Debat

DF: Kommunerne skal på banen i kampen mod hjemløshed

DEBAT: Der er brug for konkrete mål og tilhørende handling i kampen mod stigende hjemløshed. Løsningerne skal findes i de problemer, vi ser på området i dag, såsom ulighed i sundhed og manglende bidrag fra kommunerne, skriver Karina Adsbøl.

Vi skal finde ud af, hvordan vi når ind til særligt mændene og får tilbudt dem hjælp, inden de ryger på gaden, skriver Karina Adsbøl (DF). (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
Vi skal finde ud af, hvordan vi når ind til særligt mændene og får tilbudt dem hjælp, inden de ryger på gaden, skriver Karina Adsbøl (DF). (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karina Adsbøl (DF)
Socialordfører 

Antallet af hjemløse i Danmark stiger.

Det er et sørgeligt faktum, men ikke desto mindre er det den realitet, vi nu engang må forholde os til. 

Vi må indse, at vi har et system, der af forskellige årsager ikke lykkes med at gribe udsatte borgere, før de ender på gaden. Det er trods handlingsplaner, strategier og mange gode intentioner om implementering af Housing First.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Grunden til det er meget ligetil: Vi mangler implementering og opfølgning. Når politikerne afsætter midler til området, hvordan får borgerne så helt konkret gavn af dem?

Vi mangler en national strategi, der bliver implementeret med virksomme indsatser. Vi mangler at sikre en helhedsorienteret indsats over for den enkelte, så borgeren ikke ender med at falde mellem flere forvaltningsstole.

Et andet problem er ulighed i sundhed. Mænd halter efter kvinder, når det gælder sundhed, og her er hjemløshed ingen undtagelse. Ifølge Vive’s rapport fra 2019 om hjemløshed i Danmark er 77 procent af alle hjemløse mænd.

Karina Adsbøl (DF)
Socialordfører

Og hvad er Dansk Folkepartis mål så?

Vi vil stoppe vokseværket i hjemløsestatistikken. Det vil vi gøre ved blandt andet at kigge på de problemer, området står med i dag.

Mere lighed i sundhed
Et af de nuværende håndgribelige problemer er kommunernes manglende bidrag. 

Det kan blandt andet ses på overrepræsentationen af anbragte unge i statistikken. En af årsagerne til det er nemlig, at kommunerne ikke sikrer den gode overgang til voksenlivet efter en endt anbringelse.

Alt for ofte bliver udsatte og hjemløse glemt i kommunerne. De bliver nedprioriteret, og det går som regel ubemærket hen.

Det ærgrer mig, for kommunerne kunne bidrage med så meget i kampen mod hjemløshed. De kunne eksempelvis tilbyde hjemløse borgere en billig bolig, hjælpe med at lægge budget og i den forbindelse lave en aftale om at trække penge til huslejen. 

En stor andel af hjemløse har også udfordringer som misbrug og psykisk sygdom.

Et andet problem er ulighed i sundhed. Mænd halter efter kvinder, når det gælder sundhed, og her er hjemløshed ingen undtagelse. Ifølge Vive’s rapport fra 2019 om hjemløshed i Danmark er 77 procent af alle hjemløse mænd. Flere mandlige hjemløse er misbrugere end kvindelige.

Læs også

Vi skal nå ind til mændene
Det er hårdt for krop og sind at leve på gaden. 

Det er hårdt, hvis ikke direkte ødelæggende, for helbredet at være misbruger. Vi skal finde ud af, hvordan vi når ind til mændene og får tilbudt dem hjælp, inden de ryger på gaden.

Antallet stiger. Det har det gjort siden 2009, og det vil det blive ved med, indtil vi lægger nogle klare mål på bordet og rent faktisk tager hånd om problemet.

Dansk Folkeparti er klar på at stoppe dansen om den bureaukratiske grød. Vi er klar på at arbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Adsbøl

MF (DD), 4. næstformand, Folketingets Præsidium
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Fredericia 2005), social sundhedshjælper

0:000:00