Debat

Dansk Byggeri bakker Claus Juhl-udvalg op: Afbureaukratisering er i alles favør

DEBAT: Tungt bureaukrati kvæler virksomheders engagement i erhvervsfremme. "I dag kan virksomhederne ikke finde rundt," skriver Torben Liborius fra Dansk Byggeri og opfordrer til at inddrage kommunerne mere.

<b>ENKELT</b>: Dansk Byggeri hilser Forenklingsudvalgets anbefalinger velkommen. Forenkling er den største gevinst, skriver Torben Liborius.<br>
ENKELT: Dansk Byggeri hilser Forenklingsudvalgets anbefalinger velkommen. Forenkling er den største gevinst, skriver Torben Liborius.
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Liborius
Erhvervspolitisk direktør, Dansk Byggeri

Forenklingsudvalgets forslag "Fokuseret og fremtidssikret" får opbakning fra Dansk Byggeri.

Udspillet er godt, systemet forenkles, erhvervslivet sikres en bedre repræsentation, og en større del af rådgivningen skal leveres på markedsmæssige vilkår.

Når man følger denne debat, er det vigtigt at huske, som det står i udvalgets rapport på side 23, at "ambitionen er at ændre systemets organisering og dermed adressere den grundlæggende årsag til de nu­værende udfordringer i erhvervs­fremmesystemet".

Der er jo ikke lighedstegn mellem, at en kommune er god til at være erhvervsvenlig, og erhvervsfremmesystemet. Der er heldigvis flere strenge at spille på.

Torben Liborius
Erhvervspolitisk direktør, Dansk Byggeri

Forenkling vil være den største gevinst, for i dag kan virksomhederne ikke finde rundt.

Langt fra virksomheders dagligdag
I Dansk Byggeri konstaterer vi med tilfredshed, at alle interessenter erkender, at det hidtidige system har været både for uoverskueligt for virksomhederne, for tungt bureaukratisk og for ukoordineret.

For meget af arbejdet har været for langt fra virksomhedernes dagligdag.

Det tunge bureaukrati har for eksempel udmøntet sig i dagsordener til bestyrelsesmøder i erhvervsfora med bilag på flere hundrede sider. Dét får virksomheds­repræsentanter til at ryste på hovedet og melde afbud til møderne.

Bedre balance mellem det statslige og lokale
I Dansk Byggeri mener vi, at udspillet grundlæggende har en passende balance mellem det statslige og det lokale niveau.

Det er værd at bemærke, at både regioner og kommuner jo fortsat vil have vigtige roller at spille i forhold til erhvervslivet som myndigheder og medspillere i det kommende erhvervsfremmesystem.

Men rollerne vil være anderledes. Det er formålet og skal ikke modarbejdes eller beklages, for ellers kommer der ikke den nødvendige forenkling.

Der er jo ikke lighedstegn mellem, at en kommune er god til at være erhvervsvenlig, og erhvervsfremmesystemet. Der er heldigvis flere strenge at spille på.

Kommuner skal have en mere direkte rolle
Som nævnt er udspillet godt, men udspillet kan i Dansk Byggeris øjne med fordel justeres i retning af, at kommunerne får en mere direkte rolle. Det gælder konkret i den basale erhvervsfremme, der kræver lokalt kendskab.

Og så bør der aktivt stimuleres til tværkommunale samarbejder a la de allerede etablerede business regions. Dette kan godt ske parallelt med de foreslåede erhvervshuse.

Dokumentation

Erhvervsfremmesystemet til debat

På Altinget debatterer vi i april måned Danmarks erhvervsfremmeindsats.

Det sker blandt andet på baggrund af Forenklingsudvalgets 26 anbefalinger til erhvervsfremmesystemet. Udvalget lægger i deres anbefalinger op til:

  • En fælles strategi og bestyrelse for hele den decentrale indsats
  • En digital platform og nye Erhvervshuse
  • Færre, landsdækkende klynger og netværk
  • En klar statslig arbejdsdeling
  • Færre ressourcer til evaluering

Udvalget anbefaler, at de seks regionale vækstfora og Danmarks Vækstråd nedlægges og erstattes af én erhvervsfremmebestyrelse.

Udvalget anbefaler også, at de eksisterende 60 offentligt støttede netværk og klynger reduceres til 10-12 nationale klynger. Dertil kan der være et mindre antal startup-klyngeorganisationer inden for nye erhvervsområder.

Kilde: Erhvervsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Liborius

Chef for dansk infrastruktur, Dansk Industri
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00