Debat

SF: Lokaljournalistik åbner døre hos dem, der har meldt sig ud af debatten

DEBAT: Selvfølgelig skal selv de mindste byer og kommunale byråd dækkes journalistisk, ellers risikerer vi at skævvride landkortet, skriver SF's Jacob Mark som optakt til medieforliget.

I regn og slud skal avisen ud - og står det til SF's medieordfører og gruppeformand skal lokalavisen også mere ud. 
I regn og slud skal avisen ud - og står det til SF's medieordfører og gruppeformand skal lokalavisen også mere ud. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Mark 
Kultur- og medieordfører og gruppeformand for SF

Medierne kan og skal debattere, afsløre, konstatere, rapportere om den daglige gang i Danmark – også efter et kommende medieforlig og gerne i højere grad end i dag. Fordi lokalmedierne er helt afgørende for nærdemokratiet og for troværdig folkeoplysning. 

I dag er det ikke godt nok. Som tidligere byrådsmedlem og som en knægt fra provinsen ved jeg, at der er masser af vigtige historier – både kritiske og konstruktive – som aldrig kommer frem, fordi de lokale medier simpelthen ikke har ressourcer nok.

Jeg bilder mig faktisk ind, at noget af det, der kan være med til at styrke befolkningens tillid til både medier og politikere, er mere information om den verden, der eksisterer lige ude foran deres hoveddør. Derfor skal vi styrke de lokale medier.

Som tidligere byrådsmedlem og som en knægt fra provinsen ved jeg, at der er masser af vigtige historier – både kritiske og konstruktive – som aldrig kommer frem.

Jacob Mark
Kultur- og medieordfører og gruppeformand for SF

Styrk lokal dækning i hele landet
Hvis Danmark skal hænge sammen med god journalistisk dækning fra øst til vest, skal vi have et medieforlig, hvor både lokale medier og de regionale public service-medier i P4-kanalerne og TV 2-regionerne bliver styrket, hvor vi prioriterer lokalradioerne, og hvor de lokale medier får mulighed for at søge penge til journalistiske projekter, der kræver ekstra ressourcer.

Samtidig er der brug for, at vi sikrer et stærkt Danmarks Radio på trods af presset fra højrefløjen. Danmark har brug for et stærkt public service-medie, der når ud i alle ender af vores land med alt fra nyheder til programmer om historie, kunst, kultur og meget andet. Det forudsætter, at vi passer på DR i forhandlingerne.

At smadre DR med besparelser på 25 procent, som Dansk Folkeparti taler om, vil betyde, at DR ikke på samme måde kan nå ud til hele Danmark. Ligesom DR's bestyrelsesformand tror jeg dog, at vi kan effektivisere på DR og dermed flytte nogle midler til en styrkelse af lokaljournalistikken.

Skat giver råd til journalistik
Derudover er det oplagt, at vi tager penge fra nogle af de internationale giganter, som har været med til at tømme dagbladenes og lokalavisernes annoncemarked.

De multinationale virksomheder tjener enorme summer i Danmark, men betaler intet eller meget lidt til statskassen.

De bør beskattes på en rimelig måde ligesom i andre lande, og vi bør bruge pengene på at sikre, at der også fremover er råd til journalister, som interesserer sig for byer som Højer, Præstø, Sæby og Kerteminde.

Vi skal kunne genkende os selv i medierne
Vi har brug for nyheder om politik, kultur og sport fra hele Danmark - nationalt, regionalt og lokalt. God lokaljournalistik giver de landsdækkende medier gode muligheder for at tage fat på de største og bedste historier fra alle hjørner af landet.

Det giver læsere, lyttere og seere på tværs af Danmark mulighed for at stifte bekendtskab med hinanden på DR, TV 2, i radioen og i de store aviser.

Det er vigtigt, at vi fortsat kan se og genkende os selv i mediebilledet, og det hjælper ikke på det, at afstanden fra land til by er blevet større, og uligheden er steget. Lokaljournalistikken er én af nøglerne til at åbne dørene op hos de mennesker, der har meldt sig ud af debatten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

0:000:00