Erling Bonnesen
 svarer 
Lea Wermelin

Erling Bonnesen (V) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, om den nuværende aktuelle handelsværdi for de § 3-arealer som lovforslaget vedrører

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 164, Spørgsmål 116
Ministeren bedes redegøre for den nuværende aktuelle handelsværdi for det § 3-areal, som lovforslaget vedrører, med oplysning om samlet areal og samlet handelsværdi, idet det præciseres, at det er handelsværdien, som arealerne har i nuværende anvendelse og drift, der lægges til grund, dvs. før lovforslagets konsekvenser er indregnet.

Svar fra tirsdag den 16. juni 2020
Miljø- og Fødevareministeriet har ikke kendskab til statistik med handelsdata specifikt for de omfattede arealer. Det er derfor meget vanskeligt at give et bud på den aktuelle handelsværdi for arealerne.

Danmarks Statistik har med udgangspunkt i regnskabsstatistikken for jordbrug data for handel med landbrugsjord eksklusiv bygninger. På den baggrund har Danmarks Statistik i et særudtræk til Miljøog Fødevareministeriet oplyst en skønsmæssig værdi for permanente græsarealer. Det er Miljø- og Fødevareministeriets vurdering, at dette skøn er det bedst tilgængelige for at vurdere handelsværdien for de omfattede arealer.

Danmarks Statistik oplyser, at handelsværdien for permanente græsarealer i 2019 skønsmæssigt er 69.700 kr./ha. Der er med dette skøn tale om et gennemsnit for alle permanente græsarealer, så der kan derfor også være medtaget permanente græsarealer, der bliver dyrket mere intensivt, end hvad der er muligt inden for rammerne af naturbeskyttelseslovens § 3. I handelsværdien indgår foruden den driftsøkonomiske værdi også værdien af landbrugsstøtten, der ikke påvirkes af lovforslaget. Derudover kan der i handelsværdien også indgå andre værdier som fx værdien af jagt.

Hvis ovennævnte værdi anses som repræsentativ for de af lovforslagets omfattede arealer, er den samlede handelsværdi ca. 2,5 mia. kr. for de omfattede ca. 37.000 ha. Miljø- og Fødevareministeriet vurderer, at dette skøn er behæftet med betydelig usikkerhed.

Lea Wermelin / www.mfvm.dk
0:000:00