svarer 
Dan Jørgensen

Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om kommentarer til henvendelse af 11/5-20 fra Partnerskabet for Bølgekraft som opfølgning på henvendelse af 28/4-20

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 114, Spørgsmål 3
Ministeren bedes kommentere henvendelse af 11. maj 2020 fra Partnerskabet for Bølgekraft som opfølgning på henvendelse af 28. april 2020, jf. L 114 - bilag 8.

Svar fra onsdag den 13. maj 2020
Der fremgår to spørgsmål af Partnerskabet for Bølgekrafts henvendelse til KEFudvalget.

For det første spørges der:

Kan ministeren sikre, at bølgekraftsektorens ansøgninger til EUDP bliver behandlet og tilgodeset ud fra det stadie, vi som sektor befinder os i – at vi stadig er under forskning, udvikling og test af anlæg?

EUDP har bestemte retningslinjer, som gælder for deres tildeling af midler til forskningsprojekter. Retningslinjerne tager sit afsæt i Lov om et Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram og om Green Labs DK-programmet. Heraf fremgår det, at beslutninger om, hvilke projekter der støttes, foretages af den uafhængige bestyrelse. Jeg har derfor som minister ingen indflydelse på, hvilke projekter der støttes. Generelt gælder det, at hvis et projekt ikke opfylder retningslinjerne, vil det ikke kunne modtage støtte. Jeg er dog glad for at læse, at flere bølgekraftprojekter har kunne opnå støtte under EUDP.

For det andet spørges der:

Kan ministeren sikre, at der kommer andre lignende puljer efter udgangen af 2020, hvor det er muligt at søge en tillægstarif per kWh for prækommerciel bølgekraft.

Puljerne udløber i 2020, idet statsstøttegodkendelsen til puljerne udløber med indeværende år. At puljerne udløb ved udgangen af 2020 blev blandt andet præciseret i forbindelse med vedtagelsen af Lov nr. 1201 af 15-11-2017, som et enigt Folketing vedtog i efteråret 2017. Der er ikke aftalt yderligere støtte til mindre VEteknologier i energiforligskredsen, hvorfor der efter udgangen af 2020 ikke vil være et lignende støtteregime til bølgekraft.

Som nævnt i besvarelsen af L 114 – spm. 1 vil støttemulighederne efter 2020 være deltagelse i de teknologineutrale udbud eller ved at opnå støtte via ordninger som EUDP og Innovationsfonden, som potentielt kan bidrage til at understøtte den videre udvikling af bølgekraftteknologien, såfremt projekterne opfylder de relevante retningslinjer.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2809 E: [email protected] www.kefm.dk
0:000:00