Peder Hvelplund
 svarer 
Ellen Trane Nørby

Peder Hvelplund (EL) spørger sundhedsministeren, Ellen Trane Nørby, hvor mange personer, der er i de grupper, som er omfattet af lovforslaget

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 111, Spørgsmål 35
Ministeren bedes indhente tal for 2015 fra Sundhedsdatastyrelsen over, hvor mange, der var i de grupper, som er omfattet af lovforslaget:

– turister og andre på kortvarigt ophold i Danmark – personer på midlertidigt ophold uden bopælsregistrering – tilflyttere, som afventer bopælsregistrering ifb. f.eks. familiesammenføring – personer, der er fraflyttet Danmark og som ikke længere er omfattet af dansk sygesikring.

Der henvises til svar på spm. 6.

Svar fra mandag den 11. februar 2019
”Ministeren bedes indhente tal for 2015 fra Sundhedsdatastyrelsen over, hvor mange, der var i de grupper, som er omfattet af lovforslaget:

- turister og andre på kortvarigt ophold i Danmark - personer på midlertidigt ophold uden bopælsregistrering - tilflyttere, som afventer bopælsregistrering ifb. f.eks. familiesammenføring - personer, der er fraflyttet Danmark og som ikke længere er omfattet af dansk sygesikring.

Der henvises til svar på spm. 6.” Svar:

Antallet af kontakter i sundhedsvæsenet registreres i landspatientregisteret, som er et levende register. Det betyder, at der kan forekomme mindre justeringer som følge af efterregistreringer mv.

I 2015 var der godt 5.000 personer over 18 år med bopæl i tredjelande i kontakt med sygehusvæsenet ifm. akut sygehusbesøg. Hertil var der knap 8.000 personer over 18 år med ukendt bopæl i kontakt med sygehusvæsenet ifm. akut sygehusbesøg, hvoraf en ukendt andel kommer fra tredjelande, jf. tabel 1.

Det bemærkes, at der med akut sygehusbesøg i denne forbindelse menes, at sygehusbesøget er registreret som akut og ikke elektivt i landspatientregisteret. Registreringen af sygehusbesøg som akut eller elektivt i landspatientregisteret følger ikke nødvendigvis sundhedsloven. Tredjelande er i denne sammenhæng lande, som Danmark ikke har gensidig aftale med omkring sygehusbehandling (også kaldet afkaldslande), og som er uden for EU. Der er ikke registreret oplysninger omkring formålet med disse personers ophold i Danmark, som der spørges til.

Tabel 1 Antallet af danskere og udlændinge med akut forbrug af sygehusvæsenet i Danmark 2015-2017 fordelt efter bopæl i DK Alle 2015 18 18+

Alle 2016 18 18+

Alle 2017 18 550 Anm.: Personer kan optræde i flere aldersgrupper inden for samme år.

Kilde: DRG-grupperet Landspatientregister 2015 pr. 10. marts 2016, 2016 pr. Årsopgørelsen 2016 og 2017 pr. 10. april 2018 i takstsystem 2017, Sundhedsdatastyrelsen.
0:000:00