Dødsfald: Fhv. rektor, designer og art director Morten Peetz-Schou (82)

Fhv. rektor for designskolen Højer College, designer og selvstændig art director Morten Peetz-Schou, Højer, er død, 82 år gammel. Det oplyser familien til Altinget.dk. Socialdemokratiet var blandt kunderne.

Morten Peetz-Schou
Morten Peetz-Schou (1938-2020) Fhv. rektor, designskolen Højer College, designer, art director, ejer, Genius Koncept

Hvem kender ikke det stribede Matas-logo eller det rød-hvide dannebrogs-hjerte for Danmarks Turistråd (i dag VisitDenmark)? 

Manden bag, Morten Peetz-Schou, døde i går, 82 år gammel, af kræft - omgivet af den nærmeste familie.

I forgårs sagde han veloplagt og vittigt til omgivelserne på det hospice på Sjælland tæt på søsteren, hvortil han lige var kommet: "Jeg er ærlig talt skuffet over at vågne, når jeg skulle være død."

Han var frisk og lignede sig selv til det sidste og betonede gerne, at han ikke havde noget til gode efter et langt liv.

Allerede som 15-årig havde han selvindsigt til at forstå den levevej, der skulle blive hans: Den visuelle. På dispensation kom han ind på Kunsthåndværkerskolen (i dag Designskolen).

Som nyuddannet designer MDD greb Morten Peetz-Schou en stor chance, da han i 1958 blev chef for reklame- og udstillingsafdelingen hos den hæderkronede møbelproducent Fritz Hansen, hvor han også virkede som grafisk designer.

Siden er der ikke det fremtrædende reklamebureau, der ikke har brugt Morten Peetz-Schous skarpe og kreative øjne på centrale poster: Thomas Bergsøe, NP/4, Jersild, Lund & Lommer, Hiort, Stenius & Walther, for bare at nævne nogle af de mest fremtrædende. 

Han var med til at stifte Den Danske Reklameskole og var prorektor i skolens første år.

Morten Peetz-Schou blev selvstændig med sit Genius Koncept fra 1987, der blandt specialerne havde tv-reklamer, virksomheds-identitet og design af produktindpakning. Han holdt af at undervise og give erfaring videre, så han virkede også som rektor for Designskolen i Højer i årene 2002-05 - byen hvor ærke-københavneren boede sine sidste 18 år efter mange år i fuld fart i hovedstaden, gerne i en smuk gammel bil. I dette sydvestlige hjørne af Danmark engagerede han sig aktivt i lokalsamfundet.

Den afdøde designer har vundet en række priser. Selv fremhævede Morten Peetz-Schou sit i livet gerne Guld Løve-Prisen i Cannes for en VW-reklame til biograferne - hans første reklamefilm overhovedet - ligesom han vandt førstepris i kategorien biografreklame ved New York Film Festival. Han vandt bl.a. også den danske Aurora-pris i kategorien dagblade.

Morten Peetz-Schou var ikke bare usædvanligt visuelt begavet. Han havde også en både musisk og vidende side, var i grunden en intellektuel og optaget af det meste. Det kom ham til gode, når han skulle ledsage sine strenger og billeder af ord, der kunne formidle og sælge.

Selv så han tilbage på lang karriere med glæde over de mange spændende mennesker på bureauerne og blandt kunderne, han havde mødt, ligesom han fandt det professionelt inspirerende, da branchen gik fra analog til digital - to helt forskellige produktionsmetoder.

Sansen for både det rent visuelle og det rent indholdsmæssige betød også, at der fra politisk hold var bud efter reklamemanden. Han har rådgivet partier i flere omgange om visuel identitet og budskabsstrategi op til valg. Et højdepunkt var samarbejdet i starten af 1970'erne med Socialdemokratiet og dets daværende formand, statsminister Jens Otto Krag på ja-siden ved EF-afstemningen.

Morten Peetz-Schou efterlader sig sønnen Michael, han i en periode drev firma sammen med (Deel, leverandør af elektronisk udstyr) og datteren Mette, der er chefkonsulent i DI for Europapolitikken, samt i alt fire børnebørn.

"Årenes slidspor. Mindernes rige mærker. Sat af mange mænd", skrev han i sin lille udgivelse med egne tekster og fotos - Forfaldets skønhed - ved sin 70 års dag. Han blev selv en af de mænd.

Bisættelse: Torsdag 6. august kl. 11 fra Virum Kirke med efterfølgende mindestund. Begrænset adgang efter aftale med familien.

Tilbage til navnenyt »

Prøv børn gratis i 14 dage

  • Artikler
  • Debat
  • Politisk kalender
  • Spørgsmål og svar
Dagens portal