Peder Hvelplund
 svarer 
Ellen Trane Nørby

Peder Hvelplund (EL) spørger sundhedsministeren, Ellen Trane Nørby, om der med lovforslaget lægges op til et afgørende brud med, at vi i Danmark hidtil har ment, at straffe eller foranstaltninger efter Straffeloven udelukkende har været en pligt for de offentlige systemer, som fængselsvæsen/Kriminalforsorg og regionernes psykiatriske afdelinger

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 164, Spørgsmål 8
Anerkender ministeren, at der med lovforslaget lægges op til et afgørende brud med, at vi i Danmark hidtil har ment, at straffe eller foranstaltninger efter Straffeloven udelukkende har været en pligt for de offentlige systemer, som fængselsvæsen/Kriminalforsorg og regionernes psykiatriske afdelinger?

Svar fra mandag den 8. april 2019
”Anerkender ministeren, at der med lovforslaget lægges op til et afgørende brud med, at vi i Danmark hidtil har ment, at straffe eller foranstaltninger efter Straffeloven udelukkende har været en pligt for de offentlige systemer, som fængselsvæsen/Kriminalforsorg og regionernes psykiatriske afdelinger?” Svar:

Lovforslaget, der tilsigter at udvide adgangen til ambulant retspsykiatrisk behandling til gavn for såvel de patienterne som den regionale kapacitet, medfører alene, at regionerne får mulighed for at indgå aftale med private institutioner om ambulant behandling af retspsykiatriske patienter. Udover at dette således vil frigøre kapacitet i den almene psykiatri, vil dette også kunne sikre et mere sammenhængende forløb for patienter, som vil få mulighed for at bevare deres tilknytning til et eventuelt tidligere anvendt privat behandlingssted, som patienten kender og er tryg ved. Skovhus Privathospital har tidligere behandlet patienter med en retspsykiatrisk dom på vegne af Region Sjælland. Vurderingen var dog, at det manglede der klar hjemmel til. Lovforslaget skaber hjemmel hertil.

Der gives med lovforslaget ikke hjemmel til, at private institutioner kan tvangsindlægge retspsykatriske patienter eller anvende tvang i forbindelse med den ambulante behandling. Dette er fortsat alene forbeholdt de regionale psykiatriske afdelinger i overensstemmelse med psykiatrilovens bestemmelser
0:000:00