Debat

Lokalpolitiker: Opret en støtteordning til kritisk journalistik i lokalpressen

DEBAT: Økonomisk pres gør det svært at bedrive kritisk journalistik i lokalpressen, og derfor bør der oprettes en støtteordning, skriver Ebbe Kyrø fra kommunalbestyrelsen i Dragør.

Demokratiets vagthund mangler i Dragør Kommune, skriver Ebbe Kyrø.
Demokratiets vagthund mangler i Dragør Kommune, skriver Ebbe Kyrø.Foto: Brian Bergmann/ Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ebbe Kyrø
Kommunalbestyrelsesmedlem, Tværpolitisk Forening, Dragør Kommune

Når den kritiske journalistiske dækning af lokalpolitiske beslutninger er fraværende, bliver der let spil for eksponeringslystne politikere.

I Dragør Kommune har vi en borgmester, der ikke kan betegnes som en biperson i sit eget liv.

Og her kommer soluret ind, for solen skal skinne på alle pressemeddelelser og Facebook-opslag. Nyhederne fra den mørke side af skiven lader vi ligge.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Borgmesteren og hans parti stemte i juni 2017 nej til, at kommunen skulle have en funktion med nyhedsmail, så borgere og erhvervsdrivende kunne få relevante nyheder direkte i deres indbakke. Denne funktion kom så alligevel senere, men det er en anden historie.

Ingen vagthund i lokalpressen
I Dragør Kommune har vi den smallest tænkelige 8-7-konstituering, og når kommunen sender pressemeddelelser ud, sker det altid med udtalelser fra gruppeformændene i konstitueringsgruppen. Men oppositionen er aldrig citeret.

Vi har en fri lokalpresse, som gør det muligt at komme til orde, men vi har ikke en vagthund i form af en kritisk lokaljournalistik, som går de politiske beslutninger efter i sømmene.

Ebbe Kyrø

Vi har en fri lokalpresse, som gør det muligt at komme til orde, men vi har ikke en vagthund i form af en kritisk lokaljournalistik, som går de politiske beslutninger efter i sømmene.

Et lille lyspunkt er dog, at et snævert flertal har besluttet at livestreame kommunalbestyrelsesmøder fra 2018. Debatten her på Altinget er derfor meget relevant og vedkommende set fra en kommunalpolitikers stol.

De lokale medier har tætte bånd til annoncørerne og kommunen, og derfor er der naturligt nok journalistiske prioriteringer, som tages i lyset af, at man ikke vil træde nogen over tæerne.

Flest læsere til indbrud og runde fødselsdage
En Flemming Rose ville have svære tider i lokalpressen. Der er flere læsere til historier om indbrud, tyverier, receptioner og runde fødselsdage, og selvfølgelig er det en stor opgave for lokalpressen at beskæftige sig med disse emner.

I debatten her på Altinget har redaktør Jesper Gisli fra Ugeposten Gribskov (Politikens Lokalaviser A/S) gjort sig bemærket med dette citat: ”Der findes en helt særlig plads i helvede til de journalister, der går mest op i det politiske spil og i den politiske konflikt.”

Han uddyber sin påstand med: ”Der er ufatteligt få, der gider at læse gætterier om, hvem der efter journalistens bedste analyse/gæt bliver ny børneudvalgsformand i kommunen om fire måneder, når valget er overstået. Hvilket valg i øvrigt? Endnu færre gider at læse om to lokalpolitikere, der står i hver sin grøft og hårdnakket og bedrevidende belærer den anden om, hvilken kommunal kasse vi var blevet enige om skulle betale for den nye turismestrategi i kommunen.”

Med andre ord må vi lokalpolitikere stå og lave striptease i mørke i mangel af opsøgende og kritiske lokaljournalistik.

Borgerne ønsker også dybdegående journalistik
Men lokalmedierne er ikke altid lige godt synkroniseret med læsernes ønsker. Mange borgere ønsker også, at lokalmedierne påtager at gå bagom beslutningerne:

"Journalister og mediechefer opfatter primært politikernes uenigheder og standpunkter som ”mellemregninger” og mener, at kun politikernes beslutninger har nyhedsinteresse, mens halvdelen af danskerne mener, at lokal- og regionalmedierne ”skal” dække politikernes meninger, beslutninger og handlinger."

Citatet stammer fra ”Lokal- og regionalmediers indhold, rolle og betydning i lokalområder 2017”, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Lokale medier er underlagt markedsvilkår, og i en lille kommune kan det være svært at få økonomi til at levere en kritisk journalistik i forhold til de politiske beslutninger. Så enkelt er det.

Der er dog mange solstrålehistorier om, at det faktisk kan lade sig gøre at have en kritisk journalistisk dækning – mellem alle de andre gode historier.

Et par eksempler fra nabolaget er Lokalavisen 2770, som dækker Tårnby Kommune og Hvidovre Avis.

Lokalavisen 2770 er en énmandshær med journalistiske ambitioner, der helt sikkert rækker langt ud over Danmarks Journalistforbunds arbejdstidsanbefalinger, og den er næppe til at kopiere.

Hvidovre Avis har bare en meget lang tradition for at levere kritisk lokaljournalistik, og det er lykkedes dem at holde gryden i kog med en fin, ny hjemmeside, som fungerer side om side med papirmediet.

Støtteordning til lokale medier
Der er mange andre gode eksempler at trække frem, men fælles for udgiverne er, at de er økonomisk trængte. En form for støtteordning vil derfor være relevant at tænke ind i det kommende medieforlig, så vi fortsat kan rette ryggen, når vi i skåltaler taler om fri og kritisk presse som grundlaget for demokrati rundt omkring i verden.

Det kunne være i form af et udbud, hvor medier kan byde ind med forslag til uafhængig og kritisk journalistik.

Det skal ikke være kommunerne, som står for denne finansiering, for så går vi glip af armslængdeprincippet. Hermed er opfordringen givet videre til folketingets politikere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ebbe Kyrø

Byrådsmedlem (T), Dragør Kommune, formand for Kyst- og klimasikringsudvalget, selvstændig medieproducent, Nexus Kommunikation
cand.mag. i dansk og filmvidenskab (Københavns Uni. 1986)

0:000:00