Marlene Harpsøe
 svarer 
Christina Egelund

Vil en afskaffelse af SU-fribeløbsgrænsen skabe et øget incitament for studerende til at arbejde ekstra?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 61, Spørgsmål 2

Det fremgik af debatten under 1. behandlingen af forslaget, samt af ministerens svar på UFU alm. del spørgsmål 62, at det ikke kan lægges til grund, at de studerende vil arbejde mere ved en yderligere forhøjelse – eller afskaffelse – af SU-fribeløbsgrænsen, og at der dermed ikke kan forventes et øget arbejdsudbud som følge af forslaget. Anerkender ministeren, at den vurdering baserer sig på en betydelig usikkerhed? Og for så vidt angår studerende, der for eksempel arbejder i brancher, hvor lønnen hurtigt overstiger fribeløbsgrænsen, eller hvor den studerendes alder og livssituation tilskriver et behov for en øget indtægt ved siden af SU’en, er ministeren da ikke enig i, at en afskaffelse af beløbsgrænsen kunne skabe et øget incitament for de studerende til at arbejde ekstra ved siden af studierne?

Svar fra fredag den 26. maj 2023
SU-fribeløbsgrænsen er allerede høj, og der er grænser for, hvor meget de studerende bør arbejde

Det kan ikke umiddelbart lægges til grund, at uddannelsessøgende vil arbejde mere ved en afskaffelse af SU-fribeløbsgrænsen, når f.eks. de studerende på videregående uddannelser allerede kan tjene 18.412 kr. om måneden ved siden af deres SU. Det skal også ses i lyset af, at det er en betingelse for at få SU, at man er studieaktiv, hvilket forventes at sætte en naturlig grænse for, hvor meget arbejde det er muligt at påtage sig ved siden af sit studie.

Hensigten bag SU-systemet er, at det ikke er økonomien, der skal begrænse de unges muligheder for at få den uddannelse, som lysten og evnerne rækker til. Ligesom hensigten også er, at det skal være muligt at begrænse nødvendigheden af erhvervsarbejde under uddannelsen til et sådant omfang, at det ikke virker hæmmende på studieaktiviteten i uddannelsesperioden. Det har derimod ikke været hensigten med SU-systemet, at det skulle danne forsørgelsesgrundlag for den gruppe af borgere, som allerede har en indkomst svarende til et fuldtidsarbejde, der varetages på baggrund af en allerede opnået erhvervskompetencegivende uddannelse. Det, synes jeg også, er rimeligt.

Det bemærkes også, at en afskaffelse af fribeløbsgrænsen vil være forbundet med en risiko for proforma indskrivninger, hvor personer, tilmelder sig uddannelser med det incitament at modtage SU ved siden af deres arbejde.

0:000:00