Ny debat: Er borgerinddragelse en fornyelse af det nære demokrati eller en pseudopolitisk syltekrukke? 

TEMADEBAT: Flere kommuner arbejder med borgerråd, borgerforslag og folkemøder. Men fornyer borgerinddragelse og samskabelse det nære demokrati? Altinget tager debatten i de kommende uger.

København forsøgte sig med den første borgersamling, hvor borgere rådgav politikerne om en fornyelse af bymidten. Styrker det demokratiet, eller er det pseudopolitik? Altinget tager debatten.
København forsøgte sig med den første borgersamling, hvor borgere rådgav politikerne om en fornyelse af bymidten. Styrker det demokratiet, eller er det pseudopolitik? Altinget tager debatten.Foto: Rasmus Degnbol/We Do Democracy
Rasmus Straka Skjødt

Kommunerne eksperimenterer i høj grad med nye måder at inddrage borgerne på.

For nylig forsøgte Københavns Kommune sig med Danmarks første borgersamling, hvor 36 udvalgte borgere skulle rådgive politikerne til en fornyelse af bymidten.

Ud over København har Odense nedsat et borgerråd med tilfældige borgere, som kigger på velfærdsudfordringer, mens Gentofte arbejder med et opgaveudvalg, hvor borgere og politikere udvikler løsninger på udfordringer. Derudover har flere kommuner indført kommunale borgerforslagsordninger eller har afholdt folkemøder om emner som maritim udvikling og klima.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Kommunal

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024