Portræt af en ægte langelænder: Mød SF-borgmester Tonni Hansen

VALG: Langelands nye SF-borgmester er en lokalpolitisk kending med fagbevægelsen i blodet. Han har hele livet haft adresse på øen syd for Fyn. Og så forsøger han ikke at lade sin aktuelle succes stige sig til hovedet.

Langelands kommende SF-borgmester, Tonni Hansen, har arbejdet sig fra en opvækst i små kår i Rudkøbing til formand for 3F og LO Sydfyn og nu politisk førstemand på øen.
Langelands kommende SF-borgmester, Tonni Hansen, har arbejdet sig fra en opvækst i små kår i Rudkøbing til formand for 3F og LO Sydfyn og nu politisk førstemand på øen.Foto: /ritzau/ Tim Kildeborg Jensen
Kim Rosenkilde

Det startede i de tidlige 1980’ere. Forholdet. Mellem Tonni Hansen og SF.

Siden har han holdt ved igennem både opture og nedture og sidder nu som næstformand med udsigt til at blive ny borgmester på Langeland.

Det allerførste møde var med den lokale SF’er i Rudkøbings kommunalbestyrelse, Paul Hans Nielsen. Han gik dengang i de spæde 80’ere på tværs af den øvrige kommunalbestyrelses planer om at nedrive ejendommen Nørregården i Nørregade i Rudkøbing.

I en af ejendommens lejligheder boede Tonni med sin hustru Pia. Et ungt par i begyndelsen af 20’erne, ufaglærte, men med godt mod på at tage det arbejde, der tilbød sig.

Det er Tonni, det handler om. Ikke andet i SF. Havde Tonni ikke været der, havde SF ikke fået det her valg.

David Bernicken
Lokalredaktør for Fyns Amts Avis redaktion på Langeland

”Kommunen syntes, at det var et rottehul, der bare skulle rives ned. Paul Hans Nielsen var den eneste, som gad at komme ned og besøge os og lytte til os,” siger Tonni Hansen.

Kampen for et rottehul
Selv om stedet kunne sammenlignes med københavnske baggårdsbyggerier, så var han, som flere af de øvrige beboer, godt tilfreds med stedet.

Jeg synes, at andre skal udlægge valgets resultat, så mit ego ikke stiger mig helt op over hovedet.

Tonni Hansen (SF)
Kommende borgmester i Langeland Kommune

”Vi havde ikke ret mange penge, men vi var glade for at bo der, fordi ejeren havde en holdning til, at efterhånden som vi tjente mere og fik råd, så satte han vores lejligheder i stand. Det passede os jo skide godt,” siger Tonni Hansen.

Paul Hans Nielsen fik tændt interessen for SF hos den unge Tonni, som ellers tidligere havde lagt en stemme hos Socialdemokratiet.

Få år senere sad de to i Rudkøbing Kommunes kommunalbestyrelse sammen.

Og med undtagelse af en enkelt periode blev Tonni Hansen hængende helt indtil, at kommune blev nedlagt i forbindelse med kommunalreformen for ti år siden.

Nu er han tilbage i lokalpolitik. Denne gang som kommende borgmester, båret frem af en massiv støtte fra borgerne på Langeland, hvor han og SF fik godt hver tredje stemme.

Hold egoet i ave
Selv tilskriver Tonni Hansen valgresultatet en kombination af, at han gennem sin lokale forankring og et langt arbejdsliv inden for fagbevægelsen i området er blevet en person, som mange kender.  

Samtidig som en cadeau til den genopretning af SF, som han står i spidsen for sammen med partiformand Pia Olsen Dyhr og partiets anden næstformand Signe Munk.

”Det er de ting, jeg selv kan pege på. Men jeg synes, at andre skal udlægge valgets resultat, så mit ego ikke stiger mig helt op over hovedet,” siger Tonni Hansen.

Spørger man en iagttager af det politiske liv på Langeland, skal man nok være forsigtig med at tildele SF som parti en for stor del af æren for Tonni Hansens succes-valg.

