Peder Hvelplund
 svarer 
Ellen Trane Nørby

Peder Hvelplund (EL) spørger sundhedsministeren, Ellen Trane Nørby, om det er korrekt, at en person, som er familiesammenført med en udlændinge, der er meddelt opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7, stk. 2 eller stk. 3, er omfattet af lovforslaget som fremsat og dermed i udgangspunkt skal betale for behandling, indtil den pågældende bliver folkeregistreret i CPR-registret

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 111, Spørgsmål 36
Ministeren bedes bekræfte, at en person, som er familiesammenført med en udlændinge, der er meddelt opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7, stk. 2 eller stk. 3, er omfattet af lovforslaget som fremsat og dermed i udgangspunkt skal betale for behandling, indtil den pågældende bliver folkeregistreret i CPR-registret. Og i bekræftende fald finder ministeren det i så fald rimeligt, at der kan opkræves betaling for denne alene fordi, den pågældende endnu ikke er folkeregistreret i CPR-registret? Der henvises til svar på spm. 7.

Svar fra mandag den 11. februar 2019
”Ministeren bedes bekræfte, at en person, som er familiesammenført med en udlænding, der er meddelt opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7, stk. 2 eller stk. 3, er omfattet af lovforslaget som fremsat og dermed i udgangspunkt skal betale for behandling, indtil den pågældende bliver folkeregistreret i CPR-registret. Og i bekræftende fald finder ministeren det i så fald rimeligt, at der kan opkræves betaling for denne alene fordi, den pågældende endnu ikke er folkeregistreret i CPR-registret?

Der henvises til svar på spm. 7.” Svar:

Personer, der har bopæl her i landet, har ret til lovens ydelser, jf. sundhedslovens § 7, stk. 1. Ved bopæl forstås tilmelding til Folkeregisteret, jf. sundhedslovens § 7, stk. 2.

Personer, der ikke har bopæl her i landet, har under midlertidigt ophold ret til ydelser efter bestemmelsen i § 80, jf. sundhedslovens § 8. Efter sundhedslovens § 80, stk. 1, yder regionsrådet akut behandling til personer, som ikke har bopæl her i landet, men som midlertidigt opholder sig i regionen, jf. § 8, ved sit eller ved andre regioners sygehusvæsen. Herudover yder regionsrådet efter § 80, stk. 2, behandling til disse personer, når det under de foreliggende omstændigheder ikke skønnes rimeligt at henvise personen til behandling i hjemlandet, herunder Færøerne og Grønland, eller personen ikke tåler at blive flyttet der.

Lovforslaget vedrører alene opkrævning af betaling for ydelser givet i medfør af sundhedslovens § 80, men ændrer ikke de ovennævnte bestemmelser i forhold til ret og adgang til sygehusbehandling m.v. for personer, som ikke er tilmeldt CPR. Derfor er familiesammenførte personer som udgangspunkt omfattet af lovforslaget som fremsat, indtil den pågældende bliver tilmeldt CPR.

Henset til, at ingen akut syge eller tilskadekomne personer skal kunne nægtes behandling i det offentlige sundhedsvæsen med henvisning til krav om betaling, finder jeg det rimeligt, at de pågældende personer som udgangspunkt er omfattet af lovforslaget.
0:000:00