Aaja Chemnitz Driefer
 svarer 
Nick Hækkerup

Aaja Chemnitz Larsen (IA) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om muligheden for at etablere en justitskommission, der sikrer systematisk gennemgang af justitsområdet i Grønland

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 11, Spørgsmål 1
Hvordan forholder ministeren sig til muligheden for at etablere en justitskommission, der sikrer systematisk gennemgang af justitsområdet i Grønland og sikrer, at forældet lovgivning i Grønland opdateres, og anbefaler procedurer for effektiv politisk behandling af lovforslag?

Svar fra torsdag den 28. november 2019
1.

Det er naturligvis vigtigt at sikre, at lovgivningen for Grønland løbende opdateres, således at den er tidssvarende.

Arbejdet med at sikre tidssvarende lovgivning for Grønland er et arbejde, som jeg tager alvorligt. Det følger også af det politiske forståelsespapir af 25. juni 2019 mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten, at regeringen ønsker et ligeværdigt, positivt og styrket partnerskab i Rigsfællesskabet baseret på tillid og gensidig respekt, og at regeringen i fællesskab med Grønland og Færøerne vil udvikle danske ansvarsområder.

2.

Det kan oplyses, at Justitsministeriet gennem de seneste år har haft et styrket fokus på løbende at opdatere lovgivningen for Grønland på retsområdet samt at sikre en standard på danske ansvarsområder i Grønland, som svarer til standarden i Danmark med de fravigelser, der kan begrundes i de grønlandske forhold.

Det styrkede fokus på Grønland er i 2018 og 2019 kommet til udtryk ved, at Justitsministeriet har tilført Nordatlantenheden i ministeriet flere medarbejderkræfter, ligesom enheden er blevet omdannet til et selvstændigt kontor med en kontorchef.

Prioriteringen af sager vedrørende Grønland sker i tæt samarbejde med Naalakkersuissut. Dette indebærer bl.a., at Justitsministeriet og Naalakkersuisut i forbindelse med at et nyt kalenderår indledes bliver enige om, hvilke sager vedrørende Grønland, der skal prioriteres i det kommende år. Denne prioritering danner rammen for det kommende års arbejde i ministeriet med retsområdet i Grønland.

2 Justitsministeriet og Naalakkersuisut drøfter løbende den aftalte prioritering med henblik på at sikre, at prioriteringen fortsat i videst muligt omfang afspejler det grønlandske samfunds ønsker og behov.

Herudover bliver ændringer af straffeloven, retsplejeloven og straffuldbyrdelsesloven, som vedtages i en folketingssamling, forelagt Rådet for Grønlands Retsvæsen på rådets årlige møde med henblik på rådets vurdering af, om lovændringerne bør gennemføres for Grønland. Rådets vurdering af de enkelte lovændringer indgår herefter i Justitsministeriets og Naalakkersuisuts prioriteringsdrøftelser.

3.

Der er efter min opfattelse etableret en velfungerende ordning i Justitsministeriet for opdatering af lovgivning for Grønland, og jeg finder derfor ikke behov for at iværksætte yderligere initiativer med henblik på at styrke ministeriets fokus på området.

4.

Endelig kan det oplyses, at Justitsministeriets forelæggelse af forslag til love og udkast til administrative forskrifter for Inatsisartut og Folketinget sker i overensstemmelse med lov nr. 473 af 12. juni 2009 om Grønlands Selvstyre og Statsministeriets vejledning nr. 58 af 2. juli 2012 om ministeriers behandling af sager vedrørende Grønland.

0:000:00