I hvert fald i det omfang, at man kan adskille personen Tonni Hansen fra partiet SF.

”Tonni Hansen fik personligt omkring 85 procent af alle SF’s stemmer. Så det er Tonni, det handler om. Ikke andet i SF. Havde Tonni ikke været der, havde SF ikke fået det her valg,” siger David Bernicken, lokalredaktør på Fyns Amts Avis’ redaktion på Langeland.

Asylballade åbnede vejen
Ifølge ham ramte Tonni Langeland på det helt rigtige tidspunkt, med de helt rigtige budskaber og den helt rigtige personlighed.

Øens politiske liv var blevet mere eller mindre dysfunktionel i den forgangne periode, hvor ikke mindst de borgerlige partier var blevet splittet både på tværs og internt.

Baggrunden har ikke mindst været de store skandalesager, som trak gulvtæppet væk under den store forretning, øen fik bygget op omkring husning af flygtninge i asylcentre.

”Der har været en helt klar åbning efter asylcenter-sagen. Den har ikke set god ud for nogen i kommunalbestyrelsen. Alle har på en eller anden måde været rullet ind i den,” siger David Bernicken.

Midt i de brydninger er Tonni Hansen trådt ind på scenen med et budskab om, at nu er det tid til samarbejde og sammenhold.

Indbegrebet af en langelænder
Og det har han ifølge David Bernicken kunnet sige med stor troværdighed, fordi han gennem sin lange fortid inden for fagbevægelsen er blevet kendt som samarbejdsvillig, løsningsorienteret og samtidig med et klart blik for de svageste grupper.

”Helt grundlæggende er Tonni Hansen et sympatisk menneske. Han har som fagforeningsmand i lang tid kæmpet for de svage. For arbejderne. Og det er ikke noget dårligt udgangspunkt hernede,” siger David Bernicken.

Ifølge ham handler det først og fremmest om tillid. Og om at rigtig mange langelændere grundlæggende stoler på Tonni Hansen, som de har kunnet følge det meste af hans liv.

”Han er indbegrebet af en langelænder. Ikke fordi han lyder som en Bagenkop-fisker. Men han er en mand af øen, og folk ved, at det er rigtigt, når han siger, at han elsker Langeland,” siger David Bernicken.

Medlemmernes mands
Spørger man en af Tonni Hansens kollegaer i 3F om forhåndsforventninger til valgresultatet, så er der også overraskelse at spore.

”Jeg blev nok lige så overrasket som alle andre den aften. Da vi så stemmeoptællingen fra eksempelvis Bagenkop, som aldrig har været rød, og kunne se, hvor massivt han gik frem der, så begyndte vi kunne se, hvilken vej pilen pegede,” siger Bjarne Elnegaard.

Han her i sin egenskab af næstformand for 3F Sydfyn arbejdet tæt sammen med Tonni Hansen de seneste ti år.

Tonni har været formand for 3F Sydfyn i lige så lang tid, som 3F har eksisteret. Inden da var han formand i områdets SID-afdeling.

Ud over formandsrollen i 3F har Tonni Hansen også de seneste godt 20 år været formand for LO Sydfyn.

Og det var ikke mindst hans rolle i fagforeningen, der fik SF-formand Pia Olsen Dyhr til at ringe til Tonni Hansen for at høre, om han ville gå med i projekt genopret-SF.

”Jeg ville gerne have folk, jeg kunne stole på. Folk, som kender partiet rigtig godt. Og også nogle med solide rødder i fagbevægelsen. Alt det opfyldte Tonni. Og så opfyldte han et andet vigtigt kriterie. Nemlig at jeg også godt kan lide ham,” siger Pia Olsen Dyhr.

Lokalkendt og vellidt
Hun husker Tonni tilbage fra 90’erne. Men lærte ham først selv rigtig at kende i løbet af 00’erne, hvor han sad i landsledelsen og hun i Folketinget. 

