Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Lea Wermelin

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, hvordan forbuddet mod at brænde usolgte tekstiler håndteres

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 12, Spørgsmål 2
Vil ministeren redegøre for, hvordan forbuddet mod at brænde usolgte tekstiler håndte­

res?

Svar fra fredag den 14. januar 2022
Virksomheder har ifølge affaldsbekendtgørelsen pligt til at udsortere genanvendeligt affald, herunder tekstilaffald. Virksomhederne har også pligt til at sikre, at væsentlige dele af det sorterede affald, der er egnet til materialenyttiggørelse, enten forberedes med henblik på genbrug, genanvendes eller undergår en anden endelig materialenyttiggørelse. Kun hvis det ikke er muligt at forberede med henblik på genbrug, genanvende eller materialenyttiggøre tekstilaffaldet, vil energinyttiggørelse være en tilladt håndtering af affaldet. Virksomhederne er ansvarlige for at overholde reglerne på området, og det er strafbart at håndtere affald i strid med reglerne.

Ifølge affaldsbekendtgørelsen er kommunerne ansvarlige for at klassificere, hvorvidt affald er fx genanvendeligt eller forbrændingsegnet, og for at føre tilsyn med virksomhedernes affaldshåndtering.

I Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi (2020) vedtog aftaleparterne, at der skal laves en ny model for affaldstilsynet. Affaldstilsynet skal bl.a. sikre, at erhvervet overholder eksisterende krav om sortering af genanvendeligt affald. Den nye tilsynsmodel skal være risikobaseret, så indsatsen målrettes de virksomheder, hvor der er størst risiko for, at reglerne ikke bliver overholdt, og hvor miljørisikoen ved regelbrud er størst. Det kan fx være på modtagekontrollen, som bør udføres på forbrændingsanlæggene for at sikre, at genanvendeligt affald ikke forbrændes.

Aftalepartierne bag Klimaplanen for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi vil primo 2022 blive inddraget i den konkrete udmøntning af den nye model for affaldstilsynet.

Lea Wermelin / Janne Birk Nielsen Miljøministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
0:000:00