Jacob Jensen
 svarer 
Lea Wermelin

Jacob Jensen (V) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, om det er muligt inden for EU-reglerne at indføre et forbud mod brug af sprøjtemidler i de private haver og på de af statens arealer, der ligger indenfor eller grænser op til et BNBO-område

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 54, Spørgsmål 4
Vil ministeren oplyse, hvorvidt det er muligt inden for EU-reglerne at indføre et forbud mod brug af sprøjtemidler i de private haver og på de af statens arealer, der ligger indenfor eller grænser op til et BNBO-område?

Svar fra mandag den 16. marts 2020
Det er Miljø- og Fødevareministeriets vurdering, at der inden for EU-reglerne kan laves et forbud mod brug af sprøjtemidler på såkaldt befæstede og permeable overflader på offentlige og private arealer.

Disse overflader omfatter fx fliser, brosten og grusveje og lignende. Det er Miljøstyrelsens faglige vurdering, at et sådant forbud kan laves med den begrundelse, at der på disse overflader er en særlig risiko for, at påførte sprøjtemidler kan havne i vandmiljøet og grundvandet.

I det omfang at befæstede eller stærkt permeable overflader måtte ligge indenfor eller grænse op til et BNBO-område, vil arealerne kunne omfattes af et forbud. Dertil kommer, at kommunerne med hjemmel i national lovgivning allerede i dag har mulighed for at give påbud om, at sprøjtemidler ikke må anvendes på BNBO-arealerne, hvis anvendelsen udgør en fare for forurening af drikkevandet eller vandforsyningsanlæg.

Regeringen deler ambitionen om at indføre et forbud mod brug af sprøjtemidler på offentlige og private arealer, men det er Miljø- og Fødevareministeriets vurdering, at det vil være i strid med EUreglerne at iværksætte et forbud som beskrevet i B 54.

Lea Wermelin / www.mfvm.dk
0:000:00