Mette Hjermind Dencker
 svarer 
Dan Jørgensen

Mette Hjermind Dencker (DF) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om, vindmølleprojekter, der er sendt i høring før vedtagelsen af den nye VE-lov, men hvor opsætningen igangsættes efter vedtagelsen af loven, vil være underlagt de nye tiltag om skattefri bonus, grønne puljer m.m.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 114, Spørgsmål 2
Vil ministeren oplyse, om vindmølleprojekter, der er sendt i høring før vedtagelsen af den nye VE-lov, men hvor opsætningen igangsættes efter vedtagelsen af loven, vil være underlagt de nye tiltag om skattefri bonus, grønne puljer m.m.?

Svar fra onsdag den 6. maj 2020
Med L 114 etableres nye ordninger i forbindelse med etablering af anlæg til produktion af vedvarende energi (VE). Det vedrører en skattefri VE-bonus til de nære naboer, en salgsordning, der giver boligejere i tæt afstand til vindmøller eller solcelleparker mulighed for at sælge deres bolig til den virksomhed, der opstiller projektet, samt en Grøn Pulje til de kommuner, som lægger jord til projekterne. Endvidere sker der en opdatering af den allerede eksisterende værditabsordning.

Helt overordnet gælder det, at hvis en opstiller af fx landvindmøller eller solcelleanlæg har modtaget en byggetilladelse, før L 114 træder i kraft, vil projektet være omfattet af de gamle ordninger. Det vil sige, at hvis der først gives byggetilladelse til projektet, efter loven træder i kraft, så vil de nye ordninger om VE-bonus, salgsoption, grøn pulje og den opdaterede værditabsordning gælde. Opsætningen af møllerne kan ikke gå i gang, før byggetilladelsen er givet. Byggetilladelsen gives først, efter alle andre tilladelser er opnået, dvs. efter høringen af lokalplan samt miljøkonsekvensvurderingen.

Hvis et projekt (gælder for sol, landvind, åben dør-havvind, bølge- og vandkraft) inder pristillæg i de teknologineutrale udbud fra 2020 og frem, er de også underlagt de nye ordninger, uanset hvornår de opnår byggetilladelsen. på nær rede er gennemført, og derfor ikke skal gå om igen.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2809 E: [email protected] www.kefm.dk For åben dør-havvind gælder det, at hvis der er opnået forundersøgelsestilladelse, når loven træder i kraft, gælder de gamle ordninger. Det vil sige, at et åben dørprojekt, der endnu ikke har opnået forundersøgelsestilladelse, vil altså være omfattet af de nye ordninger.

Det vil således sige, at der godt vil kunne være vindmølleprojekter, der er sendt i høring før vedtagelsen af den nye VE-lov, men hvor byggetilladelsen først opnås efter vedtagelsen af loven. Disse projekter underlægges dermed de nye ordninger.

Andre vindmølleprojekter, der er sendt i høring før vedtagelsen af den nye VE-lov, og som også opnår byggetilladelse før lovens vedtagelse, vil ikke blive omfattet af de nye ordninger.

Energistyrelsen har udarbejdet et oversigtsskema over overgangsordningerne på deres hjemmeside, som kan findes her.
0:000:00