Debat

DF: Vi skal øge forebyggelsen for at bekæmpe hjemløshed

DEBAT: Hjemløshed skal ikke håndteres med lappeløsninger og nedskæringer hos dem, der gør en stor indsats på området. Hvis man virkelig vil problemet til livs, skal der investeres i forebyggelse, skriver Karina Adsbøl.

Når vi taler om forebyggelse, bliver vi også nødt til at kigge på psykiske problemer blandt hjemløse, skriver Karina Adsbøl. (Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix)<br>
Når vi taler om forebyggelse, bliver vi også nødt til at kigge på psykiske problemer blandt hjemløse, skriver Karina Adsbøl. (Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karina Adsbøl (DF)
Socialordfører  

Hjemløshed er et stigende om end ofte overset problem i Danmark. En af grundene dertil er det  manglende fokus på forebyggelse. 

Hjemløshed skal ikke "håndteres" med lappeløsninger og nedskæringer hos dem, der gør en reel indsats på området.  

Men hvis man virkelig vil problemet til livs, som jo er det, jeg tænker, at Folketingets flertal gerne vil, så er man nødt til at kigge på en af problemets større rødder:

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Der er stadig alt for mange unge danskere, der bliver hjemløse.  

Selvom tallet heldigvis er faldet lidt fra 2017 til 2019, udgør unge under 29 år stadig næsten en tredjedel af alle hjemløse i Danmark. 

Et sted, vi kan starte, er anbringelsesområdet. Der bør i kommunerne være et meget større fokus på unge, der er på vej ud af anbringelse.

Karina Adsbøl (DF)
Socialordfører

Det er uacceptabelt, og det kalder på en forebyggende handling, så vi kan forhindre, at flere og flere unge danskere ender på gaden.  

Et sted, vi kan starte, er anbringelsesområdet. Der bør i kommunerne være et meget større fokus på unge, der er på vej ud af anbringelse. 

De skal sikres en stabil og tryg overgang til voksenlivet, så de ikke mister fodfæste fra første færd.  

Vi skal sørge for et kvalitetssikret efterværn til unge efter anbringelse, uanset hvor i landet de befinder sig. Vi skal sørge for, at de får den hjælp, de har brug for.  

Hjælp til psykiske problemer mangler 
Når vi taler om forebyggelse, bliver vi også nødt til at kigge på psykiske problemer blandt hjemløse. 

Vive's rapport fra 2019 peger nemlig på psykiske problemer som en af de hyppigste årsager til hjemløshed. Næsten halvdelen af hjemløse kvinder har svaret, at det er årsag til deres hjemløshed, mens det gør sig gældende for 36 procent af hjemløse mænd.  

Havde de fået hjælp til at håndtere deres psykiske problemer, havde antallet af hjemløse i Danmark altså været betydeligt mindre. Derfor er det et af de åbenlyse steder at starte med, hvis vi skal forebygge hjemløshed. 

I Dansk Folkeparti er vi klar på handling, og det kræver, at vi sætter ind for at forbedre psykiske  problemer blandt hjemløse. Hvilken hjælp bliver de tilbudt, og hvilke indsatser mangler de? Ved at undersøge det kan vi skabe et billede af, hvordan vi kan gøre indsatsen mere effektiv.  

Det er især vigtigt, at vi får fat i de unge så hurtigt som muligt. Flere og flere danskere har problemer med psykiske sygdomme og i særdeleshed unge danskere. Derfor kan de unge være nøglen til at udvikle redskaber, der kan være med til at stoppe stigningen.  

Læs også

Der skal bygges boliger
I Finland, som jeg selv har besøgt med dele af Socialudvalget, har man haft gode erfaringer med Housing First-strategien, hvor borgere får tilbudt en permanent bolig og en målrettet støtte. 

I Danmark har man da også forsøgt at gøre brug af samme strategi, men uden at implementere det  som en national og centralstyret strategi. Og det har ikke været nok.

Kassetænkning er nok også en praktisk barriere i implementering af strategien, og udfordringen kan man ikke klare med de nuværende almene boliger, vi har i Danmark. Vi vil derfor skulle bygge flere nye og billige boliger, som kan tilbydes fremover.  

Men for Dansk Folkeparti bør en stor del af indsatsen mod hjemløshed i Danmark netop bestå af  forebyggelse. På den måde undgår vi, at flere danskere ender i hjemløshed. 

Vi har ikke brug for flere lappeløsninger. Vi har brug for løsninger, der holder. I dag, i morgen og flere år ud i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Adsbøl

MF (DD), 4. næstformand, Folketingets Præsidium
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Fredericia 2005), social sundhedshjælper

0:000:00