Hans Christian Schmidt
 svarer 
Lea Wermelin

Hans Christian Schmidt (V) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, hvorvidt det er muligt at opnå bedre natur, ved at landmænd både fortsætter med at gøde og med at lade deres dyr græsse på arealerne, end ved at forbyde gødskning med risiko for, at arealerne gror til med krat

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 164, Spørgsmål 107
Vil ministeren redegøre for, hvorvidt det er muligt at opnå bedre natur, ved at landmænd både fortsætter med at gøde og med at lade deres dyr græsse på arealerne, end ved at forbyde gødskning med risiko for, at arealerne gror til med krat m.m.? Vil ministeren oplyse, hvad forskerne præcist siger om dette?

Svar fra tirsdag den 2. juni 2020
Jeg vedlægger til orientering notat fra DCE, Aarhus Universitet: ”Forbedring af naturtilstand og biodiversitet efter ophør af gødskning og sprøjtning af §3-arealer”.

I notatet konkluderes følgende:

”Et forbud mod gødskning og sprøjtning vil kunne medføre mindsket slæt eller græsning på grund af udbyttenedgang. Selvom langvarigt driftophør vil kunne medføre en tilbagegang for de arter der er afhængige af de lysåbne forhold, vil effekterne af fortsat gødskning og sprøjtning være mere alvorlige end effekterne af eventuelt ophørt græsning. Risikoen for ophørt afgræsning kan således ikke begrunde fortsat gødsknings- eller sprøjtepraksis, hverken for engarealer eller andre § 3 arealer.” Lea Wermelin / www.mfvm.dk
0:000:00