Trine Bramsen
 svarer 
Søren Pape Poulsen

Trine Bramsen (S) spørger justitsministeren, Søren Pape Poulsen, om der foregår kontrol med religiøse foreningers hvervning af beboere på kommunale og privatejede bosteder

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 139, Spørgsmål 21
Vil ministeren oplyse, om der foregår kontrol med religiøse foreningers hvervning af beboere på kommunale og privatejede bosteder?

Svar fra onsdag den 20. februar 2019
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Børne- og Socialministeriet, som har oplyst følgende:

”Der foregår ikke inden for ministeriets ressort kontrol med religiøse foreningers hvervning af beboere på kommunale og privatejede bosteder.

Generelt kan det oplyses, at det følger af lov om socialtilsyn, at socialtilsynene som led i deres godkendelse af og tilsyn med private og offentlige tilbud, herunder botilbud efter serviceloven, vurderer tilbuddenes kvalitet inden for 8 temaer, som er fastsat i lov om socialtilsyn herunder bl.a. temaerne ”selvstændighed og relationer” og ”sundhed og trivsel”.

Under temaet ”selvstændighed og relationer” vurderer socialtilsynet, om tilbuddet understøtter, at borgerne i så høj grad som muligt indgår i sociale relationer og lever et selvstændigt liv i overensstemmelse med egne ønsker og behov.

Under temaet ”sundhed og trivsel” vurderer socialtilsynet, om tilbuddet under-støtter borgernes fysiske og mentale sundhed og trivsel. Det kan f.eks. være i forhold til kost, motion, rygning og uhensigtsmæssig brug af rusmidler. Det er endvidere vigtigt, at tilbuddet respekterer borgernes værdighed, autonomi og integritet og herunder sikrer borgernes medinddragelse samt selv- og medbestemmelse vedrørende beslutninger om dem selv samt hverdagen i tilbuddet.

Derudover kan det oplyses, at de kommuner, der har truffet afgørelse, f.eks. om ophold på botilbud for konkrete personer, efter serviceloven har pligt til at føre et personrettet tilsyn med beboerne på kommunale og privatejede botilbud.”
0:000:00