At netop han var udset til at være SF’s store borgmesterhåb ved dette kommunalvalg, kunne udefra set måske forekomme en smule overraskende. SF havde trods alt ikke et eneste medlem i kommunalbestyrelsen på Langeland.

”Han har jo tidligere siddet i byrådet på Langeland og fået gode valg. Så rent faktuelt så vidste vi, at han kunne blive valgt,” siger Pia Olsen Dyhr.

På SF's landsmøde tidligere på året gik snakken også om Tonni Hansens borgmesterchancer. Så det er ikke ren efterrationalisering, når Pia Olsen Dyhr siger, at hun tidligt så ham som en reel kandidat til borgmesterposten. 

Det skyldes ikke mindst hans arbejde i 3F og LO på Sydfyn.

”Det har givet ham en enorm base og netværk. Der er mange mennesker, som kender ham og han er vellidt. Så han er ikke bare sådan en newcomer,” siger Pia Olsen Dyhr.

Bliver og kæmper
Da valgets stemmer var talt op, gik 2.193 af de 8.034 afgivne stemmer personligt til Tonni Hansen. Og da han satte sig for bordenden for at konstituere sig som langelændernes nye tillidsmand, var det med et krav om et bredt samarbejde.

Det fik han. Og nu venter fire års arbejde, hvor ikke mindst ønsket om at trække flere og helst grønne arbejdspladser til Langeland står højt på dagsordenen.

Og han har tænkt sig at holde fast, også selv om der igen skulle komme stor ballade i byrådet eller i SF’s landspoltiske ledelse.

”Det er nok en af de ting, som kendetegner en langelænder. Når først tingene hvirvler omkring ørerne på en, så render man kraftedeme ikke af pladsen. Så bliver man, tager sit ansvar på sig og fortsætter sit arbejde,” siger Tonni Hansen.

Campingferie, sommerhus og lejligheden i Nørregade
Skulle der blive tid mellem møderne i kommunalbestyrelsen og SF’s landsledelse, så vil Tonni Hansen renovere videre på det lille sommerhus, han og hustruen Pia for nyligt har købt.

Tidligere rejste parret land, rige og Europa rundt med campingvogn, men nu står den på stationære ferier.

Sommerhuset ligger – naturligvis – på Langeland. Men dog i den nordlige ende og ikke den sydlige, hvor Tonni Hansen blev født.

Den faste hjemmeadressen er fortsat i Rudkøbing, som han flyttede til som barn.

”Det var blandt folk med ganske små indtægter. I det miljø lærte jeg fra barnsben, at hvor man ikke har så mange penge, så støtter man og hjælper hinanden. Og de, der er stærke, holder hånden under dem, der har lidt sværere ved tingene,” siger Tonni Hansen.

Og ejendommen i Nørregade, der startede det hele. Ja, den står såmænd endnu.

”Det er faktisk noget af det, der i dag med glæde bliver vist frem for turister i Rudkøbing, fordi det er renoveret og ser pænt ud,” siger Tonni Hansen.

Dokumentation

Blå bog Tonni Hansen

Født i 1958 i Kædeby på Sydlangeland.

Gift med Pia. Far til sønnerne Marc og Jonas.

Arbejdsliv
1975: Ufaglært arbejdsmand

1989: Valgt som formand for SID Rudkøbing

2005: Valgt til formand for 3F Sydfyn

2008: Formand for LO Sydfyn

Politisk arbejde
1986 - 1994: Medlem af kommunalbestyrelsen i Rudkøbing Kommune

1998 - 2006: Viceborgmester Rudkøbing Kommune

2011 - 2012: Næstformand i SF

2014: Kandidat til Europa-Parlamentet for SF

2014 - 2017: Næstformand SF 

2018 - : Borgmester i Langeland Kommune

Kilde: Fyens.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tonni Hansen

Borgmester (SF), Langeland Kommune, medlem, KL's formandskab
Ufaglært

0:000:00