svarer 
Peter Hummelgaard

Beskæftigelsesudvalget spørger beskæftigelsesministeren, Peter Hummelgaard, hvad er mulighederne for sorgbistand i dag for personer, der mister et barn

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 171, Spørgsmål 5
Vil ministeren oplyse, hvad mulighederne for sorgbistand er i dag for personer, der mister et barn?

Svar fra fredag den 5. juni 2020
”Vil ministeren oplyse, hvad mulighederne for sorgbistand er i dag for personer, der mister et barn?” Svar:

Til besvarelse af udvalgets spørgsmål, har jeg modtaget følgende bidrag fra Sundheds- og Ældreministeriet:

”Det er lagt til grund for besvarelsen, at der med sorgbistand i denne sammenhæng menes terapeutiske tilbud til forældre, som har mistet et barn på 0-18 år.

Efter sundhedsloven yder regionsrådet tilskud til behandling hos psykolog efter lægehenvisning. Der er fastsat nærmere regler herom i bekendtgørelse om tilskud til psykologbehandling i praksissektoren for særligt udsatte persongrupper. Det fremgår af bekendtgørelsen, at der ydes tilskud til i alt 11 henvisningsgrupper, hvoraf den ene omfatter pårørende ved dødsfald. Dermed kan personer, der er pårørende ved dødsfald, efter henvisning fra sin alment praktiserende læge opnå tilskud til psykologbehandling på 60 pct. af psykologens honorar for op til 12 konsultationer.

For at en person, der er pårørende ved dødsfald, kan henvises til psykologbehandling, skal dødsfaldet have forårsaget udvikling af en psykisk patologisk reaktion med moderat nedsat funktionsevne hos personen. Normalt kan der ikke henvises senere end seks måneder efter dødsfaldet, og henvisningen kan ikke udstedes senere end 12 måneder efter.

Derudover fremgår det af bekendtgørelsen, at den eller de, som har forældremyndigheden over et barn, der afgår ved døden inden det fyldte 18. år som følge af en anerkendt behandlings- eller lægemiddelskade efter klage- og erstatningsloven vil kunne få betalt de resterende 40 pct. af psykologens honorar af regionsrådet, således at psykologbehandlingen bliver gratis.

Derudover kan det oplyses, at der med finansloven for 2018 er afsat 76 mio. kr. i perioden 2018-2021 til at omsætte udspillet ’Børn med livstruende sygdom’ til konkrete tiltag til gavn for børn med livstruende sygdom og deres familier.

5. juni 2020 J.nr.

2020 - 4010 Med aftalen blev der blandt andet afsat 5 mio. kr. årligt fra 2019 til regionerne til at styrke de udgående børnepalliative teams.

Regionerne har anvendt midlerne til at styrke indsatsen for børn med livstruende sygdom og deres pårørende. Regionerne har etableret en række tiltag, der blandt andet sikrer bedre mulighed for at børn med livstruende sygdom kan dø i eget hjem. Det har været en høj prioritet for regionerne, at der i implementeringen af udspillet også har været fokus på at støtte de pårørende, herunder opfølgende samtaler efter barnets død.”
0:000:00