svarer 
Dan Jørgensen

Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om kommentar til henvendelse af 28/4-20 fra Partnerskabet for Bølgekraft

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 114, Spørgsmål 1
Ministeren bedes kommentere henvendelse af 28. april 2020 fra Partnerskabet for Bølgekraft, jf. L 114 - bilag 5.

Svar fra onsdag den 6. maj 2020
Partnerskabet for Bølgekraft gør i deres henvendelse til KEF-udvalget opmærksomme på, at bølgekraft endnu ikke kan klare sig uden støtte og dermed risikerer at "drukne" i ulige konkurrence med sol- og vindprojekter, når de deltager i de teknologineutrale udbud.

Med L 114 gives der bemyndigelse til, at ministeren kan afholde teknologineutrale udbud for landvind, åben dør-havvind, sol, bølge- og vandkraft. Udbuddene er en mulighed for VE-produktionsanlæg for at konkurrere med hinanden om den billigste måde at levere kilowatttimer (kWh) til elnettet. Teknologierne er således ligestillet på den måde, at en kWh leveret til elnettet fra en vindmølle tillægges samme værdi, som en kWh leveret til elnettet fra en solcelle, et bølgekraftanlæg eller et vandkraftværk. At bølge- og vandkraft kan deltage i de teknologineuturale udbud blev besluttet med energiaftale 2018, som alle Folketingets daværende partier stod bag.

Den grundlæggende tanke bag udbuddene er således netop, at der ikke vælges en specifik teknologi, men derimod at markedet udvælger de billigste VE-projekter til at drive den grønne omstilling.

En direkte støtte til udviklingen af bølgekraft har ikke været en del af de beslutninger, som et samlet Folketing tog i forbindelse med energiaftale 2018, og de teknologineutrale udbud er således ikke tænkt som en måde at give støtte til demonstrationsprojekter inden for bølgekraft. Her henvises i stedet til ordninger som Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) og Innovationsfonden, som potentielt kan bidrage til at understøtte den videre udvikling af bølgekraftteknologien.

EUDP støtter ny teknologi på energiområdet, som kan bidrage til at indfri Danmarks målsætninger inden for energi og klima og ordningen skal være med til at skabe vækst og arbejdspladser, øge forsyningssikkerheden og gøre Danmark uafhængigt af fossile brændsler. EUDP kan søges af både små, mellemstore og store virksomheder gerne i samarbejde med fx universiteter. Her vil bølgekraftprojekter kunne Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2809 E: [email protected] www.kefm.dk søge om støtte til udvikling og demonstration af teknologien. Innovationsfonden støtter iværksættere, forskere og virksomheder og har flere forskellige programmer, hvor virksomheder, som udvikler bølgekraftanlæg, også vil kunne søge støtte.

Ud over de muligheder, der ligger i bl.a. EUDP-regi, er det desuden ifølge lov om fremme af vedvarende energi muligt at få en fast afregningspris på den producerede el for de bølgekraftsanlæg, der tilsluttes elnettet. For fx anlæg på 6 kW eller derunder er afregningsprisen på 60 øre/kWh i 10 år. Støtten til disse anlæg er dog begrænset til 1 MW i 2020. Statsstøttegodkendelsen for disse puljer udløber i 2020, hvorfor puljerne herefter også udløber.

Jeg er enig i, at der er behov for forskellige teknologier for at sikre en stabil energiproduktion og en fortsat høj forsyningssikkerhed i fremtiden. Netop derfor er jeg tilfreds med, at man i de teknologineutrale udbud kan give støtte til flere forskellige VE-teknologier, så længe de kan konkurrere, så vi skal betale mindst muligt for vedvarende energi. Indtil videre er det hovedsagligt sol- og vindprojekter, der søger ind. Det er derfor min opfattelse, at den teknologineutrale tilgang er fordelagtig i understøttelsen af den grønne omstilling i Danmark. Derudover er jeg også tilfreds med de mange mulige støtteordninger, som er med at understøtte den nødvendige udvikling og demonstration af fremtidens teknologier. Dette gælder både for bølgekraft og andre teknologier, som stadig er udviklingsfasen.

Regeringen vil forsat have fokus på rammerne for udvikling og demonstration af forskellige VE-teknologier på vejen mod de ambitiøse reduktionsmål, som regeringen har sat.
0:000:00