vores data bruges imod os til at sælge os reklamer og bras.

Vi må bevise, at der er en tredje vej mellem Silicon Valley-giganternes "data-for-profit" og Kinas "data-for-control".

Vi har en unik mulighed for at tale om data og privatliv ud fra en positiv præmis: Hvordan deler vi vores data på en måde, der skaber mere velfærd og bedre liv?  

Data kan bruges til vores fordel
Både staten, virksomheder, ngo’er og startups kan skabe bedre løsninger, hvis de har adgang til flere data om os.

Det er ikke det samme som, at vi ikke skal tale om skyggesiderne – det handler om, at vi tager udgangspunkt i Danmarks stærkeste konkurrencefordel, vores tillid til hinanden og vores offentlige sektor. 

Datadeling er blevet et fyord – vi skal tage ordet tilbage som noget positivt og turde have visioner. Deling af data kan blive fundamentet for en ny bølge af værdi i fællesskab og samfund.

Tillid og deling har altid været kilder til innovation, og i en digital verden er vores fælles data et område, hvor vi alle sammen bliver rigere, hvis vi tør dele.

Dermed ikke sagt, at vi naivt skal opgive at have styr på vores data – men det betyder, at vi skal lade være med at sætte lighedstegn mellem at have styr på data og begrænse deling.  

Forrige artikel DataEthics: Ekspertgruppes værdikompas er god dataetik DataEthics: Ekspertgruppes værdikompas er god dataetik Næste artikel Dansk Erhverv og IT-Branchen: Fremtidens supermobilnet kræver politisk mod Dansk Erhverv og IT-Branchen: Fremtidens supermobilnet kræver politisk mod