Peder Hvelplund
 svarer 
Magnus Heunicke

Peder Hvelplund (EL) spørger sundheds- og ældreministeren, Magnus Heunicke, hvordan det sikres, at lovforslaget ikke betyder, at varigt inhabile patienter stilles længere fra støttet beslutningstagen, end de gør i dag

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 101, Spørgsmål 12
Vil ministeren uddybe og forholde sig til, hvordan det sikres, at lovforslaget inklusiv de ændringer, der drøftes i udvalget om afgrænsning, varighed m.v., ikke betyder, at varigt inhabile patienter stilles længere fra støttet beslutningstagen, end de gør i dag, jf. Institut for Menneskerettigheders høringssvar angående støttet beslutningstagen og retten til selvbestemmelse i FN´s handicapkonvention?

Svar fra tirsdag den 15. december 2020
”Vil ministeren uddybe og forholde sig til, hvordan det sikres, at lovforslaget inklusiv de ændringer, der drøftes i udvalget om afgrænsning, varighed m.v., ikke betyder, at varigt inhabile patienter stilles længere fra støttet beslutningstagen, end de gør i dag, jf. Institut for Menneskerettigheders høringssvar angående støttet beslutningstagen og retten til selvbestemmelse i FN ́ s handicapkonvention?” Svar:

Med lovforslaget fastholdes det helt grundlæggende princip om, at en varigt inhabil patient trods sin funktionsnedsættelse skal inddrages i og informeres om beslutninger, i det omfang patientens tilstand tillader, medmindre dette kan skade patienten.

Patientens tilkendegivelser skal, i det omfang de er aktuelle og relevante, tillægges betydning, ligesom det er vigtigt, at patientens ret til at blive inddraget i drøftelserne af behandlingen ikke bortfalder i større udstrækning, end der er grundlag for. Dette følger af sundhedslovens § 20, stk. 1.

Det betyder, at sundhedspersonen stadig i den konkrete behandlingssituation, hvor der behandles på baggrund af et generelt informeret samtykke, har pligt til at vurdere, i hvor høj grad patienten kan inddrages i behandlingen og sørge for, at det sker.

Jeg mener derfor, at forslaget forbedrer muligheden for at drage omsorg for varigt inhabile borgere, samtidig med at retten til inddragelse i beslutningsprocessen i videst muligt omfang opretholdes. Det er således også min vurdering, at forslaget er i overensstemmelse med FN’s Handicapkonvention.
0:000:00