svarer 
Lea Wermelin

Miljø- og Fødevareudvalget spørger miljøministeren, Lea Wermelin, om kommentar til henvendelse af 4/5-20 fra borgergruppen for forslaget om supplerende materiale

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 54, Spørgsmål 5
Vil ministeren kommentere henvendelsen af 4/5-20 fra borgergruppen for forslaget om supplerende materiale, jf. B 54 - bilag 6?

Svar fra onsdag den 13. maj 2020
Jeg har noteret mig henvendelsen fra Borgergruppen og taget det supplerende materiale og vedlagte notat til efterretning.

Regeringen deler ambitionen om et forbud mod brug af sprøjtemidler på offentlige og private arealer, og Miljø- og Fødevareministeriet er ved at undersøge mulighederne for, hvordan der inden for EUreglerne kan laves et forbud mod generel anvendelse af sprøjtemidler på visse offentlige og private arealer for at reducere den samlede belastning af vores miljø med sprøjtemidler. Derudover er Miljøog Fødevareministeriet ved at undersøge forhold vedrørende relevante undtagelser.

Det er Miljøog Fødevareministeriets vurdering, at borgerforslaget er i strid med EU’s regler på området, ligesom forslaget vil medføre merudgifter for stat, kommuner og regioner, der vil skulle finansieres. Ligeledes bemærkes det, at de forbud i Tyskland og Nederlandene, som omtales i henvendelsen, har mere snævre anvendelsesområder, end hvad der lægges op til i borgerforslaget, idet forbuddene i Tyskland og Nederlandene ikke omfatter alle offentlige og private arealer.

I forhold til grundvand bekymrer det mig dybt, når vi finder flere og flere rester af sprøjtemidler i vores grundvand. Ligesom det er dybt uacceptabelt, når vi finder stoffer, der aldrig har været godkendt til brug i Danmark, som det var tilfældet i den netop overståede screening af grundvand, der nævnes i henvendelsen. Hovedparten af de stoffer, der findes rester af i grundvandet, stammer ikke fra anvendelser, som vil være omfattet af et forbud mod brug af sprøjtemidler på visse offentlige og private arealer. Men drikkevandet skal beskyttes, så vi kan undgå lignende fund i fremtiden. Det er mit helt klare udgangspunkt, at der ikke skal være overskridelser af de skrappe danske krav til indholdet af sprøjtemidler i drikkevandsboringer. Jeg har sat gang i en kortlægning af udfordringerne for vores grundvand med henblik på at lave en langsigtet plan for den fremtidige indsats.

Lea Wermelin / www.mfvm.dk
0:000:00